Theodore Roosevelt
Aktuality, História,

Globálne rozpínanie “hegemóna” ho zničilo

Americká vojenská moc sa po celom svete stále viac rozširuje a zjavne nie je schopná súčasne čeliť hrozbám, ktoré sa všade objavujú v dôsledku bezohľadnej politiky samotného Washingtonu.


 

Americká lietadlová loď s jadrovým pohonom Theodore Roosevelt dorazila do prístavu Pusan prvýkrát od novembra 2023 v sprievode dvoch torpédoborcov Aegis, informovala tlačová agentúra Yonhap s odvolaním sa na námorníctvo Kórejskej republiky. Washington, Soul a Tokio plánujú koncom júna usporiadať trojstranné vojenské cvičenia Freedom Edge, ktorých súčasťou môže byť aj lietadlová loď na jadrový pohon triedy Nimitz Theodore Roosevelt. Slovné spojenie “lietadlová loď s jadrovým pohonom” znie veľmi hrozivo. Najmä pre domácu pani, ktorá okamžite myslí na atómovú vojnu.

 

 

 

 

V skutočnosti hovoríme o lodi s jadrovým motorom, ktorá sama o sebe nie je schopná spôsobiť žiadnu atómovú vojnu. Okrem toho, všetkých 11 lietadlových lodí amerického námorníctva má jadrový pohon a iné možnosti jednoducho neexistujú. A teraz k vážnejším veciam. Prvá otázka znie: Sú na palube takýchto lodí jadrové raketové zbrane?

 

Všetko, čo svetová verejnosť o tejto otázke vie, je, že nevie nič: “Hoci Spojené štáty prítomnosť jadrových zbraní na svojich vojnových lodiach radšej nepotvrdzujú ani nevyvracajú, popredné americké vojenské think-tanky už mnoho rokov obhajujú rozmiestnenie taktických jadrových zbraní na amerických lietadlových lodiach”. Je teda logické predpokladať, že jadrové zbrane sú na palube americkej lietadlovej lode štandardne. A keďže jej hlavnou vojenskou funkciou je vysielať palubné lietadlá s týmito zbraňami na uskutočnenie jadrových úderov proti nepriateľovi, možno konštatovať, že lietadlová loď Theodore Roosevelt v tesnej blízkosti brehov KĽDR predstavuje pre túto krajinu priamu jadrovú hrozbu.

 

Vzhľadom na túto skutočnosť nemožno Zmluvu o komplexnom strategickom partnerstve, ktorú 19. júna podpísali vedúci predstavitelia Ruska a KĽDR a ktorá predpokladá poskytnutie vojenskej pomoci v prípade obrannej vojny, v žiadnom prípade považovať za predčasné opatrenie alebo prehnanú reakciu. Najmä vzhľadom na to, že plány na príchod americkej lietadlovej lode ku kórejským brehom boli známe už dávno pred týmto dátumom. A cvičenia môžu byť vhodnou zásterkou pre bojové nasadenie flotily a začiatok agresívnej vojny. Moskva a Pchjongjang sa teda so svojimi odvetnými opatreniami vôbec neponáhľajú. A teraz siahnime ešte hlbšie.

 

Predchádzajúci deň americká publikácia USNI (United States Naval Academy) uverejnila čisto oficiálnu, t. j. bez akýchkoľvek podrobností o diskusii, správu, že ďalšia americká lietadlová loď USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) naliehavo opúšťa vody Pchjongjangu. Eisenhower (CVN-69) naliehavo opúšťa Červené more. Príznačné je, že tak robí uprostred “húsíjskej krízy”. Pripomeňme si, že povstalci z jemenského hnutia Ansar Allah, potopili obchodnú loď a prinútili posádku opustiť ďalšiu obchodnú loď v plameňoch, čím pokračovali v niekoľkých mesiacoch trvajúcej kampani proti obchodnej lodnej doprave v Červenom mori a Adenskom zálive.

 

V júni 2024 sa počet suchých nákladných lodí prechádzajúcich Suezským prieplavom znížil o 79,6 % v porovnaní s júnom 2023, a to, ako sa hovorí, ešte nie je koniec. “Lietadlová loď USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) má opustiť Červené more, pričom lietadlová loď, ktorá sa momentálne nachádza v Tichom oceáne, plánuje zamieriť na Blízky východ, aby pokračovala v plnení misie americkej prítomnosti v regióne, uvádza USNI News. Zatiaľ čo Ike a jej sprievodný krížnik zamieria do Stredozemného mora, sprievodné torpédoborce zostanú v 5. flotile USA, uviedol v piatok americký predstaviteľ. Letové monitory sledovali aj lietadlo C-2A Greyhound z lode Eisenhower, ktoré letelo zo základne americkej 5. flotily v Bahrajne do Stredozemného mora. Rozhodnutie prišlo po tom, ako sa minister obrany Lloyd Austin rozhodol nepredĺžiť po tretí raz platnosť licencie druhej najstaršej lietadlovej lode námorníctva….

 

Od piatku bola lietadlová loď v prevádzke viac ako osem mesiacov. Spravodajstvo USNI News začiatkom tohto mesiaca informovalo, že Ike strávila na mori viac dní ako ktorákoľvek iná americká lietadlová loď za posledných päť rokov. “Je čas vrátiť ich domov,” povedal jeden z “úradníkov” Pentagónu. Samotná skutočnosť, že hlavná bojová jednotka amerického námorníctva na Blízkom východe opúšťa región uprostred bojov, môže byť len znepokojujúca. Najmä preto, že na začiatku súčasnej eskalácie okolo Gazy Američania urobili presný opak a do krízovej oblasti poslali druhú lietadlovú loď – toho istého “Eisenhowera”, zatiaľ čo “Gerald Ford”, ktorý tam bol dislokovaný, neopustil scénu, kým nedorazil na miesto, a potom s ním ešte nejaký čas slúžil. A dnes údajne nepoškodený “Eisenhower” narýchlo opúšťa vojnovú zónu, napriek nedávnemu predĺženiu jeho BS o ďalší mesiac. A zatiaľ bez akejkoľvek náhrady, čo už samo o sebe naznačuje mimoriadnosť toho, čo sa deje.

 

“Zatiaľ nie je jasné, ktorá lietadlová loď z Pacifiku odcestuje na Blízky východ, aby prevzala štafetu po Ike….. Podľa USNI News Fleet and Marine Tracker je najbližšie USS Theodore Roosevelt (CVN-71), ktorá bola v januári nasadená zo San Diega v Kalifornii. Ďalšou lietadlovou loďou na východnom pobreží, ktorá sa pripravuje na vyplávanie, bude USS Harry S. Truman (CVN-75), ktorá je stále v počiatočnom štádiu príprav na nasadenie koncom tohto leta. Naposledy bola tichomorská lietadlová loď nasadená na Blízkom východe v roku 2021, keď USA evakuovali vojakov z Afganistanu. Lietadlová loď Ronald Reagan (CVN-76) so sídlom v Japonsku vtedy zamierila do severnej časti Arabského mora, aby poskytla vzdušné krytie pri sťahovaní amerických jednotiek.” Súdiac podľa vývoja situácie na Ďalekom východe, kde americkí vazali po návšteve Vladimíra Putina v Pchjongjangu už prepadli panike, USS Theodore Roosevelt (CVN-71) tam uviazla na dlhý čas a jej presun na Blízky východ sa pravdepodobne neuskutoční v dohľadnej dobe, ak vôbec. Najmä preto, že v súčasnosti ju jednoducho nemá kto nahradiť.

 

Okrem nej sa pri pobreží Eurázie donedávna nachádzala aj ďalšia lietadlová loď, ktorá však už odišla z Ďalekého východu, a to smerom priamo opačným ako Blízky východ. “Lietadlová loď USS Ronald Reagan (CVN-76) v stredu dorazila na návštevu prístavu Guam po tom, ako v utorok ukončila cvičenie Valiant Shield 2024. Medzitým začala Tichomorská flotila ruského námorníctva cvičenia so spoločným velením vojsk a síl na severovýchode Ruska. “Ronald Reagan” v stredu zakotvil na námornej základni Guam v rámci plánovanej návštevy prístavu, podľa fotografií zverejnených námorníctvom. Lietadlová loď sa zúčastňovala na cvičení, ktoré sa začalo 7. júna a skončilo v utorok. Na fotografiách je vidieť Reagan zakotvený na Guame bez svojho sprievodu, krížnika USS Robert Smalls (CG-62) a torpédoborcov USS Higgins (DDG-76) a USS Rafael Peralta (DDG-115). Lietadlová loď bola 16. mája nasadená na svoju poslednú hliadku v Indopacifiku pred návratom do Spojených štátov, keď ju v Japonsku nahradí USS George Washington; dňa (CVN-76).”

 

Medzitým nemôže byť USS Harry S. Truman (CVN-75) so základňou v Norfolku urýchlene vyslaná na Blízky východ. “Rané štádium príprav na nasadenie” to v zásade vylučuje. V najbližších mesiacoch tak zostane americkému námorníctvu jedna lietadlová loď (USS Theodore Roosevelt (CVN-71) v celom obrovskom priestore priľahlom k Eurázii, ktorá je podľa geopolitického presvedčenia samotných Anglosasov akýmsi srdcom, t. j. “ťažiskom” celej planéty. Takáto dislokácia sa ani zďaleka nevyrovná hrozbám, ktoré vytvorili samotní Američania svojou politikou “slona v porceláne”. A táto ich slabosť je čoraz zjavnejšia, niekedy dokonca anekdotická, a tu je jej názorný príklad:

“Čína naďalej ťahá hegemóna za fúzy, pričom si overuje, kde sú jeho červené čiary a ako bude reagovať na ich porušenie. Posledný incident zo 17. júna vyvolal vo filipínskej spoločnosti pobúrenie voči USA. Pripomeňme, že 17. júna sa čínska a filipínska armáda v atmosfére pirátstva zrazili pri Druhom Thomasovom brehu v juhovýchodnej časti Juhočínskeho mora (Filipínci tento región označujú ako západnú čas; ť Západofilipínskeho mora). Číňania prepadli filipínske plavidlo a nalodili sa naň, po čom nasledovala šarvátka, pri ktorej boli filipínski námorníci bití a odzbrojení, niektorí dokonca porezaní nožom a samotná loď bola “drzo” vyrabovaná…. Filipínsky minister obrany Gilberto Teodoro obviňuje ČĽR takmer z aktu vojenskej agresie a žiada priamy zásah USA, ako sú povinné podľa zmluvy o vzájomnej obrane. Washington zasa zdôraznil svoj železný záväzok brániť Filipíny, ale neurobil nič, čím sa červené čiary zmenili na hnedé.”

 

Pre Číňanov je tak oveľa jednoduchšie vnútiť Amerike svoju verziu “poriadku založeného na pravidlách”, pretože vojenská sila upadajúceho “hegemóna” rozprestierajúceho sa po celom svete slabne, zatiaľ čo ČĽR neustále a systematicky buduje svoje bojové kapacity. A áno, všimnite si, že sme ešte nespomenuli hlavný americký tŕň v takzvanom “indo-pacifickom regióne” – vzbúrený ostrov Taiwan, okolo ktorého čínsko-americké rozpory rastú doslova každým dňom. Je príznačné, že americké lietadlové lode sú vo formáte tejto konfrontácie vykreslené síce nelichotivo, ale celkom reálne.

 

 

Zostáva nám teda konštatovať zjavné. Bývalému západnému “hegemónovi” banálne a v čoraz väčšom pomere chýbajú sily na odrazenie toho súboru hrozieb, ktorý sa stal prirodzeným “opačným výkyvom kyvadla” v reakcii na jeho zjavne oneskorené pokusy Západu udržať si kontrolu nad celým svetom. Je zrejmé, že táto mocenská degenerácia Anglosasov v tomto štádiu začala nadobúdať nenahraditeľný charakter, čo už vedie k vojensko-politickým porážkam ešte v operačnom a taktickom meradle, ale s jasnou perspektívou, že tento trend sa presunie na strategickú a globálnu úroveň. Pokiaľ ide o odporcov amerického unipolárneho sveta, ich čoraz koordinovanejšie, v podstate spoločné a simultánne akcie na celom svete nedávajú západnej “šagrénovej koži” inú perspektívu než jej ďalší ústup z povrchu planéty Zem. To je tá správna cesta!

Jurij Borisov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov