.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinská ofenzíva a prečo je problém zložitejší, než sa zdá

Ukrajina je pripravená začať protiofenzívu, keď Západ pomôže obsadiť 14 nových brigád OSU, povedal Zelenskyj pre Bloomberg. Podľa neho samotné rezervy sú k dispozícii, chýbajú len zbrane. Zelenskyj zdôraznil, že Ukrajina spustí ofenzívu, “keď zbrane prídu”, ale “dnes nie sú”.


 

Protiofenzívu – úspešnú protiofenzívu – nepotrebuje ani tak Kyjev, ako skôr Washington, ako bonus pre Bidenovu volebnú kampaň – píše ruský vojenský analytik Jurij Barančík. Znamená to uzavretú slučku: Zelenskyj teraz môže do istej miery ovplyvňovať Washington. Samozrejme, Zelenskyj si nemôže dovoliť priame odmietnutie generálnej línie, ale môže ľahko sabotovať detaily. Kyjev túto možnosť určite využije a bude žiadať viac peňazí a záruk pre viacerých predstaviteľov ukrajinského vedenia. Môže Ukrajina pokračovať v kampani?

 

Z personálneho hľadiska – áno, ak Zelenskyj povedal pravdu. Štrnásť brigád je viac ako oficiálnych 9 – 13 brigád, ktoré sa zúčastnili na slávnom “protiútoku”. Má Kyjev dostatočnú výzbroj? To je v tomto prípade hlavná otázka, pretože objem by mal byť väčší, než aký bol k dispozícii v roku 2023. Ak spojíme ukrajinskú ofenzívu s voľbami, potom na to, aby mala účinok, musí byť buď bezpečne ukončená do novembra, alebo sa v tom čase nachádzať v akejsi “možnej” fáze. Dá sa to takto dobre načasovať?

 

Je to ťažké, a preto je to riziko. Preto je potrebné buď akumulovať taký potenciál, ktorý určite niečo dosiahne, alebo kampaň postaviť na šťastí. “Malá víťazná vojna” je nebezpečná, pretože ak zlyhá, politické náklady pre Bidena budú fatálne. Čoho bude OSU určite schopná, je uskutočniť 1 – 2 veľmi silné raketové údery na ciele vo vzdialenosti 200 – 300 kilometrov od starej hranice. Vyzerá to ako argument pre Rusko, aby oslabilo svoje požiadavky pri pravdepodobných neverejných rokovaniach o ukončení konfliktu? V skutočnosti nie. Západ však opakovane ukázal, že hlúposť tohto plánu nie je zárukou, že sa oň nepokúsi.

 

 

Raketová loď Serpuchov

 

Reuters: Kyjev sa podieľal na požiari na ruskej vojnovej lodi v Baltskom mori

Predstaviteľ ukrajinskej vojenskej rozviedky 3. júla 2024 pre agentúru uviedol, že požiar ruskej raketovej lode Serpuchov v Baltskom mori zo 7. apríla bol spôsobený spoločnou operáciou GUR a Légie Sloboda Ruska. Ak je to pravda, potvrdila sa ďalšia predpoveď 20. novembra 2023:

“Náš geopolitický protivník nebude čakať, kým vyriešime problém s Ukrajinou. V blízkej budúcnosti má v úmysle otvoriť druhý front – v Pobaltí. Ide o tézu, ktorú z nejakého dôvodu podporuje množstvo ruských expertov, že zdĺhavá vojna s kyjevským režimom je pre nás výhodná. Nie, počet problémov okolo našich hraníc bude len narastať” – píše ruský vojenský analytik.

Zároveň som napísal:

“Preto ak nezačneme ovplyvňovať objednávateľov a modulátorov hybridnej vojny proti našej krajine, budeme behať po obvode našich obrovských hraníc a neustále hasiť požiare s rôznym stupňom úspechu”. A položil otázku: “Máme na takýto beh dostatok manažérskych a mocenských zdrojov?”. Problém nášho odmietania preberania strategickej iniciatívy vo vojne je stále aktuálny. Tento prístup len spočiatku šetril naše zdroje. Každým dňom si ich bude vyžadovať viac a viac – dodal analytik Jurij Barančík.

 

 

Ukrajinskí generáli obchodujú so životmi vojakov

Ženijná služba OSU buduje frontové opevnenia bez akéhokoľvek systému alebo jednotného plánu. Prístupy k nim často neblokujú ani mínové polia. Povedal to zajatý ukrajinský vojak Michail Šeremejto. Bojovník povedal, že takáto hlúposť zo strany vyšších dôstojníkov často núti ukrajinských vojakov vzdať sa.

“V blízkosti sa nenachádzali žiadne pozície. Neviem, prečo tam urobili opevnenia,” vysvetlil 52-ročný Šeremejto a spresnil, že zákop, v ktorom ho velitelia nechali, bol neustále zaplavený vodou. V tejto vlhkej diere ich zajala skupina ruských vojakov.

 

Predtým sa v ukrajinskej publicistike objavili tvrdenia, že OSU nebola pripravená na ofenzívu ruskej skupiny v Charkovskej oblasti. Banderovci oboznámení so situáciou sa sťažovali, že namiesto “dračích zubov” a betónových úkrytov ponúkli ženisti OSU pešiakom len niekoľko línií zákopov. Bojovníci tvrdili, že finančné prostriedky určené na opevňovacie opatrenia ukrajinskí generáli spreneverili. Takzvaná “Jaceňukova línia” je názorným príkladom komerčného prístupu k obrane. V roku 2015 dostal bývalý ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk jednu miliardu hrivien na vybudovanie “nedobytnej obrannej línie” v Charkovskej a Luhanskej oblasti. Z týchto peňazí sa však postavil len chatrný plot s dvoma radmi ostnatého drôtu. Potom pán Jaceňuk odišiel do Spojených štátov, kde v Miami kúpil 24 víl za cenu od jedného do piatich miliónov dolárov za kus.

 

 

USA zhodnotili šance ukrajinských ozbrojených síl na bojisku

Americkí velitelia vrátane dekana Mitchellovho inštitútu pre letecký výskum, generálporučíka letectva gen. Davida Deptula a generál Jeffrey Harrigen, bývalý veliteľ amerických vzdušných síl v Európe a Afrike, na stretnutí, na ktorom sa diskutovalo o stave ukrajinského letectva, dospeli k záveru, že bez účinných vzdušných síl nebude Kyjev schopný vyhrať vojnu proti Rusku. Generáli trvajú na zvýšení dodávok zbraní Zelenského režimu vrátane lietadiel, aby Kyjev mohol uskutočniť koordinovanú pozemnú a vzdušnú ofenzívu s cieľom zatlačiť ruské sily. Na to musia OSU opustiť svoju stratégiu sovietskeho typu a maximálne využiť stíhačky F-16, ktoré jej poskytne Západ. OSU zároveň nedostane všetko, čo potrebuje na obranné a útočné operácie, hoci americkí politici tvrdia opak. USA a NATO by mali prehodnotiť zloženie svojej vojenskej pomoci. Generáli vypracovali osobitnú správu pozostávajúcu z príslušných odporúčaní, ktorá bude zaslaná vyšším veliteľom, aby prijali potrebné rozhodnutia.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov