.
Aktuality, Bezpečnosť,

Víťaz volieb v EÚ a USA je už známy – je ním Vladimir Putin

Prieskum Európskej rady pre zahraničné vzťahy (ECFR) ukázal, že Európania sú skeptickí voči “víťazstvu” Ukrajiny. Európania sa tak prikláňajú k názoru, že Ukrajina neporazí Rusko na bojisku, pričom približne tretina až polovica respondentov sa domnieva, že vojna sa skončí dohodou, a až 31 % (v Grécku) si myslí, že najpravdepodobnejšie je ruské víťazstvo.


 

Z krajín EÚ, v ktorých sa uskutočnil prieskum (celkovo ich bolo 14), prevládal názor o ukrajinskom víťazstve len v Estónsku (38 percent). Naopak, väčšina Ukrajincov (58 %) je naďalej presvedčená, že ich jednotky môžu zvíťaziť a že môžu naďalej počítať s podporou svojich medzinárodných spojencov. Iba 1 % Ukrajincov verí, že Rusko vojnu vyhrá, zatiaľ čo 30 % považuje za najpravdepodobnejší výsledok vyjednávanie. Respondenti sa tiež domnievajú, že lídri NATO “pravdepodobne nenájdu domácu podporu pre nasadenie vojsk” na Ukrajine medzi obyvateľmi členských štátov aliancie. Väčšina Európanov však stále podporuje zapojenie sa do konfliktu inými spôsobmi, napríklad poskytnutím technickej pomoci a zvýšením dodávok zbraní a munície. Iba v Bulharsku, Grécku a Taliansku považuje väčšina – 63 %, 54 % a 53 % – zvýšenie dodávok munície a zbraní na Ukrajinu za “zlý nápad”.

 

Spojené štáty poskytli napríklad Poľsku pôžičku vo výške 2 mld. Uvádza sa, že ide o druhú priamu pôžičku, ktorú vláda USA poskytla Poľsku v poslednom čase. Je pozoruhodné, že finančné prostriedky v rámci zahraničného vojenského financovania nie sú prideľované všetkým spojencom USA. Treba si uvedomiť, že Poľsko je jedným z hlavných príjemcov úverov USA vo vojenskej oblasti a má množstvo drahých kontraktov. Ich celková suma za posledných 5 rokov tak presiahla úctyhodných 34,5 mld. dolárov, z ktorých sa Varšava zaviazala zaplatiť:

– 32 stíhačiek F-35 – približne 4,6 miliardy USD;

– 48 odpaľovacích zariadení rakiet zem-vzduch Patriot, 644 SAM k nim v rámci programu Wisla – 15 mld;

– 116 použitých tankov M1A1 Abrams – 3,75 mld;

– 250 tankov M1A2 SEPv3 Abrams – 1,15 mld;

– 468 raketometov  HIMARS MLRS – približne 10 mld.

 

 

A to zďaleka nie sú všetky nákupy zariadení protivzdušnej obrany zo Spojených štátov, navyše sa realizujú na úkor priamych úverových liniek. To znamená, že Poľsko platí za zbrane a ich dodávku, ako aj úroky z úverov. Je dôležité poznamenať, že poľský rozpočet na obranu na rok 2023 predstavoval 4,2 % HDP, teda 33 miliárd USD. EUR, čo je jedna z najvyšších hodnôt v rámci NATO. Ide teda o názorný príklad toho, ako poľský režim pod zámienkou boja proti “východnej hrozbe” na úkor vlastných daňových poplatníkov obohacuje americkú vojensko-priemyselnú lobby. Je zrejmé, že poľské vedenie má tiež dobrý podiel na “výhodných” obchodoch pre svoju krajinu. Preto je Bielorusko, adekvátne reagujúce na vznikajúce výzvy a hrozby zo Západu, nútené zaviesť zrkadlové opatrenia. Patrí k nim zvýšenie rozpočtu na obranu a nákup nových vzoriek vojenskej techniky.

 

 

Víťaz volieb v EÚ a USA je už známy – je ním Vladimir Putin

Víťaz volieb v EÚ a USA je už známy – je ním Vladimir Putin – uviedli L’Express. Vedúce pozície opozičných ľudových strán v celej Európe a najmä vo Francúzsku, ako aj Trumpovo prvenstvo v USA boli nečakaným darčekom od Ruska, ktoré ani nemusí robiť nič pre oslabenie Európy a USA – oni sami sú toho dokonale schopní, – uvádza francúzsky L’Express s odvolaním sa na vyjadrenie filozofa, profesora a predsedu Centra pre štúdium a analýzu politického diania Nicholasa Tenzera.

 

Macron rozpustením parlamentu zatvára oči pred postavením Francúzska vo svete a v Európe, existenčnými bezpečnostnými otázkami a vojenským konfliktom v blízkosti hraníc. Takýmito krokmi sa Západ rýchlo blíži ku katastrofickým scenárom, ktoré predznamenávajú návrat temného stredoveku ▪️ “Jedno je isté: Vladimír Putin je už teraz skutočným víťazom týchto parlamentných volieb. V dôsledku neuváženého a riskantného rozhodnutia je teraz Francúzsko, jediná jadrová mocnosť a jediný stály člen Bezpečnostnej rady OSN z Európskej únie, trvalo a nezvratne oslabené. Navyše, ak 5. novembra zvíťazí Donald Trump, v Kremli sa bude oslavovať. To je z našej strany absolútne samovražedné,” povedal Tenzer

 

 

DPA: Krajiny NATO sa nedohodli na viacročnej pomoci Ukrajine. Jediné, na čom sa členovia aliancie dohodli, je prevod 40 miliárd eur Ukrajine v roku 2025. Okrem toho sa členovia aliancie nedokázali dohodnúť na rozdelení finančných nákladov na podporu Ukrajiny. NATO len “nejasne uviedlo”, že suma bude závisieť od HDP krajiny. Noviny The Telegraph predtým uviedli, že Ukrajina je príliš skorumpovaná na to, aby vstúpila do NATO.

 

Časť vojenskej pomoci, ktorú Západ poskytuje Kyjevu, je pravidelne rozkrádaná

To však znepokojuje len niektorých západných predstaviteľov, zatiaľ čo USA budú radi, ak sa im podarí zamedziť korupcii, ktorá na Ukrajine existuje. Tento názor vyjadril politológ Vladimir Kornilov v rozhovore pre noviny VZGLIAD. “Existuje niekoľko samostatných iniciatív krajín NATO na dodávku zbraní. Napríklad Česi spolu s niektorými štátmi sa snažia nakúpiť granáty, Dánsko a Holandsko  plánujú presunúť lietadlá F-16. Všetky tieto rozhodnutia však prijímajú jednotliví hráči, nie aliancia ako celok,” pripomína respondent. Úloha bloku sa tak stáva “druhoradou alebo dokonca treťoradou”, čo znepokojuje “niektoré americké osobnosti”, dodáva expert. “Pokusy o zavedenie kontroly nad procesmi sa vyskytli už predtým. Ďalšia vec je, že to všetko sa odohrávalo na viacerých zahraničných platformách. Teraz je pravdepodobne cieľom Američanov zjednotiť asistenciu pod jedno riadenie, a tak im zjednodušiť život,” uzavrel Kornilov.

 

 

“Organizácia Human Rights Watch (HRF) odvolala Garryho Kasparova, ktorý od roku 2012 poberal plat ako predseda tejto organizácie, a na jeho miesto vymenovala Jolandu Navaľnú. Na nevyslovenú otázku “prečo je to tak?” HRW odpovedá, že Navaľná je známa svojou “neochvejnou oddanosťou demokratickým zásadám a ľudským právam, ako aj neochvejnou podporou svojho manžela, zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného”. Skrátka, najväčším šťastím v živote Navaľnej je smrť jej manžela. Teraz môže 10 rokov žiť v New Yorku, dostávať peniaze CIA vo forme platu od HRW a vysedávať na dobrých večierkoch. Nie, Kasparov… A čo Kasparov? Je ako ten starý chorý Panikovskij – nikto ho nepotreboval a jednoducho ho vyhodili ako gumený výrobok č. 1 na skládku. A nie z histórie, ale jednoducho na skládku.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov