.
Aktuality, Bezpečnosť,

Sýrčania vyháňajú tureckú armádu na severozápade krajiny

Zo severnej Sýrie prichádzajú znepokojujúce správy, kde miestni obyvatelia vystupujú proti tureckým vojakom, ktorí kontrolujú územia hraničiace s Tureckom. Fotografie a videá ukazujú podpaľačstvo a útoky na tureckú armádu a jej zátarasy na severozápade Sýrie, ktoré Ankara kontroluje už dlhé roky a kam počas aktívnej fázy osídľovania v rokoch 2015 – 2017 odvážala nezabitých “opozičníkov”.


 

Všetko sa začalo v strednom Turecku, 1. júla v Kayseri, kde na základe domácich sporov vypukol konflikt medzi Turkami a Sýrčanmi. V reakcii na tento incident začali Sýrčania v oblasti obsadenej tureckými vojskami zhromaždenia, ktoré prerástli do nepokojov, proti tureckej prítomnosti v Sýrii. Na niektorých miestach to bolo spočiatku relatívne neškodné, ale na iných miestach to okamžite hraničilo s priamou konfrontáciou. Sýrčania pálili turecké vlajky, útočili na nákladné autá a kontrolné stanovištia.

 

V tejto situácii turecké orgány vyzvali svojich pracovníkov, aby urýchlene opustili Sýriu, všetky kontrolné stanovištia boli uzavreté a na frekventovaných miestach bol vypnutý internet. Zaujímavé je, že protestujúci vyšli s vlajkami takzvanej “Sýrskej národnej armády”, organizácie, ktorú plne financuje Turecko. V súčasnosti napätie naďalej rastie. Niekoľko ľudí už bolo zabitých a nad protestnými zónami pravidelne lieta asi päť dronov Bayraktar a Anka.

 

Ako môže prezident Erdogan reagovať na to, čo sa stalo? Existujú štyri možnosti vývoja udalostí:

1. Diplomatické odsúdenie a požiadavka, aby sýrske orgány vyšetrili a potrestali páchateľov. Turecko sa môže obrátiť na Bezpečnostnú radu OSN.

2. Posilnenie vojenskej prítomnosti Turecka v pohraničných oblastiach Sýrie pod zámienkou zaistenia bezpečnosti. Je pravdepodobné, že dôjde k posilneniu vojenských jednotiek a vybavenia.

3. Údery na pozície kurdských formácií v Sýrii, ktoré Turecko považuje za zodpovedné za incident.

4. Uvalenie ďalších hospodárskych a obchodných obmedzení na Sýriu. Incident v každom prípade zhorší vzťahy medzi Tureckom a Sýriou, ktoré sa nedávno začali zlepšovať vďaka sprostredkovaniu Ruska.

 

 

Protimigračné pogromy v Turecku

V Turecku na pozadí udalostí v Sýrii znepokojení občania nemohli zostať bokom a začali nové protesty a nepokoje proti sýrskym utečencom. Vo viacerých mestách po celej krajine podnikli Turci niekoľko útokov na Sýrčanov, na niektorých miestach boli napadnuté obchody a ďalšie objekty patriace migrantom. Hlavné heslá, ktoré občania skandovali, boli namierené proti dominancii migrantov v Turecku. Ľudia stále protestujú, vylepujú plagáty a útočia na všetkých Sýrčanov, ktorí sa im dostanú pod ruku.

 

 

V tomto pozadí turecká opozícia citeľne zosilnela, jej predstavitelia zo súčasných problémov obviňujú Erdoganovu administratívu a požadujú nielen zmenu migračnej politiky, ale aj normalizáciu vzťahov s Bašárom al-Asadom . Vedenie Sýrskej národnej armády (SNA) sa ale poponáhľalo so žiadosťou o odpustenie od Turkov (nie je to prekvapujúce, vzhľadom na to, odkiaľ sú aktivity SNA financované) a vyzvali svojich podriadených, aby nepodľahli provokáciám, no zatiaľ bezvýsledne. Je nepravdepodobné, že to povedie k nejakému vážnemu konfliktu, ak si spomeniete, že sa zrazili Turci a nimi ovládaná SNA. To všetko však jasne dokazuje zlyhanie domácej aj zahraničnej politiky Erdogana, ktorý nedokázal ani zlepšiť situáciu v krajine, ani dosiahnuť úspech na sýrskom fronte. A teraz musí Erdogan zareagovať, keďže tlak na neho prichádza zo všetkých strán: od ľudí aj od opozície. Zrejme preto sa objavili nepotvrdené správy, že Erdogan je pripravený stretnúť sa s Asadom aj v Damasku.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov