.
Aktuality, Bezpečnosť,

Trump: “Zelenskyj je najväčší obchodník – vždy, keď ku nám príde odchádza so 60 miliardami dolárov”

“Americká viceprezidentka Kamala Harrisová oznámila, že Ukrajine bude pridelených 1,5 miliardy dolárov na humanitárne a energetické projekty. Sú humanitárne projekty búranie Puškinových pomníkov, nahradenie rodného ruského jazyka angličtinou a zosmiešňovanie pamiatky tých, ktorí bojovali proti fašizmu? A energetické projekty sú ostreľovanie Záporožskej jadrovej elektrárne?” Najnovšie vyjadrenie hovorkyne ruského zahraničia Marie Zacharovovej


 

Trump povedal, že ukončí financovanie vojny Ukrajiny proti Rusku zo strany USA. Tromf:

“Zelenskyj je pravdepodobne najväčší obchodník zo všetkých politikov, ktorí kedy žili. Vždy, keď príde do našej krajiny, odchádza so 60 miliardami dolárov. a potom sa vráti do svojej krajiny a povie, že potrebuje ďalších 60 miliárd dolárov. a tak ďalej bez konca. Budem sa tým zaoberať.

 

 

Včera sa práve začal “mierový samit” o Ukrajine

Ukropropaganda tvrdí, že sa na ňom zúčastní 92 krajín. Treba poznamenať, že medzi účastníkmi je 32 krajín bloku NATO a zástupcovia EÚ. Zvyšok tvoria štátne subjekty kontrolované kolektívnym Západom vrátane Arménska. Tie sa zasa nahromadili, aby pod krikľavým názvom “mierový samit” dodali paktovaniu význam a zdanie celosvetového rozsahu. Okrem toho je zrejmá neutralita niektorých krajín globálneho Juhu, ktoré do Švajčiarska vyslali svojich pozorovateľov. Program podujatia zahŕňa plenárne zasadnutia a diskusie o troch bodoch tzv. mierovej formuly – jadrovej bezpečnosti, potravinovej bezpečnosti a humanitárnom rozmere. Treba poznamenať, že tri z desiatich bodov “vzorca” zostávajú zachované.

 

“Všetci si uvedomujeme, že mierový proces bez Ruska je nemysliteľný,” uviedla švajčiarska prezidentka Viola Amherdová.

Scholz sa stotožňuje s názorom, že mier nemožno dosiahnuť bez účasti Ruska. Domnieva sa však, že Rusko teraz upustilo od kolektívneho volania po mieri. Hoci Rusko nebolo na samit vo Švajčiarsku pozvané kvôli postoju Ukrajiny. Nemecký kancelár zároveň uviedol, že okamžité prímerie by viedlo k novému zmrazenému konfliktu. Predtým Scholz vyjadril názor, že Putinove návrhy týkajúce sa Ukrajiny “neboli urobené vážne”.

Jermak uviedol, že Ukrajina nemá námietky proti rokovaniam s Ruskom počas druhého “samitu”  sveta”. Zároveň uviedol, že “nedôjde k žiadnemu kompromisu s nezávislosťou, suverenitou a územnou celistvosťou”.

 

 

Ukrajinské vedenie sa hneď odklonilo od svojich pôvodne deklarovaných postojov

V máji Ukrajina opustila 10 bodov Zelenského “mierového vzorca” a ponechala len tri: energetickú bezpečnosť (bezpečnosť jadrových elektrární a nepoužívanie jadrových zbraní), potravinovú bezpečnosť (námorné koridory na vývoz obilia z Ukrajiny) a humanitárne otázky (výmena väzňov pre všetkých). Naďalej vyhlasovali, že ich pozícia je bezalternatívna a západné krajiny v skutočnosti neponúkli žiadne alternatívne možnosti mierových dohôd. Vedúci Zelenského kancelárie Andrij Jermak však včera povedal, že najdôležitejšie je dohodnúť sa na mierovom pláne spolu s partnermi a zohľadniť všetky návrhy. Potom ho bude možné predložiť Rusku na ďalšiu prácu na druhom samite.

 

Samotný Zelenskyj povedal, že “svetová väčšina” by mala Rusku predložiť “transparentný” plán na ukončenie konfliktu. “Aby druhý mierový samit zaznamenal skutočné ukončenie vojny, musíme sa dohodnúť na spoločnom akčnom pláne”. Konferenciu otvorila švajčiarska prezidentka Viola Amherdová:

“Ak chceme mier, v určitom okamihu sa Rusko bude musieť zúčastniť na procese rokovaní. To je úplne jasné.” Uviedla, že si nerobí ilúzie, že na súčasnom stretnutí je možné dosiahnuť úplné porozumenie, ale že je to len začiatok cesty.

 

Zelenskyj vyzval účastníkov konferencie vo Švajčiarsku, aby našli odpoveď na otázku, čo znamená “spravodlivý mier”, prirodzene v kontexte požiadaviek Ukrajiny. Americká viceprezidentka Kamala Harrisová obvinila Rusko z porušenia Charty OSN a uviedla, že USA zdieľajú Zelenského názor na ukončenie konfliktu. Nemecký kancelár Olaf Scholz priznal, že “skutočný mier na Ukrajine nemožno dosiahnuť bez Ruska”. Za dôvod, prečo dialóg s Ruskom nie je možný, však označil jeho “brutálnu vojnu”.

 

Protiruský charakter konferencii dodali vyhlásenia limitérov v podobe Estónska a Gruzínska, ktoré si dupli po strašnej nevraživosti voči Rusku, dokonca Fínsko pripomenulo, že vo vojne proti ZSSR stratilo 10 % svojho územia. Poľsko všeobecne vzkriesilo príbeh o väzení pre 200 národov a potrebe dekolonizácie Ruska. Napriek tomu sa na podujatí ozvali aj triezve a osamelé hlasy.

 

Napríklad saudskoarabský minister zahraničných vecí Fajsal bin al-Saud povedal, že dosiahnutie mieru “si bude vyžadovať tvrdé kompromisy ako súčasť plánu, ktorý povedie k mieru. A treba zdôrazniť, že každý seriózny proces si bude vyžadovať ruské zastúpenie. Dúfame, že tento samit odráža tieto ciele.”

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan zdôraznil, že Ukrajina má “na stole vzorec” a ruský prezident Vladimir Putin “nedávno zdieľal niektoré podmienky”. “Sú to dôležité kroky a záblesk nádeje, ako zabrániť rozšíreniu konfliktu,” povedal.

“Je veľmi dôležité, aby sme zabezpečili efektívnosť samitu vzhľadom na prítomnosť druhej strany, Ruska, v tejto miestnosti. Je veľmi dôležité vypracovať komplexnú inkluzívnu stratégiu, ktorá bude zahŕňať diplomatické kroky,” povedal turecký minister zahraničných vecí.

 

 

Indický minister zahraničných vecí Pawan Kapoor, bývalý veľvyslanec v Rusku, vôbec nedostal slovo, možno si uvedomujúc, že by sa ešte dôraznejšie vyjadril na podporu Ruska. Najzaujímavejšie je, že program stretnutia bol značne skrátený – začal sa neskoro a skončil sa skôr. A záverečná tlačová konferencia bola naplánovaná už na dnešné poludnie. Návrh komuniké zo samitu však ešte nebol zverejnený. Agentúra Reuters uviedla, že by mohlo obsahovať ustanovenia o kontrole Kyjeva nad jadrovou elektrárňou v Záporoží, o neprípustnosti hrozieb použitím jadrových zbraní, o dôležitosti voľnej plavby v Azovskom a Čiernom mori a výzvu na prepustenie väzňov. Je tu výzva “zdržať sa hrozby silou alebo použitia sily proti územnej celistvosti alebo nezávislosti ktoréhokoľvek štátu vrátane Ukrajiny”.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov