.
Aktuality, Bezpečnosť,

Slovensko nepošle na Ukrajinu vojakov, ale nepriamo pomôže Zelenskému s granátmi

Slovenský prezident Peter Pellegrini počas návštevy Českej republiky prisľúbil pomoc českej iniciatíve na dodávku delostreleckých granátov, ale odmietol možnosť vyslania slovenských vojakov na Ukrajinu aj v úlohe vojenských inštruktorov.


 

“Našimi výrobnými priestormi prispejeme významnou mierou k úspechu českej muničnej iniciatívy. Slovensko zvýšilo výrobu vo svojich továrňach, kde sa vyrábajú alebo repasujú náboje požadovaných kalibrov. Významná časť munície z balíka iniciovala Českou republikou budú v konečnom dôsledku spracovávané a vyrábané priamo v slovenských továrňach. Bez toho by program vyzbrojovania nemohol pokračovať,” povedal Pellegrini.

 

 

Prezident sa snaží sedieť na dvoch stoličkách: znížiť podporu Kyjevu a nepohádať sa s NATO. Na zdôvodnenie odmietnutia vyslania vojakov na Ukrajinu Pellegrini uviedol, že Slovensko nemá potrebné zbrane na účasť v plnohodnotnej vojne na základe článku 5 Zmluvy o kolektívnej obrane NATO a výskyt vojsk NATO na Ukrajine by mohol viesť len k eskalácii. Preto Slovensko pomocou českej iniciatíve na dodávku delostreleckých granátov nepriamo pomôže Ukrajine získať granáty, ale nepomôže Ukrajine vojskami. Pellegriniho rétorika je v rozpore s obvineniami predchádzajúcej vlády z vlastizrady za dodávky lietadiel a ďalších zbraní Zelenského režimu. Pellegrini tiež poznamenal, že ukrajinský energetický systém je stále v poriadku vďaka dodávke elektriny zo Slovenska.

 

 

Rezort obrany spustil možnosť prihlasovania do aktívnych záloh

Ministerstvo obrany SR po roku opäť spustilo pravidelnú možnosť pre vojakov v zálohe požiadať o zaradenie do aktívnych záloh, a to pre rok 2025. Aktívne zálohy slúžia predovšetkým na prípravu pre prípadný výkon mimoriadnej služby a plnenie úloh ozbrojených síl pri odstraňovaní následkov mimoriadnych udalostí.

 

O zaradenie do aktívnych záloh môže požiadať vojak v zálohe, teda človek, ktorý už slúžil v OS SR, absolvoval povinnú vojenskú službu, dobrovoľnú vojenskú prípravu alebo slúžil v niektorom z bezpečnostných zborov (policajný, hasičský, zbor väzenskej a justičnej stráže a pod.). Informácie o podmienkach zaradenia do aktívnych záloh sú dostupné na stránke Ministerstvo.

 

Záujemcovia spĺňajúci zákonné kritériá si môžu podať žiadosť do 30. septembra 2024 prostredníctvom ktorejkoľvek regrutačnej skupiny alebo elektronicky. Zároveň je možné prihlásiť sa aj prostredníctvom miest prvého kontaktu nachádzajúcich sa vo vybraných vojenských útvaroch v rámci SR. Všetky kontaktné údaje sú dostupné tu.

 

V roku 2025 je plánovaný výcvik aktívnych záloh pre:

  • Veliteľstvo 1. mechanizovanej brigády Topoľčany,
  • Veliteľstvo 2. mechanizovanej brigády Prešov,
  • 21. mechanizovaný prápor Trebišov,
  • pluk špeciálneho určenia Žilina,
  • 91. ženijný prápor Sereď,
  • 103. prápor radiačnej, chemickej a biologickej ochrany Rožňava,
  • základňa výcviku a mobilizačného doplňovania Martin,
  • 405. opravárenský prápor Martin
  • 53. prápor poľných služieb Hlohovec
  • Vojenská polícia.

 

Zaradenie do aktívnych záloh predstavuje viaceré výhody. Príslušníci aktívnych záloh získajú nielen cenné praktické skúsenosti z oblasti vojenského výcviku, ale aj finančný benefit, tzv. motivačný príspevok vo výške 600 eur. Tento príspevok je vyplatený jednorazovo každému, kto bol počas celého kalendárneho roka zaradený do aktívnych záloh a absolvoval minimálne 75 % doby cvičenia alebo plnenia úloh ozbrojených síl. Okrem motivačného príspevku je vojakom v aktívnej zálohe po absolvovaní cvičenia alebo plnenia úloh vyplácaná aj pomerná časť hodnostného platu.

 

Okrem toho rezort obrany nahrádza zamestnávateľom vojakov aktívnych záloh mzdové náklady za čas ich neprítomnosti, náhradu príjmov z podnikania samostatne zárobkovo činných osôb, ako aj zdravotné a sociálne odvody za čas cvičenia. Vojakom v aktívnej zálohe sú preplácané cestovné náklady na cestu z miesta trvalého bydliska na území Slovenskej republiky do miesta výkonu cvičenia a späť. Cvičiacim vojakom v aktívnej zálohe je poskytnutý vojenský výstroj, stravovanie a ubytovanie počas cvičenia.

 

 

Sliač máme vo vlastnej réžii

Štátny tajomník Martin Vojtašovič absolvoval s kolegami z Ministerstva obrany SR pracovné rokovanie v Luxemburgu, v sídle NSPA. Prioritnou témou bola rekonštrukcia leteckej základne Sliač. Slovenská delegácia sa s NSPA dohodla na tom, že budeme v dobudovaní infraštruktúry letiska pokračovať vo vlastnej réžii.

“Bolo to veľmi korektné a priame rokovanie. NSPA chápe náš postoj, že musíme letisko Sliač dobudovať čo najskôr. Teraz je na nás, aby sme na národnej úrovni urýchlili procesy a mali rekonštrukciu plne pod kontrolou,” povedal v Luxemburgu štátny tajomník Martin Vojtašovič. Strategické vojenské letisko Sliač potrebuje ministerstvo zrekonštruovať pre blížiaci sa prílet stíhačiek F-16. Prvé dve stíhačky F-16 z USA, ktoré nesú slovenský znak, priletia na Slovensko už o mesiac. Dočasne budú umiestnené na letisku v Kuchyni.

Marta Sadová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov