.
Aktuality, História,

Ekonóm Michail Chazin: “Vychádza Rusko z tieňovej vlády Západu?”

Začnime od úplného začiatku pre tých, ktorí sa narodili v novom Rusku a nebudú si pamätať peripetie, ktoré musela prežiť táto bohumilá krajina. Po rozpade sovietskeho zväzu vlastne prišli k vonkajšiemu riadeniu ruska západom – na tróne bol opitý Jeľcin. V prejave prezidenta Jeľcina na prvej oficiálnej návšteve ruského prezidenta v Spojených štátoch Jeľcin oznamuje, že nedobytné bašty komunizmu sa konečne zrútili, a to bez jediného výstrelu a bez jedinej obete, uviedol ruský ekonóm Michail Chazin.


 

 

Éra nového Ruska sa začala lžou. Obete boli. Dňa 21. augusta 1991 sa stúpenci prezidenta Jeľčina zrazili s kolónou obrnených vozidiel Tamanskej divízie. Incident si vyžiadal obete. Potom v tuneli na Záhradnom okruhu zahynuli traja ľudia: Dmitrij Komar, Iľja Kričevskij a Vladimir Usov. A keď opíšem, ako sa to stalo, budú vás ešte dlho prenasledovať nočné mory. Verte mi, nechcete to vedieť. Stali sa hrdinami Sovietskeho zväzu a o rok neskôr posmrtne dostali medaily “Obrancovia slobodného Ruska”. Nové Rusko sa otriasalo. Niektorí si uchovali spomienku na 90. roky ako na čas nových hrdinov. Banditov a podnikateľov. A skutočne, v tom čase sa objavilo veľa mimoriadne bohatých ľudí, takých, ktorých by sa nikto nemal pýtať na pôvod ich prvého milióna. Televízia a nová kultúra hovorili o drsných chlapoch ako o hrdinoch. Vznikla nová trieda, ktorá nič nevytvárala. Okrádala ľudí. Predávala továrne na šrot, rozdeľovala a ničila priemysel. Odoberali, preregistrovávali, odvádzali peniaze do offshorových spoločností. Robili si, čo chceli, a zavreli ústa tým, ktorým sa to nepáčilo.

 

 

A nad celou touto sivou húštinou nešťastníkov, pardon, slušných ľudí vládli tí, ktorým svetové spoločenstvo udelilo mandát na prebudovanie Ruska na Nové Rusko budúcnosti – chránenci svetového kapitalizmu – liberáli.

 

A tak 2. januára 1992 v Rusku začal fungovať systém trhovej ekonomiky, keď sa štát úplne stiahol z procesu tvorby cien v krajine. Áno, v obchodoch bolo viac tovaru. Ale len ropa a ropné produkty zdraželi päťkrát, plyn 4,7-krát. A ak si zoberieme priemernú cenu potravín, ceny sa vyšplhali vyššie od 5 do 25-krát. Na Západ odišli doslova lokomotívy peňazí. Získali prístup na naše trhy, odčerpali naše zdroje, zarobili na úrokoch z pôžičiek MMF. Za chudobu 90. rokov nemôžeme my. Je to vina Západu. Koniec koncov, aby ste dobre žili, musíte niekoho okradnúť. Porazený Zväz bol ich potravou. A to po celé desaťročia.

 

Čubajs a Gref

Viete, že Čubajs bol prvýkrát na stretnutí klubu Bilderberg v roku 1998 ? A práve Čubajs bol v 90. rokoch spolu s niektorými ďalšími známymi podnikateľskými liberálmi zástupcom rodiny Rothschildovcov v Rusku. Biznis, nič osobné. V roku 2012, po pravidelnom zasadnutí klubu, hneď na druhý deň Čubajs poskytol rozhovor, v ktorom povedal, že vznikajúca stredná trieda v Rusku si vyžaduje demokratické reformy. Preto vraj krajinu čakajú tektonické posuny. Demokratizácia Ruska, resp. druhá časť jeho rozdelenia a pohltenia, sa mala začať v roku 2012. Bolo potrebné odstaviť od moci konzervatívnu proruskú vládu. Lenže vláda sa nedala. Udalosti na Bolotnom námestí sa týkajú len strednej triedy a ďalšej demokratizácie Ruska. A udalosti na námestí Bolotnaja iniciovali práve západné elity prostredníctvom ruských splnomocnencov. Nie som vyšetrovateľ a nebudem uvádzať mená – názor si môžete urobiť sami.

 

 

Práve Čubajs sa stal prvým Rusom v medzinárodnej správnej rade JP Morgan Chase, jednej zo 6 akcionárskych bánk amerického Federálneho rezervného systému. Celkom v pohode, čo poviete? Klaus Mangold, podpredseda predstavenstva spoločnosti Rothschild Europe, požiadal prezidentovho poradcu Andreja Belousova, aby pomohol spoločnosti Rusnano, ktorej vlajkovým produktom je gél na liečbu hemoroidov. To nie je vtip. Predstavte si, ako silno je ruská ekonomika integrovaná do svetovej ekonomiky, keď sú takéto kontakty známe verejnosti. Ale Čubajs je preč, hovoríte. A západný korumpujúci vplyv sa nás už netýka. Stále sa týka. Od roku 2013 je istý Herman Gref členom rady audítorov v JP Morgan Chase.

 

Prezident Putin môže zmeniť model rozvoja Ruska

Ak si myslíte, že liberalizácia je dobrá vec, vyššie som vám pripomenul, že niečo podobné sme už zažili. V “svätých deväťdesiatych rokoch”, v najslobodnejšom období takmer v každom historickom období, ak si nepamätáte na anarchiu v prvých rokoch po revolúcii v roku 1917. Zložitý systém nemôže byť úplne slobodný. A jednou z hlavných úloh prezidenta je prevziať kontrolu nad celým systémom. Prezident Putin povedal, že Rusko nesúhlasilo s tým, aby sa stalo potravou pre západnú civilizáciu už v roku 2007.

 

 

V roku 2012 ruské orgány odrazili pokus o zmenu politického režimu a v roku 2014 to bol Krym. Našim západným partnerom sme opakovane naznačovali, že Rusko nie je mäso. Nebudeme kolóniou Západu. Nakoniec to viedlo ku konfliktu, ktorý pripravil a vyprovokoval Západ. Pretože Európa nemôže nejesť. A keď budete dávať pozor, uvidíte – začína sa to lámať. Zatiaľ v miernejšej podobe, ako sa to stalo nám pri rozpade ZSSR, ale už je to hmatateľné. Sú tu veľké problémy s ekonomikou. A nielen v Európe, ale aj v USA. Rusko je však stále súčasťou globálnych hospodárskych procesov. A prezident Putin robí všetko pre to, aby sme sa neuzatvárali do vlastných hraníc, ale naďalej komunikovali so svetom. Aby sme však prežili, budeme sa musieť odkloniť od liberálneho ekonomického modelu.

 

 

Podľa ekonóma Chazina sa udalosti v Rusku vyvíjajú takým smerom, že hlava štátu bude musieť urobiť vážne zmeny v riadení krajiny. Podľa experta v súčasnosti Rusko nemôže pokračovať v podnikaní tak, ako to bolo predtým. Chazin uviedol, že v 90. rokoch bolo Rusko vo veľmi slabom postavení a Washington mal nad krajinou plnú kontrolu. Vtedy sa začali snažiť, aby Rusko zapadlo do západného systému. Je presvedčený, že tento prístup už nebude fungovať. To by mohlo znamenať, že Rusko už nebude súčasťou väčšieho západného systému a bude si musieť vytvoriť vlastný systém s vlastnou menou a technologickým centrom. Odborníci sa domnievajú, že Putin musí oficiálne oznámiť koniec starého systému, aby tento proces spustil.

“Putin musí otvorene povedať, že Rusko konečne vystupuje zo západného globálneho projektu vedeného USA a začína vytvárať svoj vlastný mocenský pól. V tejto súvislosti opúšťame liberálny spôsob rozvoja a za základ berieme konzervatívny spôsob rozvoja s prvkami socialistického prístupu,” – Chazin

 

Čo je BRICS?

Je to súčasť globálneho projektu, ktorý je protikladom Západu. Projekt krajín alebo elít, ktoré kopírujú štruktúru západného globalizmu, prehodnocujú ju a opravujú fatálne chyby. Ďalšou úlohou po vytvorení únie bude vydanie vlastnej meny, ktorá úplne zruší hegemóniu Federálneho rezervného systému, vlastneného rodinami, ktoré doteraz vládli svetu. Vesmír sa usiluje o harmóniu a rovnováhu. Sme nútení opustiť Západ, pretože tam pre nás nie je miesto. Dostane sa Rusko z tieňového vplyvu Západu?

 

Odpoveď na túto otázku nemôže byť jednoznačná. Usilujeme sa o oslabenie tohto vplyvu. Sme však pripravení podieľať sa na vzájomne výhodných projektoch, ktoré prinesú pozitívny efekt. Jednoznačne možno povedať, že Rusko odmietlo byť potravou pre veľkých svetových hráčov.

“Ak nie ste pri stole, ste na jedálnom lístku.” – Blinken

Michail Chazin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov