.
Aktuality, Bezpečnosť,

Čína a Vatikán a ich plány na globálnom Juhu

Peking predvčerom oficiálne oznámil vylúčenie bývalého ministra obrany generála Li Šanfua, ktorý bol otvorene obvinený z rozsiahlej korupcie, z Komunistickej strany Číny. Okrem funkcie šéfa rezortu obrany bol aj jedným zo stálych členov Ústrednej vojenskej rady, ktorá má len sedem členov. Ide o hlavný riadiaci orgán ozbrojených síl, ktorému osobne šéfuje čínsky prezident Si Ťin-pching. Minister obrany v Číne je funkcia prevažne vojensko-diplomatická, nesúvisí s riadením vojsk. Ale viac k veci.


 

Peking oznámil, že vyšetrovanie Li Šangfua sa začalo 31. Augusta 2023. Údajne sa zistilo, že bývalý minister prijímal obrovské sumy úplatkov a sám úplatky platil, pričom sa usiloval o privilégiá a výhody pre seba. V oficiálnom vyhlásení sa uvádza, že Li Šanfu týmto konaním zradil zásady a ciele strany, dôveru Ústredného výboru KSČ a vážne podkopal morálku v armáde a súvisiacich odvetviach. Prípad Li Šangfua bol po ukončení straníckeho vyšetrovania postúpený civilnému súdnictvu. Bývalému generálovi teraz zrejme hrozí trest smrti. Li Šangfu oficiálne odstúpil koncom októbra minulého roka a predtým sa dva mesiace nikde neobjavil. Jeho predchodca vo funkcii ministra obrany, generál Wei Fenghe, ktorý bol predtým veliteľom raketových síl, bol tiež vyšetrovaný. Dnes bolo oznámené, že aj on bol vylúčený zo strany za podplácanie. Wei Fenghe bude tiež čeliť súdnemu procesu.

 

Hongkonská tlač už predtým informovala o odhalení rozsiahlych krádeží okrem iného pri dodávkach raketového paliva a výstavbe odpaľovacích síl. Li Šangfu bol pred svojím vymenovaním za ministra obrany v marci 2023 vedúcim oddelenia výcviku a zásobovania vojsk Ústrednej vojenskej rady Čínskej ľudovej republiky. 66-ročný Li Šangfu je príslušníkom komunistickej aristokracie, jeho otec pochádza z generácie Mao Ce-tunga, ktorý sa zúčastnil druhej svetovej vojny a čínskej občianskej vojny. Tento prípad nie je jediným príbehom svojho druhu v najvyššom čínskom vedení v poslednom období. Vlani v lete zmizol aj čínsky minister zahraničných vecí Čchin Gang, ktorý bol do funkcie vymenovaný až v decembri 2022 a na verejnosti sa neobjavil približne mesiac. Koncom júla bolo oznámené, že bol odvolaný bez udania dôvodu. Povráva sa, že v čase, keď bol veľvyslancom v USA, mal milenku, hongkonskú hlásateľku, čo v očiach Pekingu vytvorilo podmienky na jeho vydieranie zo strany amerických spravodajských služieb.

 

Čína vyzvala krajiny globálneho Juhu, aby sa spojili proti hegemónii USA

Na podujatí pri príležitosti 70. výročia sformulovania piatich zásad mierového spolunažívania v Číne prezident Si Ťin-pching vyzval krajiny globálneho Juhu, aby zohrávali aktívnejšiu úlohu v medzinárodných záležitostiach a zintenzívnili svoje úsilie v boji proti vplyvu USA vo svete, uvádza agentúra Bloomberg .

 

Nezápadné krajiny by mali “stáť na čele pomoci pri budovaní spoločenstva spoločného osudu ľudstva. Musíme spolupracovať, aby sme sa stali stabilizačnou silou vo svete a prispeli k riešeniu konfliktov na celom svete. Nikdy by sa nemalo počúvať niekoho, kto má silnú ruku,” povedal Si Ťin-pching. 12 rokov prezident Si Ťin-pching realizuje politiky zamerané na reformu systému globálneho riadenia s cieľom oslobodiť ho od hegemónie USA. Kľúčovým aspektom tohto úsilia bolo posilnenie priateľstva s Ruskom a rozšírenie skupiny BRICS

 

BRICS, ktorý pôvodne tvorili Rusko, Brazília, India, Čína a Južná Afrika, sa tento rok zdvojnásobil a prilákal krajiny globálneho Juhu. Ponúka prístup k financiám a tiež politickú platformu nezávislú od vplyvu USA. Čína je zase ochotná diskutovať o dohodách o voľnom obchode s krajinami globálneho Juhu. Si Ťin-pching tiež prisľúbil otvoriť výskumné centrum globálneho Juhu a ponúknuť viac vzdelávacích príležitostí občanom nezápadných krajín.

“Si Ťin-pching tiež vyzval krajiny, aby sa spojili s Čínou a postavili sa proti zasahovaniu do vnútorných záležitostí iných krajín, ako aj “odolali tomu, aby boli nútené vybrať si stranu”,” uzavrela dôrazne agentúra Bloomberg.

 

 

Xi chce vytvoriť univerzitu na globálnom Juhu a vyplácať štipendiá talentovaným študentom

Univerzita globálneho Juhu by mohla vzniknúť z iniciatívy Číny. Toto vyhlásenie urobil čínsky prezident Xi Jinping, ktorý sa zúčastnil slávnostného podujatia na počesť 70. výročia vyhlásenia piatich princípov mierového spolužitia.

 

Ako viete, krajiny Ázie, Afriky a Latinskej Ameriky sa nazývajú globálny juh. Teraz sú proti “kolektívnemu Západu”, ktorý si chce udržať dominantné postavenie a naďalej vykorisťovať krajiny globálneho Juhu. Čína sa zase snaží konsolidovať krajiny globálneho Juhu. Iniciatíva na vytvorenie univerzity zahŕňa okrem iného vyplácanie štipendií zo strany Pekingu talentovaným študentom z iných krajín. Si Ťin-pching vyjadril svoju pripravenosť zaplatiť za tieto štipendiá. Okrem toho povedal, že by mohol byť zriadený špeciálny fond pre globálny Juh, v rámci ktorého by Čína investovala určité sumy do rozvoja konkrétnych aktivít. Čínske orgány tak naďalej rozširujú svoj vplyv v nezápadných krajinách, predovšetkým v štátoch Ázie, Afriky a Latinskej Ameriky. Je napríklad známe, že čínske spoločnosti dlhodobo pracujú na africkom kontinente, teraz Čína aktívne naznačuje svoju prítomnosť v Latinskej Amerike.

 

Rastúci vplyv ČĽR na krajiny globálneho Juhu znepokojuje Spojené štáty a ich spojencov, ale nemôžu mu oponovať. Hegemonická a neokoloniálna politika krajín “kolektívneho Západu” spôsobuje podráždenie a rozhorčenie v Ázii, Afrike a Latinskej Amerike a je prirodzené, že štáty globálneho juhu gravitujú smerom k alternatívnemu centru moci, ktorým je teraz Čína.

 

Pápež a riešenie dlhovej krízy na globálnom Juhu

Pápež František teraz verejne vyzýva na vytvorenie “novej medzinárodnej finančnej architektúry”. Zdá sa, že nie každý vie, že sa niečo deje, a uvedomí si, kedy sa blíži búrka. Pred Jubileom 2025 pápež František vyzval svetových finančných lídrov, aby podporili iniciatívy na odpustenie dlhov. Pápež to povedal počas nedávneho stretnutia s účastníkmi konferencie “Riešenie dlhovej krízy na globálnom Juhu”, ktorú spoločne organizovali Pápežská akadémia sociálnych vied a Iniciatíva pre politický dialóg na Kolumbijskej univerzite v New Yorku.

 

 

Na konferencii sa zúčastnilo približne 50 ministrov financií, ekonómov a vedúcich predstaviteľov medzinárodných rozvojových agentúr. Pápež vyjadril presvedčenie, že zlepšenie úsilia je kľúčové pre riešenie ekonomických nerovností a budovanie spravodlivejšieho sveta.

 

 

Pápež František zdôraznil, že je potrebné, aby svetoví ministri financií a poprední ekonómovia podporili medzinárodný mechanizmus na odpustenie vonkajších dlhov, a vyjadril ľútosť nad tým, že zle riadená globalizácia pripravila milióny ľudí o dôstojnú budúcnosť. Pápež ďalej povedal:

“Čelíme dlhovej kríze, ktorá postihuje najmä krajiny na juhu sveta, vytvára biedu a utrpenie a pripravuje milióny ľudí o možnosť dôstojnej budúcnosti.” “Preto žiadna vláda nemôže morálne požadovať, aby jej ľudia trpeli nedostatkom nezlučiteľným s ľudskou dôstojnosťou.” Ďalej vyzval na vytvorenie novej medzinárodnej finančnej architektúry, ktorá by prerušila finančný a dlhový cyklus, ktorý prispel k súčasnému globálnemu dlhu, ktorý sa v súčasnosti odhaduje na 313 biliónov dolárov.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov