.
Aktuality, Námorníctvo,

Načo americké námorníctvo poslalo na Kubu jadrovú ponorku Helena

Spojené štáty vyslali do zálivu Guantánamo rýchlu útočnú ponorku USS Helena. Južné velenie americkej armády tvrdí, že prejazd ponorky bol vopred naplánovaný, ale “zhodoval sa” s návštevou oddielu lodí ruského námorníctva na Kube. Agentúra Associated Press však tvrdí, že ponorka amerického námorníctva priplávala “ako demonštrácia sily” v reakcii na návštevu ruských lodí.


 

 

Napriek vyhláseniam Washingtonu, že výskyt ruskej vojnovej lode s hypersonickými raketami na palube a jadrovej ponorky na Kube nespôsobuje žiadne obavy pre Spojené štáty, Pentagon poslal do oblasti svoju vlastnú jadrovú ponorku. Podľa správ jadrová ponorka USS Helena (SSN-725) triedy Los Angeles dorazila na pobrežie Kuby v oblasti Guantánama. Južné veliteľstvo USA označilo návštevu jadrovej ponorky USS Helena (SSN-725) na Kube za “bežnú návštevu prístavu”. Predtým Spojené štáty uviedli, že ruské ponorky projektu Jaseň-M je takmer nemožné odhaliť.

 

 

Viacúčelovú ruskú jadrovú ponorku Kazaň hľadali na ploche 70 míľ od pobrežia Floridy, keď bola flotila ruského námorníctva na ceste ku Kube. Oddiel vojnových lodí Severnej flotily zahŕňa nosič hypersonických rakiet “Zirkón”, fregatu projektu 22350 “Admirál Gorškov”, viacúčelovú jadrovú ponorku “Kazaň” projektu “Jaseň-M”, ako aj tanker “Akademik Pašin” a záchranný remorkér “Nikolai Čiker”.  Podľa Havany je táto návšteva priateľská a neporušuje medzinárodné normy, na palube ruských lodí a ponoriek nie sú žiadne jadrové zbrane. Po návšteve Kuby ruské lode a ponorka uskutočnia sériu cvičení v blízkosti pobrežia USA, ďalšie plány ešte neboli zverejnené.

 

 

Kuba je nespokojná s americkou ponorkou Helena, ktorú USA vyslali do vôd republiky po návšteve ruských lodí v havanskom prístave.

“USA nás o tom vopred informovali. Je však jasné, že sa nám nepáči prítomnosť na našom území a pohyb tohto typu prostriedkov cez naše vody patriacich krajine, ktorá vedie oficiálnu politiku nepriateľskú voči Kube,” povedal námestník ministra zahraničných vecí Carlos Fernandez de Cossio Dominguez. Pripomenul tiež, že USA podľa Havany nezákonne okupujú územie Guantánama, kde sa ponorka nachádza.

 

Cieľom presunu americkej ponorky USS Helena k brehom Kuby nie je demonštrácia sily, ako naznačujú západné médiá, ale zber informácií o ponorke Kazaň. Tento názor vyjadril vojenský expert Alexej Leonkov v rozhovore pre noviny VZGLIAD.

“Pátranie po ponorkách vo všeobecnosti je pre USA dlhodobým problémom. Po zistení Kazane budú môcť získať jej hydroakustický obraz. Ide o súbor charakteristík, ktoré by následne mohli umožniť s väčšou pravdepodobnosťou fixovať pohyb našej ponorky,” zdôraznil. Podobný názor zastáva aj ruský vojenský expert Vasilij Dandykin.

“Američania sa chystajú nakrúcať zvuky špecifické pre ruskú ponorku, aby ju následne mohli zistiť na lokátoroch,” vysvetlil respondent.

“Je však nepravdepodobné, že sa to Američanom podarí. Aj keby však americký plán vyšiel, už teraz počítame aj so zvukmi ich ponorky. V súlade s tým to umožní ruskému námorníctvu ľahšie nájsť Američanov,” zdôraznil.

 

 

Na Kubu dorazila aj kanadská hliadková loď

Po ruských lodiach zakotvila na “ostrove slobody” aj hliadková loď kanadského námorníctva Margaret Brooke . Kanadská loď prišla do prístavu Havana. Kanadské veliteľstvo spoločných operácií označilo návštevu svojej vojnovej lode za “uznanie dlhodobých bilaterálnych vzťahov medzi Kanadou a Kubou”. Zbližovanie ruských, kanadských a amerických lodí na Kube len 160 kilometrov od pobrežia Floridy mnohým pripomenulo napätie z čias studenej vojny a najmä kubánsku raketovú krízu. Očakáva sa, že ruské vojnové lode zostanú v havanskom prístave do 17. júna. Na otázku, aký signál vysiela Moskva, hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová uviedla, že Západ nikdy nevenoval pozornosť tomu, keď Rusko vysielalo signály diplomatickými kanálmi.

“Akonáhle ide o vojenské cvičenia, námorné plavby, nejaké spoločné výmeny delegácií alebo pozorovania určitých manévrov, okamžite počujeme otázky a túžbu západnej verejnosti objasniť, čoho sa tieto ‘správy’ týkajú… Prečo sa k nám dostávajú len tie, ktoré sa týkajú armády a námorníctva?” povedala.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov