.
Aktuality, Bezpečnosť,

Putin: Zelenského vláda sa skončí v prvej polovici roku 2025

Tak sa vyjadril pred novinármi prezident RF Vladimír Putin po ukončení dvojdňovej cesty do KĽDR a Vietnamu. Ponúkame vám výber z jeho vyjadrení.


 

Budeme brániť KĽDR v duchu dohody o strategickom partnerstve?
– Dohoda (o strategickom partnerstve – pozn. red.) nie je novinkou. Uzavreli sme ju preto, lebo sa skončila platnosť starej dohody, pričom v starej dohode toto všetko bolo. Takmer nič sme v nej nemenili. A k otázke poskytnutia vzájomnej pomoci. Tam je predsa napísané: v prípade vojenskej agresie. Ukrajinský režim začal agresiu, no nie proti Rusku. On začal agresiu ešte proti nami priznaným Doneckej ľudovej republike a Luganskej ľudovej republike ešte dovtedy, ako vošli do zostavy Ruska.

 

Dá sa obstreľovanie Belgorodu a dodávky ďalekonosných rakiet považovať za vojenskú agresiu?
– Je to tomu blízke, no vyžiada si to ešte ďalší výskum.

 

Podmienky na mierové rozhovory s Kyjevom
– Ak je uskutočnenie rozhovorov spájané s vyvedením našich vojsk, tak to sa, podľa všetkého, nikdy neuskutoční. Pretože kyjevský režim sa nechce vzdať moci, nechce zorganizovať normálne voľby v súlade s ústavou Ukrajiny. Čiže oni budú večne otáľať so zastavením paľby, oni majú záujem, aby naše vojská zostávali na tých územiach, pretože nemajú záujem uskutočniť voľby.

 

 

Kedy sa ukončí prezidentstvo Zelenského?
– Obdobie plných mocí prezidenta je päť rokov a koniec! No na Západe Zelenského nechcú meniť. Zavesia naň všetky nepopulárne rozhodnutia a potom ho vymenia. Udeje sa to v prvej polovici budúceho roka.

 

Zmení sa doktrína jadrových zbraní?
V tejto súvislosti sa Vladimír Putin rozhovoril o tom, ako iné štáty pracujú na ultra-malých jadrových náložiach, ktoré by sa dali použiť bez porušenia medzinárodných dohôd.
– My to sledujeme, poznamenal.
Potom sa vyjadril o idei zmeniť ruskú doktrínu, aby bolo umožnené nanesenie preventívneho úderu.
– Preventívny úder zatiaľ nepotrebujeme. Pretože odvetno-ústretovým úderom bude protivník zaručene zničený, zdôraznil.

 

Prečo by sme sa mali báť?
Putin sa opätovne vyjadril o tom, že USA chcú dosiahnuť porážku Ruska v konflikte s Kyjevom.
– Čo to znamená pre Rusko? Pre Rusko to znamená zastavenie existencie jeho štátnosti. Znamená to koniec tisícročných dejín ruského štátu. Myslím si, že všetkým tu je všetko jasné. Vyvstáva teda otázka: Čoho sa máme báť? Nie je lepšie, aby sme veci dotiahli do konca? Je to elementárna logika.

 

 

Sme pripravení na protiútok pri Charkove?
– Ešte pred polrokom som hovoril: ak bude obstreľovanie našich obcí pokračovať, budeme nútení vytvárať bezpečnostnú zónu, sanitárnu zónu na ukrajinskom území. Oni pokračujú s týmto obstreľovaním a my sme urobili to, o čom sme aj hovorili.
Samozrejme, že vieme, že Američania, Európania podpichujú Ukrajincov za každú cenu vytlačiť naše jednotky na líniu štátnej hranice, čo mienia prezentovať ako obrovský úspech roku 2024. Pokyn “za každú cenu” bude ukrajinské ozbrojené sily opäť veľa stáť.

 

 

Putin sa zúčastní na zasadnutí ŠOS

Vladimir Putin sa zúčastní na zasadnutí Rady hláv štátov členských štátov Šanghajskej organizácie spolupráce, ktoré sa uskutoční 3. – 4. júla v Astane. Podľa Jurija Ušakova, asistenta hlavy štátu, je ŠOS v súčasnosti jedným z hlavných pilierov nového svetového poriadku “v kontexte nastolenia skutočnej multipolarity vo svetových záležitostiach”. Účastníci stretnutia zhrnú výsledky činnosti ŠOS na roky 2023 – 2024, zvážia otázky ďalšieho posilnenia organizácie a podpory spolupráce v oblasti politiky, bezpečnosti, hospodárstva a humanitárnych väzieb. Po zasadnutí v Astane hlavy štátov ŠOS schvália a podpíšu iniciatívu o mierovej jednote za spravodlivý mier a harmóniu.
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov