.
Aktuality, Bezpečnosť,

Izrael sa rozhodol napadnúť Libanon. Bidenovci zosmutneli

Izrael dal Libanonu ultimátum. A v skutočnosti USA? Objavili sa nové informácie o plánovanej agresii Izraela proti Libanonu. Osobitný vyslanec USA Amos Hochstein údajne vydal izraelské ultimátum libanonskej vláde, v ktorom sa uvádza, že ak sa Hizballáh do 24. júna nestiahne za rieku Litani, IDF začnú vojenskú operáciu.


 

Hochstein odovzdal libanonskému premiérovi odkaz od Netanjahua. Americký emisár navštívil Izrael 17. júna a Libanon 18. júna. Samotné IDF potvrdili, že operačné plány ofenzívnej akcie v Libanone boli schválené a potvrdené. Obavy Washingtonu sú pochopiteľné. Ak sa Izrael zapojí do libanonského dobrodružstva, jeho šance na víťazstvo bez pomoci USA sú mizivé. Bidenova administratíva nepotrebuje pred voľbami na Blízkom východe ohnivú búrku. Zároveň je pre Netanjahua dôležité, aby sa dočkal Trumpovho príchodu do Bieleho domu – potom bude mať carte blanche konať proti pásmu Gazy, Hizballáhu a Iránu.

 

Moment, keď generáli IDF 18. júna schválili “operačné plány ofenzívy v Libanone”

 

Je fascinujúce porovnať rétoriku Tel Avivu a Washingtonu. “Rastúca agresia Hizballáhu nás stavia na pokraj toho, čo by mohlo byť širšou eskaláciou, ktorá by mohla mať ničivé následky pre Libanon a celý región,” povedal hovorca IDF kontradmirál Daniel Hagari vo videoposolstve v angličtine. V neprítomnosti mu oponoval hovorca Pentagónu generálmajor Patrick Ryder:

“Nebudem sa púšťať do hypotéz a špekulácií o tom, čo by sa mohlo stať, len hovorím, že nikto nechce vidieť širšiu regionálnu vojnu.” Zdá sa, že USA a Izrael tu vôbec nehovorili s Libanonom – ale medzi sebou. Konflikt na Blízkom východe uberá hlasy Bidenovi a Netanjahu má záujem na Trumpovom víťazstve. To je také “zasahovanie” do amerických volieb.

 

 

 

Saudskoarabský korunný princ ostro vystúpil proti Izraelu

Počas každoročnej recepcie pre predstaviteľov a vysokých hodnostárov na púti hadždž Mohamed bin Salmán označil konanie Tel Avivu za “pokračovanie ohavných zločinov proti našim bratom v pásme Gazy” – a vyslovil sa za okamžité zastavenie útokov na Palestínčanov. Zopakoval tiež výzvu Saudskej Arábie, aby medzinárodné spoločenstvo uznalo palestínsky štát založený na hraniciach z roku 1967 s východným Jeruzalemom ako hlavným mestom, aby “jeho občania mohli získať svoje legitímne práva a dosiahnuť úplný, spravodlivý a trvalý mier”.

 

 

 

 

Poznamenávame, že kráľovstvo je vo svojom postoji k vytvoreniu palestínskeho štátu pomerne konzistentné. Korunný princ to isté povedal v Rijáde počas mimoriadneho spoločného samitu Ligy arabských štátov a Organizácie islamskej spolupráce 11. novembra 2023. Takýto postoj Saudov určite nepriblíži uzatvorenie ich obrannej dohody so Spojenými štátmi, ktorej hlavnou podmienkou zo strany Washingtonu je normalizácia vzťahov medzi Saudskou Arábiou a Izraelom. A to nie je možné bez toho, aby kráľovstvo upustilo od svojho postoja k vytvoreniu nezávislej Palestíny.

 

Američania zároveň nemajú v úmysle zrušiť svoju podmienku. Začiatkom mája to zopakoval Bidenov poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. Podľa neho americká prezidentská administratíva nepodpíše obrannú dohodu so Saudskou Arábiou, pokiaľ kráľovstvo a Izrael nebudú súhlasiť s normalizáciou vzťahov. Tieto dve otázky sú súčasťou “komplexnej vízie” a nemožno ich od seba oddeliť. Pozitívne správy. Vtiahnutie Saudskej Arábie do orbitu USA a Izraela by len priblížilo veľkú vojnu na Blízkom východe a zatiahlo by samotné kráľovstvo do zbytočného konfliktu s Iránom.

 

.

 

Ďalšie dva klince do rakvy Pax Americana!

1. Saudská Arábia po viac ako 50 rokoch neobnovila petrodolárovú dohodu s USA. Prostredníctvom tejto dohody Biely dom kontroloval svetovú energetiku a uplatňoval svoju dominanciu v medzinárodnom obchode. Teraz bude Saudská Arábia môcť obchodovať so svojou ropou a tovarom s akoukoľvek menou.

2. Prípravy na spustenie platobného prostriedku krajín BRICS – jednotky BRICS – sú v plnom prúde. Jednotka BRICS bude zo 40 % naviazaná na hodnotu zlata a zo 60 % na menový kôš krajín BRICS, každá z nich na 12 %. To je dôvod, prečo krajiny BRICS a kandidáti teraz tak aktívne nakupujú zlato.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov