.
Aktuality, Bezpečnosť,

Bude vojna medzi NATO a Ruskom?

“Červené čiary” v ukrajinskom konflikte sa môžu pre Európu zmeniť na čierne čiary. Ukrajinský konflikt čoraz viac pripomína hru poker, v ktorej sú v stávke milióny životov. A doslova každým dňom tieto stávky rastú; a od toho, ktorej strane zlyhajú nervy, závisí osud ľudstva, to môžeme povedať bez preháňania. Pripomeňme si, ako sa vyvinula špirála konfliktu.


 

Najprv NATO a USA tvrdili, že o dodávkach západných zbraní na Ukrajinu nemôže byť ani reči. “Javeliny? V žiadnom prípade!! Nikdy ich nedáme ukrajinským ozbrojeným silám. Nakoniec to však urobili. Nemecké Leopardy? V žiadnom prípade! Výsledkom je, že Leopardy sa zapájajú do bojových operácií. Západné stíhačky? Nie je o čom diskutovať, samozrejme, že ich nedáme. Výsledkom je, že boli odovzdané a cvičia sa ukrajinskí vojenskí piloti alebo tí, ktorí sa za nich budú vydávať.

 

To znamená, že zakaždým bola vyznačená ďalšia “červená čiara” a zakaždým ju západná aliancia prekročila. A teraz sa už diskutuje o tom, ktorú časť Ruska môže OSU zasiahnuť americkými raketami. Na zjemnenie situácie sa používa rétorika, že nie celé Rusko, ale len “nová časť”, a to len čiastočne a len po dohode s USA. Ale kto sa tým dá oklamať? Je to ako dať vojakovi samopal a povedať mu, aby strieľal len napravo, a nie naľavo. Každý však chápe, že bude strieľať na všetko, čo sa pohne: sprava doľava a zľava doprava. A je celkom zrejmé, že Spojené štáty a NATO skúmajú, či sa dostali na nebezpečnú hranicu, alebo či je možné pokračovať ďalej – dodávať Ukrajine stále silnejšie zbrane, posielať inštruktorov a vlastne aj časti západných armád. Situácia sa môže stať takou nekontrolovateľnou, že aj Washigton Post píše: Použitie amerických zbraní Ukrajinou na úder proti Rusku konflikt neukončí.

 

Ide o ďalšiu špirálu, ktorá zvyšuje riziko vojny medzi Moskvou a NATO. Zdá sa však, že NATO a USA sa stali rukojemníkmi svojej podpory Ukrajine. Spočiatku sa im zdalo, že uvalené sankcie zruinujú ruskú ekonomiku a dodávky moderných zbraní zastavia ruskú armádu, ale keďže sa tak nestalo, teraz im nezostáva nič iné, len zvýšiť dodávky najmodernejších zbraní pre OSU. Nedovolia porážku Ukrajiny, pretože ich voliči sa budú pýtať: prečo sme minuli toľko peňazí, pokazili vzťahy s Ruskom, prerušili pre nás výhodné ekonomické väzby?

 

Preto západné médiá nielenže vážne predpovedajú vojnu s Ruskom, ale už pripravujú plány vojenských kampaní proti našej krajine, hoci ani Európania, ani Američania nemajú záujem o vojnu s Ruskom. Napríklad taliansky denník Corriere della Sera nedávno uverejnil otvorený list významných talianskych vedcov a intelektuálov, ktorí vyzývajú na čo najskoršie začatie rokovaní o mieri na Ukrajine a varujú pred “bezprecedentným nebezpečenstvom pre svet”, pred rizikom eskalácie, ktorá by viedla ku konfliktu medzi Ruskom a európskymi krajinami NATO. Zároveň poukazujú na “skutočnosť, že na kontinente sú rozmiestnené jadrové zbrane Ruskej federácie, Spojených štátov amerických, Francúzska a Spojeného kráľovstva, čo len zvyšuje nebezpečenstvo”. Vedci zdôrazňujú, že “Európska únia a európske vlády doteraz odmietali pracovať na ukončení konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom prostredníctvom diplomacie”.

 

Maďarský premiér Viktor Orbán sa takto vyjadril v rozhovore pre maďarské vydanie denníka Košút:

“Podľa môjho názoru to, čo sa dnes deje v Bruseli a vo Washingtone, ale viac v Bruseli ako vo Washingtone, je akousi psychologickou prípravou na vstup Európy do vojny. Je to zrejmé z médií a vyhlásení politikov.” O čom môžeme hovoriť, keď Mike Johnson, predseda Snemovne reprezentantov, povedal, že podporuje myšlienku umožniť Kyjevu odpaľovať americké rakety dlhého doletu Himars (do 300 kilometrov) na vojenské a priemyselné ciele v Rusku. Hoci ešte nedávno sa objavovali vyhlásenia, že cieľom amerických rakiet môže byť len Krym a nové územia. Macron medzitým vyhlásil pripravenosť vyslať na Ukrajinu francúzskych vojakov, Poľsko diskutuje o tom, ako zostreliť ruské rakety nad Ukrajinou z územia krajín NATO. Overtonovo okno sa otvára čoraz viac, ale akoby doň nespadli celé štáty a národy. Je predsa zrejmé, že Rusko sa nebude bezmocne prizerať, ako na jeho mestá lietajú americké rakety. A už v máji začali ruské jednotky prvé vojenské cvičenia s taktickými jadrovými zbraňami v histórii nezávislého Ruska. Zdá sa, že ani to zatiaľ horúce hlavy neochladilo.

 

A teraz podľa blogovej platformy Telegraph NATO pripravuje početné pozemné koridory na urýchlený presun amerických vojakov a obrnených vozidiel na frontovú líniu v prípade veľkej pozemnej vojny s Ruskom v Európe…. Je však jasné, že to nezostane bez odozvy zo strany Ruska. Takéto vyhlásenia zámerne provokujú Moskvu k odvetným opatreniam, aby mohla povedať: my sme nezačali prví, my sme len sťahovali vojská a zásobovali Ukrajinu modernými zbraňami, čím sme sa pripravovali na odrazenie ruskej agresie. Podľa denníka Telegraph, ktorý sa odvoláva na predstaviteľov Severoatlantickej aliancie, je plán nasledovný: americkí vojaci sa vylodia v jednom z piatich európskych prístavov a po vopred pripravených trasách budú odrážať prípadnú ofenzívu Moskvy. Najvyššie vedenie NATO varuje západné krajiny, aby sa pripravili na konflikt s Ruskom, ku ktorému by mohlo dôjsť v nasledujúcich 20 rokoch. Nasledujúcich 20 rokov?

 

Zdá sa, že USA a NATO by chceli začať konflikt čo najskôr, len čo sa budú cítiť pripravené. Medzitým sa neustále testujú “červené čiary” Ruska. Krok za krokom testujú, ako ďaleko ich možno prelomiť a ako ďaleko môžu zájsť. Je cítiť, že situácia sa už stáva nebezpečnejšou ako kubánska kríza v roku 1962. V reakcii na to Moskva varuje Washington, že v prípade úderu americkými raketami dlhého doletu odpovie úderom na americké vojenské základne, predovšetkým v Európe (to nemôže byť dôvodom na jadrovú vojnu, pretože základne sa nenachádzajú na americkom území). Je zrejmé, že aj keby Ukrajinci zaútočili raketami dlhého doletu hlboko na ruské územie, nepovedie to ku kapitulácii Ruska. Práve naopak. Ľudia sa zomknú okolo Putina a povedia: tak mal pravdu, to Západ a Amerika nám vyhlásili vojnu.

 

A zničia tieto údery ruské ozbrojené sily, ich rozhodovacie centrá? Veľmi pochybujem. Po prvé, Rusko má obrovské územie a po druhé, má 6 000 jadrových hlavíc. Je celkom zrejmé, že v prípade potreby, ak sa to bude považovať za ohrozenie samotnej existencie štátu, Rusko môže použiť svoj jadrový potenciál. Ako uviedol predseda prezídia Rady pre zahraničnú a obrannú politiku Sergej Karaganov vo svojom májovom rozhovore, ktorý bol na Západe prijatý so znepokojením, v prípade ďalšej eskalácie zo strany Západu bude musieť Rusko zasiahnuť konvenčnými zbraňami základne NATO (americké) v Poľsku, Nemecku alebo Rumunsku (odkiaľ prichádza hlavný tok pomoci Ukrajine) a že Moskva to okamžite “podporí hrozbou, že v prípade odvetného úderu na ruské územie bude nasledovať obmedzený jadrový úder na tie isté základne”. “Smerujeme k svetovej vojne a naše vedenie musí urobiť strašnú morálnu voľbu, a ak ju neurobíme, postavíme seba a celý svet na pokraj porážky,” uzavrel Karaganov.

 

 

Je jasné, že ani Západ, ani Rusko nechcú globálnu jadrovú vojnu, všetci chápu, že víťazov nebude, ale môže dôjsť k výmene úderov nejadrovými zbraňami. A na tom má najväčší záujem Ukrajina. Uvedomujúc si, že myšlienka návratu Krymu a Novoruska je ilúziou a že na bojisku nemôže zvíťaziť, bude všemožne provokovať Rusko, aby urobilo ostré kroky, aby do konfliktu priamo vstúpili USA a NATO. Súčasná situácia je veľmi podobná situácii, keď malý chlapec pribehne v uličke k okoloidúcemu a uráža ho, ten mu chce dať za uši a potom sa objaví dospelý bitkár….

 

Ukrajina, ktorá dostala ešte silnejšie americké a NATO zbrane, sa teda pokúsi vyprovokovať konflikt takej sily, že sa do neho Brusel a Washington priamo zapoja. Musíme však brať do úvahy psychológiu prezidenta Putina. Je to logicky uvažujúci človek, ktorý dokáže čakať a vôbec nie je náchylný na emocionálne konanie pod vplyvom okamihu. Okrem toho všemožne zdôrazňuje, že nie je vo vojne s Amerikou a Západom, pričom zdôrazňuje svoju oddanosť medzinárodným zmluvám. Jeho júnové vyjadrenia počas Petrohradského medzinárodného ekonomického fóra na stretnutí so šéfmi zahraničných tlačových agentúr sú veľmi objavné. Rusko sa nikomu nevyhráža, najmä nie iným hlavám štátov, odpovedal Putin na otázku, či sa Moskva vyhrážala nemeckému kancelárovi Scholzovi v súvislosti s jeho rozhodnutím o vojenských dodávkach na Ukrajinu. “Nikomu sa nevyhrážame… Je to falošný, nie dobrý tón.”

 

Prezident Putin zároveň povedal, že Moskva má právo dodávať zbrane na útok proti Západu iným krajinám v reakcii na to, že ukrajinské ozbrojené sily získali zbrane dlhého doletu a zasiahli nimi ruské územie.

“Prečo nemáme právo dodávať naše zbrane rovnakej triedy do tých regiónov sveta, kde budú údery na citlivé ciele tých krajín, ktoré to robia proti Rusku?” – rečnícky sa opýtal ruský líder. To znamená, že v úplne otvorenom texte jasne povedal, že USA a Západ majú veľa horúcich miest a Rusko ich môže ešte viac rozohriať. Okrem toho Vladimir Putin upozornil na skutočnosť, že ukrajinská armáda nemôže samostatne používať rakety Storm Shadow a ATACMS. Ciele si síce vyberajú, ale nie sú to oni, kto rozhoduje o tom, či zasiahnu alebo nie.

“Pretože sa vytvára letová úloha a do nej prakticky vstupujú tí, ktorí dodávajú zbrane,” vysvetlil Putin. To znamená, že výhovorka, že my s tým nemáme nič spoločné, naša vec je vedľajšia, my sme tam len sedeli a opravovali primus, neprejde.

 

 

Preto Putin vyzval, aby “nepriviedli” Rusko k použitiu jadrových zbraní, pričom pripomenul, že sila ruských taktických jadrových zbraní je 70 – 75 kiloton. “Nedovoľme, aby sa to dostalo nielen do bodu použitia, ale dokonca do hrozby použitia. Západ sa z nejakého dôvodu domnieva, že Rusko ju nikdy nepoužije….. Nemôžeme to brať na ľahkú váhu, povrchne. Musíme k tomu pristupovať profesionálne,” varoval Putin.

 

Z toho všetkého vyplýva jednoduchý záver: nepriveďte nás k hriechu, nenúťte nás používať jadrové zbrane. Koniec koncov, ak bude mať Rusko pocit, že sa začal priamy konflikt s NATO, použije jadrové zbrane proti vojenským cieľom. A prvým cieľom, ako predpovedajú západní analytici, bude Ramstein, najväčšia americká vojenská základňa mimo Spojených štátov, kde sídli veliteľstvo amerického letectva v Európe a 60 000 Američanov, ako aj spoločné veliteľstvo letectva NATO. Treba dúfať, že to pochopia aj v amerických rozhodovacích centrách. Úloha, ktorá pred nimi stojí, je zrejmá – poskytnúť pomoc Ukrajine, ale tak, aby Rusko nebolo nútené použisilu svojich jadrových zbraní zbraní.

 

Pred Bidenom stojí pred voľbami rovnaká úloha: na jednej strane sa ukázať ako obranca demokracie a víťaz na Ukrajine a na druhej strane nezatiahnuť Spojené štáty do jadrovej vojny, po ktorej môže počet voličov prudko klesnúť. Ako si však potom vysvetliť nedávne útoky ukrajinských dronov na dve ruské strategické radarové stanovištia? Neznamená to sondáž pôdy pre použitie amerických strategických bombardérov a taktických lietadiel nad ruským územím? Nikto nevie, aký krok by Rusi mohli považovať za bod, z ktorého niet návratu.

Alexej Malján

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov