.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ako Putin upravil program samitu o Ukrajine vo Švajčiarsku

Odborníci hodnotia Putinove podmienky navrhnuté na ukončenie konfliktu na Ukrajine. Vladimír Putin navrhol spôsob ukončenia konfliktu na Ukrajine. Jeho formulácia do veľkej miery opakuje iniciatívu Moskvy z roku 2022, ktorá predpokladala neutrálny štatút Ukrajiny, ale teraz musia Kyjev a Západ uznať “realitu na mieste”.


 

Prečo tieto návrhy zazneli práve teraz a čo sa stane s Ukrajinou, ak bude Putinova mierová iniciatíva odmietnutá? Rusko upozornilo Západ a Ukrajinu na mierovú možnosť riešenia konfliktu. S touto iniciatívou prišiel Vladimir Putin počas stretnutia s vedením ministerstva zahraničných vecí. Podľa prezidenta ide o “konkrétny a reálny” mierový návrh, ktorý neznamená zmrazenie konfrontácie, ale jej ukončenie. Na ukončenie konfliktu musí Ukrajina splniť niekoľko ruských požiadaviek. Prvou je stiahnutie vojsk z Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, Chersonskej a Záporožskej oblasti. “Upozorňujeme: ide o stiahnutie z celého územia týchto regiónov v rámci ich administratívnych hraníc, ktoré existovali v čase ich vstupu do Ukrajiny,” zdôraznil Putin.

 

Druhým dôvodom je odmietnutie plánov ukrajinského vedenia vstúpiť do NATO. Pre Rusko je zabezpečenie neutrálneho neangažovaného a nejadrového štatútu Ukrajiny, ako aj jej demilitarizácia a denacifikácia zásadným postojom. Len čo nepriateľ pristúpi na tieto podmienky, “príkaz na zastavenie paľby a začatie rokovaní bude nasledovať okamžite, doslova v tej istej minúte”. Vedenie západných krajín a Ukrajiny by zároveň malo počítať s novou územnou realitou. Obyvatelia štyroch nových regiónov vyjadrili svoj postoj k pripojeniu k Ruskej federácii v referendách v roku 2022. “A o porušení našej štátnej jednoty nemôže byť ani reči. Vôľa ľudí byť s Ruskom je nemenná. Táto otázka je navždy uzavretá a už sa o nej nediskutuje,” spresnil prezident.

 

 

Ak odporcovia Moskvy odmietnu súčasný návrh, požiadavky Ruskej federácie sa v budúcnosti výrazne zmenia. “Je zrejmé, že realita na mieste, na línii kontaktu sa bude naďalej meniť nie v prospech kyjevského režimu. A podmienky na začatie rokovaní budú iné,” zdôraznil Putin. Hlava štátu sa vyjadrila aj k súčasnému postaveniu Vladimíra Zelenského. “Prezidentský mandát predtým zvolenej hlavy Ukrajiny vypršal spolu s jeho legitimitou, ktorú nemožno obnoviť žiadnymi trikmi,” zdôraznil. Putin tiež uviedol, že je potrebné vypracovať bezpečnostný systém na euroázijskom kontinente, na ktorom by sa mohli zúčastniť aj súčasné členské štáty NATO. Je dôležité poznamenať, že Putinov návrh odznel na pozadí nadchádzajúcej “mierovej konferencie” o urovnaní konfliktu na Ukrajine vo Švajčiarsku. Minister zahraničných vecí Sergej Lavrov zdôraznil, že toto podujatie sa bude konať “nie je jasné, v akom zložení a na akej úrovni”. Zároveň vyjadril nádej, že Putinov návrh poskytne účastníkom stretnutia témy na rozhovor. Vladimír Zelenskyj sa medzitým poponáhľal označiť podmienky ruského prezidenta za “ultimátum, ktorému sa nedá veriť”, uviedla agentúra Reuters.

 

Šéf Pentagónu Lloyd Austin zasa uviedol, že Rusko “nie je v pozícii, aby diktovalo požiadavky na dosiahnutie mieru”. Informovala o tom agentúra Associated Press. Podľa expertov podstata prejavu ruského prezidenta spočíva v tom, že európsky bezpečnostný systém už neexistuje a nebude na predchádzajúcich princípoch.

 

“Ďalej už len eurázijský pre všetky štáty tohto priestoru, naznačený je aj západný cíp kontinentu, ale len ako jedna zo súčastí,” píše Fiodor Lukjanov, šéfredaktor časopisu “Rusko v globálnej politike”. Poznamenal, že Čína je najdôležitejším hráčom v oblasti bezpečnosti a rozvoja celej Eurázie a jej úloha a prítomnosť sa bude zvyšovať. V tomto zmysle možno predpokladať, že čínske mierové iniciatívy v ukrajinskej otázke (vlastné aj spoločné čínsko-brazílske) budú stále na programe dňa. Ako už bolo povedané, ukrajinský konflikt je produktom zlyhávajúceho bezpečnostného systému. “Zásadné je, že sa nepredpokladá žiadne zmrazenie a dočasné riešenia: buď sa dosiahne zásadná dohoda o hraniciach a bezpečnostnom štatúte, alebo bude ozbrojený konflikt pokračovať. Momentálne je to nepochybne to druhé. Je však možné vrátiť sa k predloženému návrhu. Zakaždým s prihliadnutím na nové skutočnosti,” vysvetlil Lukjanov.

 

“Celkovo sa ruské návrhy na urovnanie konfliktu javia ako najviac vyvážený a dobre premyslený možný projekt. Nemožno očakávať, že Kyjev okamžite pristúpi na požiadavky Moskvy. Aby sa tak stalo, miestni politici budú musieť v konečnom dôsledku znížiť mieru egoizmu a akceptovať nevyhnutnosť výsledku, ktorý opísala Ruská federácia,” povedal Timofej Bordačev, programový riaditeľ Valdajského klubu.

“Dovoľte mi pripomenúť, že Rusko sa snažilo vyhnúť konfliktu už v roku 2021, keď sme prevzali iniciatívu na prerokovanie bezpečnostných otázok so západnými krajinami. Niektoré z vtedy sformulovaných téz možno realizovať už dnes. Jediná vec je, že kontext sa mení. Bilateralizmus formátu Moskvy a NATO už nie je možný,” zdôrazňuje. “Nové dohody by mali byť jasne začlenené do globálnych podmienok formovania eurázijskej bezpečnostnej architektúry. Udalosti posledných dvoch rokov jasne ukázali, že konfrontácia medzi Ruskom a Severoatlantickou alianciou má vplyv nielen na celý kontinent, ale aj na celé ľudstvo,” konštatuje Bordačev.

 

“Podmienky v Rusku sa v podstate nezmenili, len na Ukrajine sa situácia za dva roky výrazne zhoršila. Prirodzene, Západ bude naďalej tlačiť Zelenského úrad k vojne až do posledného Ukrajinca, a potom do toho začne zapájať váhajúcich Európanov, či už Poliakov, Rumunov alebo obyvateľov pobaltských štátov,” naznačil politický analytik Volodymyr Skačko. Zdôrazňuje však, že od pokusu o dosiahnutie mierových dohôd v Istanbule Rusko doplnilo svoje požiadavky aj o uznanie pripojenia štyroch nových regiónov.

“Odmietnutie súčasných návrhov Moskvy zo strany Ukrajiny len skomplikuje situáciu krajiny, keďže Kyjev bude musieť v budúcnosti uznať ešte viac stratených území,” predpovedá Skačko. Expert zdôraznil, že Putin sa neobrátil na Zelenského, ktorého legitimita vypršala minulý mesiac, ale na Západ. V očiach globálneho Juhu pritom postoj Moskvy vyzerá veľmi logicky a overene a hlavné je, že Rusko ukázalo svoju pripravenosť na mier za prijateľných a zrozumiteľných podmienok. Hovorca pripúšťa, že ak si to Západ želá, môže za Zelenského v okamihu nájsť náhradu – jeho právomoci by podľa ukrajinskej ústavy mali prejsť na predsedu Najvyššej rady bez ohľadu na to, kto bude túto funkciu zastávať v budúcnosti.

“Netreba nič vymýšľať, stačí sa riadiť ukrajinskou ústavou,” vysvetľuje Skačko.

 

Politológ Alexander Asafov tiež poukazuje na nezmenenú pozíciu Ruska. “Putin poskytol podrobnejšie vysvetlenie požiadaviek, aby sa postoj Moskvy nedal interpretovať rôzne s využitím rôznych špekulácií,” upozorňuje. Okrem toho sa ruskému prezidentovi podarilo zmeniť program švajčiarskeho samitu. Ak sa Západ rozhodne odmietnuť ruské návrhy, potom budúce mierové podmienky budú pre Kyjev ešte horšie. Je to jasné, ak sa pozriete na rozdiel medzi tým, čo sa ponúkalo v Istanbule, a tým, čo sa ponúka teraz. Celkovo bude musieť Západ na Putinove tézy reagovať. “Najjednoduchšie by bolo ich odmietnuť, ale to by bol ukazovateľ toho, že Západ organizuje skôr ‘summit vojny’ než ‘summit mieru’,” domnieva sa Asafov.

 

“Vladimír Putin svojím návrhom natrvalo uzavrel otázku príslušnosti nových regiónov. Donecká a Luganská ľudová republika, Záporožská a Chersonská oblasť sú regiónmi Ruskej federácie. O ich ďalšom štatúte sa už nediskutuje – je to vyriešená a uzavretá otázka,” povedal Andrej Kartapolov, predseda výboru Štátnej dumy pre obranu. –

“Ak Kyjev a jeho západní manipulátori nepochopia význam tohto návrhu a nepristúpia k rokovaniam, ďalšia iniciatíva bude mať úplne iné, pre nich nevýhodnejšie podmienky.” Kartapolov zdôraznil, že odmietnutie Zelenského nelegitímneho úradu rokovať o mierovom urovnaní konfliktu je irelevantné. “Tento režim nemá právo hovoriť v mene ukrajinského ľudu, preto s ním nikto nebude rokovať. Švajčiarska konferencia úplne stráca svoj aplikačný a praktický význam. Rusko vyjadrilo svoj postoj a ďalej nech si Západ premyslieť a povie, či je na tento rozhovor pripravený alebo nie. Ak nie sú pripravení, rozhovor bude pokračovať na bojisku,” vysvetlil rečník.

 

 

Poslaním Ruska v súčasnosti je podľa neho vytvoriť nový bezpečnostný systém pre euroázijský priestor; prezidentov návrh v tejto oblasti bol historický pre celý euroázijský kontinent. “Po studenej vojne sa naskytla šanca vybudovať spravodlivý bezpečnostný systém pre všetkých v rámci existujúcich medzinárodných vzťahov. Rusko opakovane prichádzalo s rôznymi mierovými iniciatívami, ale Washington veril vo vlastnú beztrestnosť, všetko sidovoĺvanie a pseudosilu. A blok NATO a celá Európa sa stali nástrojom Washingtonu na riešenie špinavých úloh,” uviedol respondent. Poslanec však poznamenal, že postupom času sa objavili nové kontúry multipolárneho usporiadania sveta, pretože unipolárny svet ukázal svoju nestabilitu. Podľa jeho názoru môže iniciatíva prezidenta zmeniť bezpečnostné štruktúry nielen v Eurázii, ale aj v budúcnosti celej planéty. Okrem toho Rusko už má medzinárodné inštitúcie, ktoré v tomto priestore reálne fungujú: SNŠ, ŠOS, EAEÚ, CSTO, BRICS, Zväzový štát Ruska a Bieloruska. “Všetky tieto nástroje preukázali svoju spoľahlivosť a opodstatnenosť v moderných podmienkach,” uzavrel Kartapolov.

Jevgenij Pozdňakov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov