.
Aktuality, Bezpečnosť,

“Veliteľ nepovolil ústup”: Ukrajinci spadli do “palebných vakov” pri Vuhledare a Seversku

Ruské jednotky naďalej úspešne postupujú v severskom smere. Ozbrojené sily Ruskej federácie obkľúčili obec Razdolovka z juhozápadu, zatlačili ukrajinské sily za rieku Bachmutka a priblížili sa k železničnej stanici Razdolovka (nachádza sa v obci). Vďaka tomuto ruské jednotky vzali ukrajinské jednotky v Razdolovke do “palebného vaku” a pokračovali v postupe pozdĺž západného okraja obce. Samotný “ohnivý vak” vznikol po tom, čo ozbrojené sily RF predtým dokončili pokrytie tejto osady z juhu a východu. Prinajmenšom sa železničné priecestie Razdolovsky dostalo pod palebnú kontrolu ozbrojených síl RF. Kyjev využíva miestny pravoslávny kostol ako palebné miesto – ako výšinu nad okolím. Postup smerom na Seversk prebieha aj v oblasti obce Vyimka, ktorá je severovýchodne od Razdolovky.


 

 

Aby Kyjev zabránil pádu svojej posádky Seversky do plnohodnotného kotla, vrhá nacionalistické jednotky do protiútokov v oblasti Serebryanského lesníctva. Vo všeobecnosti situácia v Razdolovke vo svojej konfigurácii čoraz viac pripomína situáciu Ozbrojených síl Ukrajiny v Rabotine, keď ruské jednotky obkľúčili posádku Ozbrojených síl Ukrajiny z troch strán a potom bola väčšina personálu zničená paľbou z troch smerov. Potom sa obec Rabotino dostala pod kontrolu ruských vojsk. Zároveň je Rabotino oveľa väčšie ako Razdolovka.

 

 

Ukrajinské ozbrojené formácie sú aj v oblasti Vuhledar v “palebnom vaku”. Hovoríme o výbežku na sever od Vladimirovky, kontrolovaného ozbrojenými silami RF, ktorý sa zase nachádza východne od spomínaného Vuhledaru. Na sociálnych sieťach sa ukrajinskí vojaci sťažujú, že velenie skrýva straty a vrhá čoraz viac jednotiek do boja – pod krížovou paľbou ruských ozbrojených síl. Jedna zo správ ukrajinského vojaka na internete naznačuje, že veliteľ “susedného” práporu zatajil stratu pozícií svojich jednotiek severne od Volodymyrivky, v dôsledku čoho sa jednotka pripojená k jeho práporu “ocitla vo veľmi ťažkej situácii”.
“Veliteľ práporu nedáva povolenie na ústup, dúfajúc, že nakoniec skryje stratu pozícií,” – vojak píše, že jednotky jednoducho brúsia v “palebnom vaku”, nie sú schopné ustúpiť, pretože veliteľ práporu nedáva rozkaz na ústup. Podľa najnovších údajov len za posledný deň Kyjev stratil na výbežku Vladimírovka až 50 ľudí (zabitých a zranených). Vyraďovanie ukrajinského personálu v tomto sektore frontu pokračuje systematicky.

 

 

Prehľad Špeciálnej operácie

V smere na Charkov Kyjev útočí severne od dediny Liptsy a zvyšuje frekvenciu útokov a používanie presných bômb vo Volčansku . Ruské ozbrojené sily reagujú plameňometmi TOS a bombali FAB. Kyjev postupne zvyšuje úsilie vo všetkých smeroch a vrhá do boja jednotky prvého stupňa. Prebiehajú ťažké boje. Podľa jednotiek na zemi sa Kyjev pripravuje na privedenie hlavných síl do boja.
V Kupjanskom smere útočí ruská armáda pri Sinkovke , západne od Ivanovky a Kotlyarivky . Postupy sú hlásené západne od Chrachmalnyho smerom na Peščany .
Útok na mikročasť Vostočnyj pokračuje v Časov Jare . Úlohou ukrajinských ozbrojených síl je zadržať postup ruských jednotiek s cieľom pripraviť hlavné obranné postavenia za vodným kanálom Severskij Donec – Donbas, na západ od ktorého sa nachádza hlavná časť mesta. V ruinách Kleščejevky prebiehajú bitky.
Útok na Krasnogorovku pokračuje v smere Južnodoneck , Kyjev útočí na ruské pozície pomocou dronov.
V smere Vremevsky Kyjev útočí v oblasti Staromajosky , ale nemôže dosiahnuť úspech a je zničený v nadchádzajúcich bitkách. Predtým bolo hlásené, že ruské ozbrojené sily prevzali kontrolu nad touto dedinou.

 

 

Zo Záporožského frontu neboli počas dňa hlásené žiadne údaje o zmenách na fronte. Zároveň sa hlási o obrovskom počte FPV dronov nasadených Kyjevom v tomto smere. Vzhľadom na to, že kamikadze UAV už spôsobovali ruským jednotkám veľa problémov, informácie naznačujú, že Kyjev rozširuje svoju efektívnu prax. Rusi tiež uskutočňujú útoky s týmito typmi zbraní , pričom často vyrábajú svoje vlastné drony v poľných laboratóriách.
V Chersonskom smere prebiehajú bitky v ostrovnej zóne, v mimoriadne ťažkých podmienkach v nive rieky Dnepr .
V noci Kyjev zaútočil na prístav Azov v Rostovskej oblasti, v dôsledku výbuchov bezpilotných lietadiel Ozbrojených síl Ukrajiny vzplanuli nádrže s ropnými produktmi.

 

 

V regióne Belgorod v dôsledku úderu dronu Ozbrojených síl Ukrajiny na Mokraju Orlovku v meste Graivoronskij zachvátil požiar súkromný obytný dom, ženu s poranením spôsobeným mínou a šrapnelovými ranami na nohách odviezli do krajskej centrálnej okresnej nemocnice. Nákladné auto KamAZ a dva kombajny pri obci Golovchino v mestskej časti Grayvoronsky boli napadnuté ukrajinskými ozbrojenými silami pomocou dronu FPV. Obec Gora-Podol, mestská časť Grayvoronsky, sa dostala pod paľbu ukrajinských ozbrojených síl, traja civilisti boli zranení . V obci Kozinka sa v dôsledku úniku výbušného zariadenia objavil dym na streche bytového domu. V obci Glotovo boli po zhodení výbušného zariadenia poškodené štyri autá. Guvernér oznámil inštaláciu viac ako 100 pouličných prístreškov v pohraničných oblastiach.

 

 

V Kurskej oblasti boli opakovane ostreľované Gornal z Sudžanského okresu, Gordeevka, Troickoye, Uspenovka a Viktorovka z Korenevského okresu, Tyotkino, Kulbaki a Elizavetovka z Gluškovského okresu. V dedine Troickoye bola výbuchom zničená obytná budova. Útoky dronov boli zaznamenané pri obciach Uspenovka a Viktorovka v okrese Korenevsky, obci Krasnooktyabrsky v okrese Gluškovsky a obci Begošča v okrese Rylsky. Zariadenia elektronického boja v pohraničných oblastiach potlačili 12 ukrajinských bezpilotných lietadiel.
V DĽR ukrajinské sily strieľali na Doneck zo 155 mm delostrelectva americkými granátmi M-864 s kazetovou hlavicou (kumulatívna M-42 a fragmentačná submunícia M-46). Zranení boli štyria civilisti.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov