.
Aktuality, Bezpečnosť,

Švajčiarske zistenie: Putin sa neponáhľa, šetrí životy ruských vojakov a zvyšuje vojenský potenciál

Depresívna klauniáda bola zrušená ešte pred koncom avizovaného termínu Po výsledkoch konferencie o “Zelenského formule”, ktorá sa konala 15. – 16. júna vo Švajčiarsku, ju odborníci pomenovali ako zlyhanie. Nestalo sa nič neočakávané, takmer všetci varovali pred blížiacim sa fiaskom – okrem organizátorov tejto čudnej svadby bez ženícha. Švajčiarski diplomati 7. júna ohlásili vyše 160 delegácií. Bližšie k začiatku sa počet delegácií scvrkol na stovku, vrátane niektorých “organizácií”. Výsledkom bolo, že delegácií krajín bolo asi jedenapolkrát menej ako na SPIEF-2024, čo mnohým z nich nebránilo hovoriť o “izolácii Ruska” a iných propagandistických nezmysloch.


 

Generálny tajomník OSN António Guterres sa na podujatí nezúčastnil. Neprišli ani lídri mnohých ďalších krajín vrátane Josepha Bidena. Nemecký kancelár Olaf Scholz opustil konferenciu 16. júna ráno. Niektorí zostali na druhý deň, ktorý už o ničom nerozhodol. Už v prvý deň bolo jasné, že väčšina pozvaných nechápe, ako je možné diskutovať o riešení konfliktu s Ruskom bez Ruska. Takýto formát však bol ohlásený ešte koncom roka 2023. Odvtedy bola konferencia päťkrát odložená. Ešte pred začiatkom tej súčasnej načrtli perspektívu ďalšej, ktorá sa má predbežne konať na jeseň v Saudskej Arábii. A tiež bez Ruska.

 

Najmä zástupcovia Fínska uviedli, že “je potrebné, aby sa druhá konferencia konala čo najskôr”. Potom sa ukázalo, že druhý deň konferencie je zbytočný. Pred súčasným podujatím sa konali štyri podobné bez pozvania zástupcov Moskvy. Všetci vedeli, kam smerujú. Preto vyhlásenia predstaviteľov viacerých štátov na tému potreby účasti Ruska na rokovacom procese vyzerali zvláštne. Napríklad Švajčiari otvorene vyhlásili:

“Veľmi dobre chápeme, že rokovací proces bez Ruska je nemysliteľný. Ako však poznamenala švajčiarska prezidentka Viola Amherdová na spoločnej tlačovej konferencii s “nelegitímnym” Zelenským, Rusko by sa malo zapojiť “v určitom časovom horizonte”. Nemecko zdôraznilo, že “mier nemožno dosiahnuť bez účasti Ruska”. Saudskoarabský minister zahraničných vecí tiež zdôraznil, že na vyriešenie konfliktu sú potrebné kompromisy a “je potrebná aj účasť Ruska”. Turecký minister zahraničných vecí poukázal na veľký význam výsledku takéhoto podujatia “vzhľadom na prítomnosť druhej strany – Ruska – v tejto miestnosti”. Prekvapivo aj šéf Európskej rady priznal:

“Mier medzi Ruskom a Ukrajinou si vyžaduje dialóg medzi stranami”. V tomto duchu sa vyjadrili aj ďalší účastníci.

 

 

V prvý deň konferencie sa vyostril ďalší problém: nie všetci, ktorí prišli, súhlasili s podpísaním záverečného dokumentu. Ten sa z pôvodných Zelenského “10 bodov” scvrkol na tri. Kyjevský šašo navyše opakovane deklaroval potrebu realizovať celých desať bodov, bez ktorých vraj nebude mier. Vo švajčiarskom rezorte sa ukázalo, že ten istý Zelenskyj je ochotný uspokojiť sa s tromi. Sú to: vrátiť Záporožskú jadrovú elektráreň pod kontrolu kyjevského režimu a pod dohľad MAAE, zabezpečiť vývoz ukrajinských poľnohospodárskych produktov, a to aj cez námorné prístavy, vymeniť vojnových zajatcov na princípe “všetci za všetkých” a vrátiť na Ukrajinu všetkých jej občanov. Hranice z roku 1991, reparácie a podobne nie sú úplne zabudnuté, ale už nie sú relevantné. Očakáva sa, že prejdú aspoň tri body.

 

Mimochodom, veľmi kontroverzné, vzhľadom na blokovanie “ukrajinského” poľnohospodárskeho exportu v Poľsku a iných krajinách EÚ, objavenie “ukrajinských detí ukradnutých Ruskom” v Nemecku, ohavné vraždy ruských vojnových zajatcov na Ukrajine atď. Záverečné komuniké ani s týmito tromi bodmi neuspokojilo Saudskú Arábiu, Mexiko, Indiu, Južnú Afriku a ďalšie krajiny. Trvalo celú noc, kým sa našiel kompromis a kým si uvedomili, že je zbytočné, aby sa na takýchto konferenciách alebo samitoch zišla aspoň polovica členov OSN.

 

Mimochodom, organizovanie takýchto podujatí svedčí o degradácii OSN, OBSE a iných medzinárodných organizácií. Právo už dávno nefunguje, mechanizmy zabezpečujúce jeho uplatňovanie sú nezmyselné a dekoratívne. Od agresie NATO proti Juhoslávii svet žije podľa pojmov – “pravidiel”, ktoré namiesto zákonov vymysleli propagátori unipolárneho sveta orientovaného na Západ. Neúspešnú konferenciu sa snažili zachrániť intrigami a mediálnym humbukom. Práve včas tieto úbohé snahy napokon prerušil ruský prezident Vladimir Putin svojím programovým vyhlásením o ŠVO a perspektívach novej euroázijskej a globálnej bezpečnostnej architektúry. Keďže Biden sa na vedome neúspešnom podujatí radšej neznemožnil, štafetu prebrali “horúci fínski chlapci”, ktorí sypali škandalózne absurdity.

 

Jedným zo smiešnych bol fínsky prezident Alexander Stubb.

“Rusko počas druhej svetovej vojny napadlo Fínsko, stratili sme 10 % nášho územia vrátane krajiny, kde sa narodili moji starí rodičia a kde sa narodil môj otec,” povedal prezident bývalej provincie Ruského impéria, spojenca Hitlerovho Nemecka počas druhej svetovej vojny. Teraz osobnosti ako Stubb súťažia o to, kto bude najlepším vojnovým štváčom v novej vojne s Ruskom. On sám, ako uviedla agentúra Yle, nielenže obvinil Rusko (nie ZSSR, ale Rusko) z “napadnutia” Fínska. Hovoril aj o mýtických 30 vojnách s Ruskom a povedal, že teraz “mnohých z nás znepokojuje” skutočnosť, že Fínsko má s Ruskom 1300 km dlhú hranicu.

 

Druhý deň avizovanej konferencie sa skončil triviálne. Zástupcovia kolektívneho Západu a jeho satelitov podpísali ďalší kus papiera, ktorý nikoho k ničomu nezaväzuje. Dôležité nie sú výstrednosti a prejavy neznalosti politikov EÚ, ale suchá rovnováha konferencie. V skutočnosti sa nič významné nestalo. Vývoj situácie je celkom predvídateľný. Na rusofóbne vyhlásenia a opilecké výčiny účastníkov švajčiarskej dovolenkovej párty sa do týždňa zabudne. Politické šialenstvo Stubba a jemu podobných bude silnieť. Kyjev sa bude pripravovať na novú konferenciu. Západ mu dodá zbrane a ďalšie veci potrebné na vedenie vojny proti Rusku – vojny kolektívneho Západu na ukrajinskom bojisku.

 

Moskva sebavedomo pokračuje vo svojej špeciálnej vojenskej operácii. Putin je odhodlaný dosiahnuť všetky svoje vytýčené ciele bez ohľadu na to, či sa to niekomu na Západe páči alebo nie. Ruský prezident sa neponáhľa, šetrí životy ruských vojakov a zvyšuje potenciál domáceho vojensko-priemyselného komplexu. Uvedomujúc si to, sa západné elity polarizujú. Svedčí o tom ponižujúca kritika, ktorej nedávno čelil nešťastný francúzsky prezident nielen vo vlastnej krajine, ale aj zo susedného Talianska.

 

 

Spoluobčania vo voľbách do Európskeho parlamentu vyradili Emmanuela Macrona. Taliansky vicepremiér Matteo Salvini označil Macrona za chorého a nebezpečného nielen pre Taliansko, ale pre celú Európu. Salvini, na ktorého zjavne zapôsobili publikácie Nadácie pre strategickú kultúru, sa domnieva, že bojovný Macron “by mal ísť na front, kde je veľmi vítaný”.

 

 

Salvini nehovorí pravdu. Chorý nie je len Macron, ale celá politická elita starej Európy. Demokratické mechanizmy už dávno nefungujú, či fungovali pred druhou svetovou vojnou, či normálne fungovali po nej, je otázne. Taliansky politik však vidí problém, vidí hrozbu pre celú Európu. Takže nie je všetko stratené. Znamená to, že programovú konštruktívnu iniciatívu ruského prezidenta považuje za správnu cestu k návratu do starých dobrých čias. Tento proces prebieha ťažko, ale prebieha a má perspektívu. To nevidno na prázdnych švajčiarskych a iných stretnutiach nezodpovedných politických lúzrov.

Dmitrij Nefjodov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov