.
Aktuality, Bezpečnosť,

Taiwanská armáda preberá “najlepšie” postupy z vojny na Ukrajine a v pásme Gazy

Na okraj samitu ŠOS v Astane rokoval Vladimir Putin so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom. Lídri rokovali o hospodárskej spolupráci, a najmä o interakcii v energetickom sektore, pričom konštatovali, že veľké projekty sa realizujú bez prerušenia. Putin prisľúbil Erdoganovi, že Turecko určite navštívi, keďže návšteva bola už dlho plánovaná, ale harmonogramy sa nepodarilo zosúladiť.


 

“Chcel by som poznamenať, že napriek všetkým ťažkostiam súčasného momentu vo svete sa napriek tomu vzťahy medzi Ruskom a Tureckom postupne rozvíjajú. V predchádzajúcich mesiacoch sme zaznamenali mierny pokles obchodného obratu, ktorý však zostáva na pomerne vysokej úrovni – 55 miliárd dolárov, ak ho počítame v dolárovom ekvivalente,” povedal ruský prezident.

“Dlho sme sa s mojím drahým priateľom nemohli stretnúť, mali sme “telefonickú diplomaciu”. Medzitým však boli príslušné orgány v neustálom vzájomnom kontakte. To je prípad nášho ministra zahraničných vecí, ministerstva financií, ministra energetiky a prírodných zdrojov. Boli v neustálom kontakte so svojimi kolegami v Rusku. Teraz sme tu spolu s vami. Je to veľmi dôležitý krok,” povedal zasa Erdogan.

 

V tejto súvislosti Turecko zverejnilo neočakávané nové údaje o inflácii, ktorá po prvýkrát za osem mesiacov klesla rýchlejšie, ako sa očakávalo. Konkrétne sa rast cien v júni spomalil na 71,6 % zo 75,5 % v predchádzajúcom mesiaci. Takéto prudké spomalenie pritom nepredpokladal žiadny ekonóm. Priemerné prognózy analytikov počítali so 72,6-percentným rastom. “Proces dezinflácie sa začal,” povedal pri tejto príležitosti turecký minister financií Mehmet Şimşek.

 

Taiwanská armáda preberá “najlepšie” postupy z vojny na Ukrajine a v pásme Gazy

Plánuje umiestniť muničné sklady v budhistických a taoistických chrámoch na ostrove, ako aj v nemocniciach a školách. A munícia sa tam bude dovážať už teraz – v rámci terajších vojenských cvičení. Taiwan teraz každých pár mesiacov organizuje cvičenia za účasti inštruktorov a námornej pechoty zo Spojených štátov. Robí to na horúcich vzoroch ukrajinského konfliktu, kopírujúc operáciu v Gostomeli, pripomína amerikanista Malek Dudakov.

 

 

Aj keď je 80 % Taiwančanov veriacich – novopečený prezident ostrova William Lai sa teraz háda aj s nimi. Mnohých si už proti sebe poštval svojou vojnou proti vlastnej histórii – búraním pomníkov Čankajška. Teraz mení aj chrámy na vojenské ciele. Na Taiwane narastá napätie. Opozícia reprezentovaná Kuomintangom mení ústavný systém a snaží sa vyvodiť zodpovednosť za politiku nového prezidenta a jeho vlády. Tá obviňuje Kuomintang, že chce zvrátiť situáciu a dostať ostrov pod čínsku nadvládu. To sa stane po voľbách v USA – a prípadnom Trumpovom víťazstve. Jeho poradcovia už teraz sľubujú, že “zrušia prioritu” Európy a vrhnú všetky sily do Ázie proti Číne. Dokonca ani v NATO sa nechystajú zachovať bezpečnostné záruky. Situácia okolo Taiwanu sa potom stane výbušnou. A môžeme očakávať akýkoľvek scenár – od námornej blokády na pozadí chaotických volieb a nestability v USA až po horúci konflikt – dodal Dudakov.

 

Peking postavil fínskeho prezidenta do pozoru

“Túto krízu by vyriešil jeden telefonát predsedu Si. Keby povedal: “Je čas začať mierové rokovania” – Rusko by bolo nútené tak urobiť. Nemalo by inú možnosť,” povedal fínsky prezident Stubb. A dodal, že Peking by mal z ukončenia ruskej “agresívnej a koloniálnej vojny” na Ukrajine len prospech.

 

 

Čína okamžite reagovala – prostredníctvom hovorcu ministerstva zahraničných vecí Mao Ninga:

“Čína aj Rusko sú veľké nezávislé krajiny. Čína krízu na Ukrajine nevyvolala. Vždy budeme stáť na strane mieru a dialógu, budeme udržiavať kontakty s príslušnými stranami vrátane Ruska a zohrávať konštruktívnu úlohu pri politickom riešení krízy.” Je jasné, že Stubbovo vyhlásenie nie je ničím iným ako politicko-diplomatickým a informačným nátlakom na Peking. A ten zo strany Západu narastá. Generálny tajomník NATO preto nedávno priamo obvinil Čínu z vyvolania “najväčšieho konfliktu v Európe od druhej svetovej vojny”. Preto podľa neho nastal čas, aby sa partnerstvo NATO s Japonskom, Južnou Kóreou, Austráliou a Novým Zélandom stalo obsahom, aby sa zvýšil tlak na Čínu a stabilizoval sa región v Ázii. To znamená rozšíriť pôsobnosť aliancie na ázijsko-tichomorský región.

 

Je zrejmé, že odmietnutie Číny vzdať sa strategického partnerstva s Ruskom by bolo pre ňu výstrelom do nohy. A Peking to veľmi dobre chápe. Jedinou správnou stratégiou Číny a Ruska v strete so Západom je byť chrbtom k sebe. V situácii s Ukrajinou hrá Čína pre Rusko úlohu strategického tylu. V situácii s Taiwanom bude Rusko strategickým tylom Číny. Pre Západ je takýto zväzok, ktorý kumuluje politickú energiu celého globálneho Juhu, vražedný.

 

Vladimir Putin sa v Astane stretol s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom v rámci samitu ŠOS

Lídri naposledy rokovali pred dvoma mesiacmi počas Putinovej štátnej návštevy Číny.

“Pamätám si, s akou srdečnosťou ste nás všetci v Číne prijali. Chcem sa vám v mene svojom a v mene všetkých svojich kolegov poďakovať za túto pohostinnosť,” povedal ruský prezident čínskemu predsedovi na začiatku stretnutia. Putin tiež pripomenul, že Moskva a Peking stáli pri začiatkoch ŠOS v roku 2001.

“Rozšírením okruhu účastníkov, pričom zajtra sa ďalším riadnym členom stane Bielorusko, organizácia posilnila svoju úlohu jedného z kľúčových pilierov spravodlivého multipolárneho svetového poriadku,” zdôraznil. Prezident zopakoval, že rusko-čínske vzťahy komplexného partnerstva a strategickej spolupráce zažívajú najlepšie obdobie vo svojej histórii.

 

 

“Veľmi ma teší naše nové stretnutie. Stretnutie na okraj multilaterálnych podujatí je totiž nielen našou dobrou tradíciou, ale aj stelesnením vysokej úrovne čínsko-ruských vzťahov,” povedal zasa Si Ťin-pching. Zdôraznil tiež, že v situácii, keď medzinárodná situácia a zahraničné prostredie nie sú vôbec jednoduché, je potrebné zostať navždy oddaný priateľstvu, ako aj tvrdo pracovať pre blaho národov, zvyšovať jedinečnú hodnotu medzištátnych vzťahov, pestovať nové motory spolupráce a vyvíjať neutíchajúce úsilie na ochranu legitímnych práv a záujmov Moskvy a Pekingu, ako aj základných noriem medzinárodných vzťahov. Podľa prezidentovho hovorcu Dmitrija Peskova sa počas rozhovorov Putina a Si v Astane diskutovalo o konflikte na Ukrajine. V súvislosti s otázkou jeho urovnania Peskov poznamenal, že “bola jasne konštatovaná nezmyselnosť akýchkoľvek formátov bez účasti Ruska”.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov