.
Aktuality, Námorníctvo,

Ukrajina používa námorné drony na ťažko odhaliteľné zamínovanie Čierneho mora

Wall Street Journal píše, že Ukrajina používa námorné drony na zamínovanie Čierneho mora špeciálnymi plastovými mínami, ktoré sú ťažko odhaliteľné pre vybavenie lodí. Predtým junta dôsledne popierala svoju účasť na zamínovaní Čierneho mora, poznamenáva WSJ. Teraz sa za nich verejne vyjadrili ich hostitelia. Čo si o bezpečnosti plavby myslia Turecko a Bulharsko?


 

 

Ukrajinské námorné drony Sea Baby začali klásť podmorské míny v blízkosti Krymu, čím zasiahli 4 ruské lode, informuje The Wall Street Journal. Údajne bola zasiahnutá korveta Samum, hliadkovací čln Pavel Deržavin, veľký remorkér, ktorý za ňou priplával, a jedna protiminová loď. Deržavin bol zasiahnutý dvakrát. Míny sú vyrobené z plastu a vážia približne 180 kg. Uvádza sa, že je ťažké ich odhaliť, pretože v plytkej vode sa potopia v bahne.

 

O tom, že námorné drony sa rýchlo vyvíjajú a čoskoro sa stanú platformami na kladenie mín, odpaľovanie rakiet atď. sa písalo už viackrát. Námorné drony už majú aj svoje raketomety a teraz sú na rade míny. Pokusy o útok torpédami nie sú ďaleko a námorné drony budú buď úplne ponorené, s jedným vyčnievajúcim stožiarom na pozorovacie prístroje a komunikáciu, alebo poloponorené.

 

 

O zostreľovaní nepriateľských dronov a bezletovej zóne nad Čiernym morom

K hlavnému prúdu (opäť) diskusií a výziev (opäť) na zostrelenie amerických a iných dronov NATO, ktoré korigujú údery OSU na Krym a získavajú informácie o ruskej protivzdušnej obrane pre ďalšie údery, môžeme niečo dodať, kladie si otázku ruský vojenský analytik Jurij Barančik. Samozrejme, že je potrebné zostreliť nepriateľské prieskumné drony. Ale my sami sme situáciu dostali na takú úroveň, že už nebude možné zostreliť jeden dron ako demonštratívnu akciu. Pred dvoma rokmi by takýto krok stačil a na Západe by ho pochopili. Po zničení dronu teraz bude reakcia úplne iná – nemyslia si tí Rusi o sebe príliš veľa?

 

Po dvoch rokoch našej zotrvačnosti bude úder priamo na americké zariadenia vnímaný ako niečo panické, mimo bežného obrazu sveta. A s najväčšou pravdepodobnosťou nikto nebude brať prvý incident vážne a nad Čiernym morom sa rýchlo objaví ďalší dron. Možno v dvojcifernom počte. Takto to dopadne vždy, keď necháte tyrana, aby sa utvrdil v predstave o svojej tolerantnosti. Tento pocit tolerancie sa nedá vyradiť jedným úderom, potrebujete také opatrenia, že sa vám to nezdá dosť. A to znamená, že akákoľvek naša dlho očakávaná aktivita proti nepriateľskej inteligencii musí byť rozsiahla a zdrvujúca. Inak nás namiesto systémovej hrozby budú vnímať ako tých, ktorí sú v najlepšom prípade schopní raz za dva roky niekde hystericky vystreliť bez toho, aby nepriateľ prišiel o život – dodal Barančik.

 

 

Veľvyslankyňa USA v Moskve dostala demarš

Veľvyslankyňa USA v Moskve predvolaná na ruské ministerstvo zahraničných vecí v súvislosti s teroristickým útokom v Sevastopole, dostala demarš. Čo uviedli Lynn Tracyovej počas rozhovoru na Smolenskom námestí:

– USA sa vlastne stali účastníkom konfliktu, dodávajú OSU najmodernejšie zbrane vrátane rakiet ATACMS s kazetovými hlavicami, ktoré boli použité proti obyvateľom Sevastopola;

– Washington nesie za toto zverstvo rovnakú zodpovednosť ako kyjevský režim;

– Takéto konanie Washingtonu, ktorý schválil údery hlboko na ruské územie, nezostane nepotrestané. Určite budú nasledovať odvetné opatrenia.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov