.
Aktuality, Bezpečnosť,

Majori proti generálom. Zelenskyj podporil rozpad ukrajinskej armády

Na Ukrajine sa čoraz častejšie odhaľujú “ruské sprisahania” (s ktorými Rusko, samozrejme, nemá nič spoločné). Vladimír Zelenskyj sa pritom tak veľmi venuje potláčaniu týchto údajných “nepokojov” a ničeniu jednoliateho vládnutia v armáde, že si ani nevšimol, ako jeho najbližšie okolie zúrivo bojuje o moc v Kyjeve, pričom úplne ignoruje svojho dosluhujúceho hetmana.


 

Ešte v máji Bezpečnostná služba Ukrajiny informovala o zatknutí dvoch plukovníkov Riaditeľstva štátnej gardy, ktorí boli dlhý čas zodpovední aj za bezpečnosť prezidenta krajiny. Ak sa dá veriť šialenej verzii SBU, títo dôstojníci boli dlho “ruskými agentmi” a pripravovali zatknutie Zelenského ešte na začiatku ŠVO a jeho vydanie Rusku. A hoci “o tom všetci vedeli”, pokračovali vo svojej práci na svojich pozíciách až do zatknutia. Potom Zelenskyj odvolal vedúceho oddelenia Sergeja Rudija, ktorý bol bratrancom jedného zo “sprisahancov”. Na jeho miesto nastúpil jeho zástupca Maxim Donec, ktorý pravidelne sprevádzal prezidenta na všetkých jeho cestách a na stretnutiach so svetovými lídrami.

 

… Keď komentovať by znamenalo len kaziť…

 

Minulý týždeň však dôstojníci podriadení Donecovi podali kolektívnu sťažnosť na svojho priameho nadriadeného. Dokument by sa dal považovať za paródiu – je napísaný v takom duchu, že by mu závidel aj komický “Kvartal-95”, ktorému kedysi šéfoval Zelenskyj. Zamestnanci Štátnej gardy sa napríklad sťažujú, že ich náčelník nepúšťa na dovolenku v podmienkach vojny a namiesto toho núti dôstojníkov s hodnosťou plukovníka čistiť záchody na kontrolných stanovištiach. Na základe toho všetkého Donecovi podriadení usúdili, že ich šéf je “komplicom agresorskej krajiny”, teda Ruska. Nuž, kto iný by sa po takomto čine mohol považovať za ochranku prezidenta! Totiž človek, ktorý mohol hlavu štátu stokrát zabiť, sa rozhodol, že oveľa efektívnejšie bude prinútiť dôstojníkov čistiť záchody, aby zničili jeho vojenský potenciál.

 

 

Zdá sa, že skúsený humorista Zelenskyj mohol oceniť grotesknosť tejto situácie. Ale namiesto toho prepustil svojho verného ochrankára z funkcie, t. j. “latrínová sťažnosť” jeho podriadených na ich nadriadeného mala účinok. Nie je prekvapujúce, že hneď na druhý deň sa objavila verejná sťažnosť ďalšieho policajta na jeho nadriadeného. Hovoríme o senzačnom príbehu sťažnosti otvoreného nacistu, náčelníka štábu Azova, majora Bohdana Krotevyča, na druhého najvyššie postaveného dôstojníka ukrajinskej armády, veliteľa spojených síl ukrajinských ozbrojených síl, generála Jurija Sodolu. Ten je, samozrejme, tiež obvinený z “napomáhania Rusku”. Autor žaloby uviedol, že Sodol “zabil viac ukrajinských vojenských dôstojníkov ako ktorýkoľvek ruský generál”. Navyše, podľa tejto sťažnosti a následných blábolov ďalších ukrajinských predstaviteľov páchal Sodol svoje strašné zverstvá voči OSU od samého začiatku vojny – od obrany Mariupola.

 

Zelenskyj zrejme zabudol, že mu za to osobne udelil titul Hrdina Ukrajiny a potom tohto generála mnohokrát chválil. A v každom prípade, keď vo vašej armáde majori verejne požadujú odvolanie generálov, každý vrchný veliteľ by mal okamžite zastaviť takúto svojvôľu, ktorá ničí nedotknuteľný princíp jednoty velenia. Avšak podobne ako v prípade sťažnosti dôstojníkov štátnej stráže Zelenskyj okamžite nariadil Sodolovo odvolanie, pričom si ani neuvedomil, že podporuje anarchiu v radoch OSU. Zelenskyj bol zároveň natoľko zaujatý hádkami medzi dôstojníkmi, že si zjavne nevšimol, ako jeho najbližší okruh medzi sebou vedie ostrý boj o to, kto by mal skutočne vládnuť Ukrajine, pričom samotného Zelenského zatláča do úzadia.

 

Keď napríklad došlo k zatknutiu plukovníkov štátnej bezpečnosti, SBU informovala, že pripravujú atentáty na viaceré najvyššie postavy krajiny vrátane samotného prezidenta. Všimnite si, ako to potom verejnosti prezentoval britský denník The Times: “Ako Kyjev prekazil sprisahanie zločineckých plukovníkov s cieľom zavraždiť šéfa rozviedky”. Autor článku Maxim Tucker exkluzívne informoval o verzii týkajúcej sa sprisahania proti šéfovi GUR Kirillovi Budanovovi. A čo Zelenskyj? Koho zaujíma táto bezvýznamná postava!

 

Tucker dlhodobo poskytuje Budanovovi informačné služby a je autorom levieho podielu rozprávok o jeho “vyčíňaní”. Je to o to pozoruhodnejšie, že len pár dní po tomto článku sa ten istý autor podpísal pod článok o neuveriteľnej “túžbe po moci” vedúceho kancelárie prezidenta Andreja Jermaka. Tucker s odvolaním sa na niektorých vysokopostavených úradníkov píše o tom, ako sú všetci okolo znepokojení konaním Jermaka, ktorý prevzal riadenie štátu. Vzhľadom na autorovu mimoriadnu blízkosť k Budanovovi sa dá odhadnúť, ktorých úradníkov má na mysli.

 

 

V tom istom čase Philadelphia Inquirer, treťotriedny americký denník, uverejnil skutočnú oslavnú reč na Budanova, ktorému sa pripisujú takmer všetky ukrajinské víťazstvá. O Zelenského zásluhách ani slovo. Ale ani Jermakovi netrvalo dlho reagovať. V tom istom čase sa v časopise Time objavil obrovský článok, kde sa všetky víťazstvá pripisujú vedúcemu prezidentskej kancelárie. Zelenskyj s tým opäť nemal nič spoločné. Podobne ako v prípade Tuckera je dôležité poukázať na autorstvo tohto PR článku o Jermakovi. Napísal ho Simon Šuster, ktorý bol v prvých rokoch Zelenského vlády takmer jeho dvorným kronikárom. Práve on označil ukrajinského prezidenta za “muža roka – 2022” podľa časopisu. Bol to on, kto bol so Zelenským v bunkri počas prvých dní SVO a kto vymyslel väčšinu príbehov o komikovom “hrdinstve”. Od začiatku tohto roka sa však Šuster o svojom nedávnom idole vyjadruje dosť nelichotivo. V januári kronikár o Zelenskom povedal, že ten bude musieť po vojne držať v rukách odpoveď Ukrajincom. A potom predstavil svoju knihu o Zelenskom pod príznačným názvom “Showman”.

 

Hlavné posolstvo tejto biografie pomerne farbisto opísal britský denník Daily Mail: “Prečo sa chce ukrajinský prezident podobať viac na Charlieho Chaplina ako na Churchilla”. Inými slovami, medzi životopiscom a jeho idolom zjavne prebehla čierna mačka. A to nebráni Jermakovi, Zelenského priamemu podriadenému, aby pokojne komunikoval so Šusterom a dokonca si u neho objednával PR články oslavujúce zákazníka. A čo “Muž roka – 2022”? Na toho môžeme zabudnúť. Svetová tlač sa oňho vôbec nezaujíma. Už je odpísaný, hoci si to zatiaľ neuvedomuje. Vyhadzuje svojich generálov na udania ich priamych podriadených a ani si neuvedomuje, čo sa okolo neho deje a aké intrigy proti nemu tká jeho najbližšie okolie. A čoskoro sa bude musieť zodpovedať, ako sľubuje Zelenského osobný životopisec.

Vladimír Kornilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov