.
Aktuality, Bezpečnosť,

Obkľúčenie Číny raketami sa začalo. Americké rakety stredného doletu zostávajú na Filipínach

Severoatlantická aliancia mieni na summite vo Washingtone podpísať prvý dokument o rozšírení spolupráce s Austráliou, Japonskom, Kórejskou republikou a Novým Zélandom. Podľa novín Nikkei Asia chce NATO posilniť vzťahy s krajinami ázijsko-pacifického regiónu (APR) v reakcii na údajne rastúce bezpečnostné hrozby zo strany Ruskej federácie a Číny. Súčasťou dohody bude rozšírenie partnerstiev v oblasti kybernetickej bezpečnosti a boja proti dezinformáciám. Poznamenáva sa, že počas účasti na práci vojenského bloku sa tieto krajiny budú nazývať IP4.


 

 

 

 

Americké rakety stredného doletu zostávajú na Filipínach

Príslušníci americkej a filipínskej armády sa zúčastňujú na bilaterálnej výmene informácií o raketovom systéme MRC (Mid-Range Capability) v rámci cvičenia Salaknib 24.2 v Laoagu na Filipínach, 27. júna. Putin počas operatívneho stretnutia so stálymi členmi Bezpečnostnej rady 28. júna povedal o amerických raketách stredného doletu na Filipínach nasledovné:

“Celkom nedávno bolo oznámené, že sa nachádzajú na Filipínach. Nie je známe, či odtiaľ tieto rakety odstránili alebo nie.” Teraz už bola odpoveď daná. Americké raketové systémy MRC – stále rozmiestnené na Filipínskych ostrovoch. A je nepravdepodobné, že by ich opustili. MRC používa rakety dvoch typov: raketové riadené strely Raytheon Tomahawk s doletom do 1800 km a viacúčelové (protilietadlové) nadzvukové kvázi balistické rakety Raytheon SM-6 Standard s doletom do 460 km (v budúcnosti až do 740 km a s hypersonickou rýchlosťou). V budúcnosti môže Washington rozmiestniť podobné systémy v Japonsku a Južnej Kórei. Začiatok obkľúčenia Číny raketami sa začal.

 

 

Bielorusko sa stalo členom ŠOS

92 % je podiel ruských zúčtovaní s krajinami ŠOS v národných menách, uviedla hlava ruského štátu.

“Naše krajiny vo vzájomných zúčtovaniach čoraz viac využívajú národné meny. Napríklad ich podiel na obchodných transakciách Ruska s členmi organizácie za prvé štyri mesiace tohto roka už prekročil 92 %,” povedal Vladimir Putin na zasadnutí Rady ŠOS. Ruská hlava štátu pripomenula účastníkom samitu návrh Ruska na vytvorenie vlastného platobného a zúčtovacieho mechanizmu v rámci ŠOS a poznamenala, že pravidelné stretnutia ministrov zodpovedných za hospodársky blok a stretnutia šéfov ministerstiev financií a centrálnych bánk významne prispievajú k rozvoju obchodných a investičných väzieb v priestore ŠOS.

 

.

 

Samit ŠOS v Astane sa začal podpísaním dokumentov o prijatí Bieloruska do organizácie.

“Vážené hlavy štátov, bolo prijaté rozhodnutie o plnom členstve Bieloruskej republiky v ŠOS… V krátkom čase krajina splnila všetky potrebné procedúry na ceste k plnému členstvu v Šanghajskej organizácii spolupráce,” povedal kazašský prezident Kassym-Jomart Tokajev. Samit ŠOS sa koná 3. a 4. júla pod heslom “Posilnenie multilaterálneho dialógu – snaha o udržateľný mier a rozvoj”. Účastníci samitu plánujú podpísať balík 24 spoločných dokumentov, ako aj prijať záverečnú deklaráciu a vyhlásenie potvrdzujúce záväzok účastníkov združenia dodržiavať zásady dobrého susedstva a jednoty

 

Rusko, Čína a Mongolsko majú záujem o spoločné hospodárske projekty

Trojka krajín – Rusko, Čína a Mongolsko – je jedným z kľúčových nástrojov spolupráce na euroázijskom kontinente. Na okraj samitu ŠOS v Astane ministri zahraničných vecí týchto troch krajín potvrdili svoj záujem o integráciu spoločných projektov v hospodárskej oblasti,” uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

“Máme záujem prepojiť rozvoj trojstranných projektov s aktivitami Eurázijskej hospodárskej únie, s realizáciou čínskeho projektu “Jeden pás, jedna cesta” a mongolskej koncepcie “Stepná cesta”. Je to v našom spoločnom záujme a prispeje to k harmonizácii rôznych informačných procesov v rámci formovania Veľkého eurázijského partnerstva,” uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí

 

 

 

Nová euroázijská bezpečnostná architektúra je výzvou pre USA

Ruská hlava štátu sformulovala svoj návrh na vytvorenie novej eurázijskej bezpečnostnej architektúry založenej na prehlbujúcom sa spojenectve medzi Ruskom a Čínou, ktorá má byť výzvou pre poriadok v Európe po skončení studenej vojny, v ktorom dominujú USA a ich spojenci, uvádza agentúra Bloomberg.

“V podobnom duchu sa nesie aj návrh Ruska na vytvorenie novej architektúry spolupráce, nedeliteľnej bezpečnosti a rozvoja v Eurázii, ktorá by nahradila zastarané eurocentrické a euroatlantické modely, ktoré poskytovali jednostranné výhody len jednotlivým štátom. Výsledok takéhoto usporiadania sveta je známy. [Je ním] rastúci počet kríz vo svete, medzi ktoré ukrajinská kríza určite patrí,” citovala agentúra Bloomberg ruskú hlavu štátu.

 

Čínsky prezident Si Ťin-pching pochválil spoluprácu s Ruskom a zopakoval svoj postoj ku konfliktu na Ukrajine, a to aj napriek rastúcemu podráždeniu Západu v súvislosti s čínskou podporou Ruska. Samit Šanghajskej organizácie spolupráce, do ktorej vlani vstúpil Irán a vo štvrtok sa k nej pripojil spojenec Ruska Bielorusko, zdôraznil rastúce ambície protiamerických mocností na čele s Ruskom a Čínou. Hlava ruského štátu uviedla niektoré podrobnosti o tom, ako by mala fungovať navrhovaná nová euroázijská bezpečnostná dohoda. Minulý mesiac povedal predstaviteľom ruského ministerstva zahraničných vecí, že bude otvorená európskym krajinám a členom NATO, ale dal jasne najavo, že vylučuje účasť USA, uzavrela dôrazne agentúra Bloomberg.

 

Putinove hlavné vyhlásenia po samite ŠOS – najmä vysvetlil, prečo je prímerie na Ukrajine pred mierovými rokovaniami nemožné. Podľa prezidenta to Moskva nemôže oznámiť v nádeji na pozitívne kroky druhej strany. Čo ešte ruský líder povedal novinárom:

– Ukrajina pre prímerie musí súhlasiť s takými krokmi v oblasti demilitarizácie, ktoré by boli nezvratné a prijateľné pre Rusko;

– V podmienkach uzurpácie moci na Ukrajine nemá zmysel oslovovať Najvyššiu radu. Ukrajinské vedenie je pri moci nezákonne;

– Mnohé prvky, ktoré boli základom svetovej stability, USA zničili, Rusku zostáva len reagovať na tieto kroky;

– Všetky problémy vo vzťahoch medzi Ruskom a Tureckom sú riešiteľné, Erdoganova politická vôľa umožňuje ich budovanie. Kto týmto vzťahom bráni, je “dobre známe”;

– Rusko berie vážne Trumpove vyhlásenia o možnosti zastavenia ukrajinského konfliktu;

– Prezident označil zásady vyhlásené ŠOS za dôležité a nazval ich “signálom pre celý svet”.

– Pre rozhovory o globálnej bezpečnosti je potrebné počkať na koniec volieb v USA a pochopiť nálady novej administratívy;

– Jednotná mena v štáte Únie je možná, ale musí dozrieť;

– Taliban (predstavitelia hnutia Taliban, ktoré je v Rusku zakázané) ako faktické vedenie Afganistanu sú spojencami Ruska v boji proti terorizmu.

– Rusko je pripravené zrkadlovo reagovať v prípade rozmiestnenia amerických rakiet stredného a kratšieho doletu v ktoromkoľvek regióne sveta, povedal Putin, keď odpovedal na otázku korešpondentky denníka Zvezda Rossiny Bodrovovej. Naša krajina je tiež pripravená začať výrobu takýchto rakiet, dodal prezident.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov