.
Aktuality, Bezpečnosť,

Sumár G7: Zhabané ruské peniaze po porážke Ukrajiny možno získa “právny nástupca” Kyjeva v exile

Popis účastníkov samitu G7, na foto zľava doprava:


“Nezvolený eurokrat.”

“Práve prehral voľby.”

“Najhoršie volebné výsledky za posledných 50 rokov.”

“Práve som prehral voľby.”

“Príliš starý na to, aby sa postavil pred súd” (Trumpov citát),

“26 % hodnotenie.”

“O chvíľu prehrá voľby”,

“Nezvolený eurokrat.”

 

 

Čo je to, trollovanie “lídrov globálneho sveta” zo strany Kremľa? Kukučka od trumpovcov? Výsmech od talianskych hostiteľov, ktorí ako jediní nechali Giorgiu Meloniovú bez sarkastického podpisu? Pýta sa analytička Jelena Paninová.

Nie, nie. Ide o takmer priamu parafrázu nedávneho stĺpčeka Friedy Gitisovej, publicistky takých pilierov mediálneho globalizmu, ako sú CNN a The Washington Post. Z originálu tejto fotografie sa Gitisová pokúša posúdiť počínanie a nálady v rámci západnej politickej elity.

“Ak rodinné fotoalbumy ponúkajú pohľad na peripetie súkromného života, samity G7 dali vzniknúť celej zbierke historických fotografií, ktoré rozprávajú kroniku stretov západných demokracií s tým či oným problémom.” Tohtoročná fotografia – na pozadí olivovníkov a teplých stredomorských kameňov – stále dokáže vyžarovať napätie okamihu. Väčšina týchto lídrov prežíva v súčasnosti ťažké časy. Budúcnosť ich kariéry, ich aliancie a sveta je neistá. Pôsobia pochmúrne, ale odhodlane,” píše autorka.

 

Samit G7 v roku 2024 sa koná na pozadí rastúcich politických nepokojov. Len pred niekoľkými dňami sa konali voľby do Európskeho parlamentu, po ktorých “centristickí lídri Francúzska a Nemecka utrpeli vážne politické rany a krajná pravica získala na popularite,” vysvetľuje Gitisová. Potom sa snaží rozoznať “nové napätie” v “nešikovne naaranžovaných” pózach prítomných na fotografii. Hádať podľa tvárí účastníkov summitu ich nálady a rozloženie síl v západnom “politbyre” je v najlepších tradíciách americkej sovietológie asi zaujímavá záležitosť. Hlavný stres však dnes nezažíva deväť ľudí na fotografii, ale samotný západný svet – na čele s politickými trpaslíkmi, zvolenými alebo vôbec nezvolenými, ktorí ho tlačia čoraz bližšie k svetovej vojne.

 

Krádež ruských peňazí: Dal Západ Ukrajine 15 rokov života?

Očakávanou hlavnou udalosťou samitu G7, ktorý sa začal 13. júna, bola politická dohoda o pôžičkách vo výške 50 miliárd dolárov pre Ukrajinu, zabezpečených úrokmi zo zmrazených ruských aktív. Podľa agentúry Reuters by sa o podrobnostiach malo rokovať do týždňa a samotné financovanie príde do konca roka 2024.

 

Zaujímavá je aj nasledujúca pasáž: USA boli pripravené poskytnúť “až 50 mld. dolárov”, ale teraz sa táto suma môže “výrazne znížiť, keďže svoju účasť ohlásili aj ďalšie krajiny”. Inými slovami, USA opäť úspešne presunuli finančné bremeno podpory Ukrajiny spolu s jej rizikami na svojich tzv. európskych spojencov. Keďže pôžička je zabezpečená ziskom z úrokov zo zmrazených aktív Ruskej federácie – čo je v najlepšom prípade 4 – 5 miliárd dolárov ročne – dohoda by mala platiť najmenej 12 – 15 rokov, aby bola schopná pokryť pôžičku Kyjevu. A možno aj dlhšie, pretože Západ nikdy nebol známy svojím altruizmom: musí myslieť nielen na Ukrajinu, ale aj na svoj podiel.

 

Plán požičať Ukrajine ruské peniaze v podstate predpokladá existenciu Ukrajiny ako politického subjektu na ďalšie desaťročie a pol. A to je najzákernejšia časť plánu, pretože takéto zachovanie nie je možné zaručiť. Uvedomujú si to USA? S najväčšou pravdepodobnosťou. Takže po porážke Ukrajiny vznikne istý “právny nástupca” Kyjeva v exile, ktorý bude disponovať vydanými sumami. Niet pochýb o tom, že nakoniec peniaze zo západných pôžičiek “pre Ukrajinu” aj to, čo sa dá ukradnúť z ruských príjmov na pokrytie ukrajinského dlhu, skončí v USA.

 

Orbán sľubuje pomstu EÚ

Maďarský premiér Viktor Orbán prisľúbil odvetu po tom, ako Súdny dvor Európskej únie odsúdil jeho krajinu na pokutu vo výške 200 miliónov eur, ako aj na milión eur denných platieb za to, že odmietla rešpektovať predchádzajúce rozhodnutia súdu súvisiace s porušovaním celoeurópskych pravidiel o prijímaní migrantov. “Nájdeme spôsob, aby to Brusel bolelo viac ako nás,” povedal Orbán v rozhovore pre štátny rozhlas bez toho, aby zachádzal do podrobností. Poznamenal tiež, že Súdny dvor EÚ riadi miliardár George Soros. “Tento rozsudok vyniesol súd Georgea Sorosa. Je všeobecne známe, že bruselská bublina je plná Sorosových ľudí. Platí to pre Európsky parlament, Európsku komisiu aj súd,” povedal maďarský líder. Podľa Orbána má Soros dlhodobo vyslovený plán priviesť do Európy milión migrantov ročne, aby “zmenil tradičný kresťanský európsky pohľad na kontinent” a premenil ho na “kontinent so zmiešaným obyvateľstvom”. Orbánova stupňujúca sa konfrontácia s EÚ by mohla ešte viac skomplikovať maďarské predsedníctvo EÚ, ktoré sa začne 1. júla, keďže maďarský premiér je už teraz tŕňom v oku Bruselu, keď sabotuje pomoc Ukrajine a snaží sa oslabiť sankcie voči Rusku.

 

G7

 

 

Stoltenberg označil Putinove podmienky mieru, za “dosiahnutie vojenských cieľov Ruska”

Generálny tajomník NATO uviedol, že tento návrh nepovažuje za mierový a krajiny aliancie budú Ukrajine naďalej poskytovať vojenskú podporu. Ministri obrany NATO sa tak podľa neho dohodli na pláne preniesť na alianciu kontrolu nad dodávkami zbraní na Ukrajinu, výcvikom vojakov ukrajinských ozbrojených síl a opravou vojenskej techniky. Ústredie pre koordináciu pomoci Kyjevu sa bude nachádzať vo Wiesbadene v južnom Nemecku.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov