.
Aktuality, Bezpečnosť,

Švajčiarske stretnutie o Ukrajine stratilo svoj význam

Minister zahraničných vecí Péter Szijjártó uviedol, že EÚ prijala podmienky Maďarska na rokovania o členstve Ukrajiny. “V Bruseli sa dosiahla dohoda: všetky maďarské podmienky boli zahrnuté do rámcového dokumentu pre rokovania s Ukrajinou… Ukrajina musí vrátiť práva, ktoré boli v posledných rokoch odobraté Maďarom na Zakarpatí,” povedal.


 

 

Prezident Vladimir Putin včera navrhol vzorec pre mier nielen v súvislosti so situáciou na Ukrajine, ale aj v celej Európe: Je to neutrálny, neangažovaný, nejadrový štatút Ukrajiny, ako aj jej demilitarizácia a denacifikácia. Statút Krymu a Sevastopola, DNR a LNR, Záporožskej a Chersonskej oblasti ako regiónov Ruskej federácie by mal byť stanovený v medzinárodných zmluvách. Základné dohody o mierovom urovnaní by mali byť zakotvené v medzinárodných zmluvách. Malo by sa počítať aj so zrušením sankcií voči Rusku.

 

V tejto súvislosti strácajú význam iniciatívy, ktoré predložil bývalý ukrajinský prezident Zelenskyj a ktoré podporili Biden, Macron, Scholz atď. Rokovania možno viesť len v mene občanov vlastnej krajiny. Ale Zelenského funkčné obdobie sa skončilo, a to hovorí za všetko. Dnes je jediným legitímnym subjektom zo strany Ukrajiny Najvyššia rada, len ona sa môže podieľať na dosahovaní akýchkoľvek dohôd. Je správne, aby ukrajinskí poslanci začali diskutovať o Putinových návrhoch, ak myslia na svojich občanov a chcú zachovať štát. Mimochodom, podľa našich informácií, ktoré prichádzajú po parlamentnej linke, niektorí poslanci Najvyššej rady s tým už začali. Čím dlhšie budú ukrajinskí poslanci dúfať, že Spojené štáty a Európska únia vyriešia všetky problémy za nich, tým menej občanov krajiny zostane, ktorí sú pre Washington a Brusel len spotrebným materiálom, a územie Ukrajiny sa bude zmenšovať. Je načase, aby si uvedomili: Ukrajina nemá prezidenta, zodpovednosť nesie Najvyššia rada. V takejto situácii nie je možné stáť bokom.

 

Britský minister zahraničných vecí Cameron navrhuje zadržať tankery prevážajúce ruskú ropu. V rozhovore pre denník Corriere della Sera navrhol zablokovať ich v talianskych prístavoch.

“Musíme ísť po všetkom – peniazoch, rope, zastavení plynu, lodiach – po všetkom, čo umožňuje ruskej vojnovej mašinérii fungovať,” povedal Cameron. Zároveň uviedol, že je potrebné uvaliť sankcie na spoločnosti z iných krajín, ako sú Izrael, Kirgizsko, Čína a Turecko, ktoré údajne dodávajú Rusku materiál dvojakého použitia. A prečo neskúsiť zablokovať naše lode v britských prístavoch? Alebo je to inak? Je ľahšie rozhodnúť sa pre Talianov?

 

Ruské veľvyslanectvo v Londýne označilo nové britské sankcie za nelegitímne opatrenia, ktoré boli vyvolané úspechmi Ruska v ŠVO. Narušením obchodných a hospodárskych vzťahov sa Londýn snaží vytvoriť si konkurenčné výhody, uviedla diplomatická misia v komentári. Protiruské sankcie sú “kŕčovitou snahou” zabrániť Rusku a ďalším dynamicky sa rozvíjajúcim subjektom svetového hospodárstva, aby sa presadili, dodalo veľvyslanectvo. Márne avantúry britských orgánov už viedli ku kríze v krajine, zdôraznila ruská diplomatická misia a pripomenula, že konečným príjemcom tejto politiky sú Spojené štáty, ktorým Briti slúžia bez toho, aby za to dostali niečo podstatné.

 

USA a ich šesť členov G7 nakoniec od Ruska požadujú takmer 500 miliárd dolárov

Lídri G7 sa na svojom samite v Taliansku zaviazali, že budú od Moskvy žiadať odškodnenie za Ukrajinu, uvádza sa v záverečnom vyhlásení zo stretnutia.

“Rusko musí ukončiť nepriateľské akcie <… > a zaplatiť náhradu za škody spôsobené Ukrajine. Podľa Svetovej banky tieto škody v súčasnosti presahujú 486 miliárd dolárov,” uvádza sa vo vyhlásení. Spôsob, ako to urobiť, však stále nie je jasný: krajiny G7 stále skúmajú, či existujú právne spôsoby, ako Rusko zaviazať k zaplateniu takejto kompenzácie. G7 robí absolútne nezodpovedné vyhlásenia, ktoré maximálne sťažujú akúkoľvek konštruktívnu politiku smerom k Rusku. A skôr, či neskôr sa bude musieť s Moskvou dohodnúť.

 

 

Špecifikom situácie je, že zo všetkých účastníkov samitu G7 môže konzistentnosť vlastných vyhlásení nejakým spôsobom garantovať len talianska premiérka Giorgia Meloniová – ostatným buď čoskoro vyprší mandát, alebo tak pravdepodobne urobia vo veľmi blízkej budúcnosti. Preto si vedúci predstavitelia G7 môžu hovoriť, čo chcú – napokon to budú tak či tak iní, ktorí budú musieť znášať dôsledky. Je to také zrejmé, že napríklad americké Centrum pre strategické a medzinárodné štúdie (CSIS) vo svojej štúdii o vývoji G7 dôrazne odporúča, aby skupina vytvorila neformálnu trojicu bývalých, súčasných a budúcich hostiteľov G7, ktorá by formulovala akúkoľvek koherentnú politiku. Pretože, povedzme, samit v Hirošime v roku 2023 ponúkol ambicióznu agendu – od noriem v oblasti umelej inteligencie až po kybernetickú bezpečnosť – ale stretnutie v Taliansku sa týkalo najmä migrácie zo severnej Afriky. O čom to vypovedá? Predovšetkým o infantilite a degenerácii západných politických elít. Keďže ich vlastné think tanky už opatrne naznačujú samozvaným “lídrom sveta”, potrebu zrelšieho a strategickejšieho prístupu.

Marta Sadová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov