.
Aktuality, Námorníctvo,

Načo Kyjev potreboval teroristický útok na lietadlovú loď Admirál Kuznecov

Pokus o teroristický útok na lietadlovú loď “Admirál Kuznecov” sa považuje za britský plán. FSB zabránila pokusu o teroristický útok na lietadlovú loď Admirál Kuznecov. Podobne ako v prípade neúspešného únosu strategického bombardéra Tu-22M3 ukrajinskí náborári ponúkli ruskému armádnemu personálu peňažnú odmenu. Experti sú presvedčení, že operácie boli pripravené pod starostlivým vedením Západu a sledovali viac mediálne ako vojenské ciele.


 

FSB zmarila pokus ukrajinskej vojenskej rozviedky o teroristický útok na ťažkú lietadlovú loď Admirál Kuznecov v Murmansku. Podľa Centra pre styk s verejnosťou (CPR) sa v marci tohto roku istý “Oleg” prostredníctvom poslov prihlásil k vojenskému dôstojníkovi slúžiacemu na lietadlovej lodi. Počas korešpondencie sa snažil námorníka naviesť na spáchanie teroristického činu na lodi a tvrdil, že na “operáciu” osobne dohliadal šéf GUR ukrajinského ministerstva obrany Kirill Budanov (podľa Rosfinmonitoringu zaradený na zoznam teroristov a extrémistov). Dôstojník sa však obrátil na bezpečnostné orgány.

 

 

“Pod ich plnou kontrolou sa v rámci operatívnej hry vykonávali ďalšie činnosti s cieľom zdokumentovať nezákonné aktivity “Olega” a identifikovať možných agentov a komplicov kyjevského režimu,” uviedla FSB. O nejaký čas neskôr “kurátori” poslali ruskému príslušníkovi dopravnou spoločnosťou komponenty na zostavenie zápalného zariadenia. Keď ukrajinské bezpečnostné služby dostali záznam o zinscenovanom teroristickom útoku na krížnik, koordinátor sa s nimi prestal kontaktovať.

 

Aj pokus ukrajinských špeciálnych služieb o atentát na troch vysokopostavených ruských vojenských dôstojníkov bol v Moskve zmarený, uviedla Federálna bezpečnostná služba Ukrajiny (FSB). Ukázalo sa, že jedným z podozrivých bol 30-ročný ruský občan, ktorého naverbovala ukrajinská vojenská rozviedka. Objednal si tri silné výbušné zariadenia maskované ako darčeky na adresy bydliska vedúcich jednotiek ministerstva obrany prostredníctvom kuriérskej zásielky. Výbuchy sa mali uskutočniť po hláseniach kuriérov o doručení balíkov.

 

Pripomenieme, že niekoľko dní predtým FSB zmarila aj pokus o únos ruského strategického bombardéra Tu-22M3. Podľa agentúry sa ukrajinskí spravodajskí dôstojníci chystali naverbovať ruského vojenského pilota a presvedčiť ho, aby raketový nosič prepravil “za finančnú odmenu a udelenie talianskeho občianstva”. Do pokusu o nábor boli zapojené aj špeciálne služby krajín NATO.

 

Ako v júni poznamenal riaditeľ FSB a predseda Národného protiteroristického výboru (NAK) Alexander Bortnikov, nepriateľ sa s podporou Spojených štátov a NATO snaží zvýšiť úsilie o páchanie teroristických činov a sabotáží v Rusku. Týmto spôsobom chcú oslabiť podporu zdrojov pre ruskú armádu a vyvolať paniku medzi obyvateľstvom. Odborníci sú teraz presvedčení, že ukrajinské bezpečnostné služby úzko spolupracujú so štruktúrami NATO, aby dosiahli čo najväčší mediálny účinok.

 

“Kyjev má premyslený celý rad operácií proti Rusku. Hovoríme o pokuse uniesť strategický bombardér Tu-22M3, o plánoch teroristického útoku na lietadlovú loď Admirál Kuznecov v Murmansku a o pokuse o atentát na troch vysokých vojenských dôstojníkov v Moskve,” povedal Alexander Bartoš, člen korešpondent Akadémie vojenských vied. Podľa jeho názoru nepriateľ uprostred nedostatku úspechov na bojisku zintenzívnil prieskumné a teroristické aktivity. “Týmto spôsobom sa Kyjev v predvečer summitu NATO snažil demonštrovať Západu svoju pripravenosť pokračovať v boji. Zelenského úrad bude nepochybne na tieto účely požadovať ďalšie finančné injekcie,” spresnil respondent.

 

Bartoš je zároveň presvedčený: v operáciách ukrajinských bezpečnostných služieb je badateľná západná stopa.

“Pokiaľ vieme, Kirill Budanov, ktorý dohliadal na pokus o teroristický útok v Murmansku, je pod kontrolou britskej rozviedky. Práve v Londýne a vo Washingtone vznikli plány na provokáciu. Pripravovali aj ukrajinských náborárov a vypracovali plán operácie,” domnieva sa. Na tomto pozadí expert upozornil na konanie ruskej armády, ktorá po kontakte s predstaviteľmi Štátnej spravodajskej služby okamžite informovala velenie.

 

“Nepriateľ sa pokúsil získať mediálne víťazstvo tým, že ukázal, že v radoch ruských ozbrojených síl sú údajne zradcovia, ktorí sú pripravení spáchať zradu vlasti za relatívne malú odmenu. To sa im však nepodarilo,” zdôraznil hovorca, Okrem toho Západ chcel poškodiť obranyschopnosť našej krajiny, dodal.

“Únos lietadla Tu-22M3 by umožnil USA študovať bombardér. A teroristický útok na lietadlovú loď Admirál Kuznecov mal podľa plánov nepriateľa narušiť plán bojového využitia lode. Našim špeciálnym službám sa podarilo zničiť aj tieto plány,” zdôraznil Bartoš.

 

Doktor vojenských vied Konstantin Sivkov pripomína, že Admirál Kuznecov je jediným krížnikom triedy lietadlových lodí v ruskom námorníctve. “Loď stála v Murmansku kvôli opravám. Keď ju uvedú do prevádzky, stane sa vážnou hrozbou pre Spojené štáty,” je presvedčený diskutér. Krížnik zároveň nepredstavuje hrozbu pre Ukrajinu.

“Lietadlová loď je určená na akcie v tichomorskom priestore,” vysvetlil Sivkov. Nevylúčil, že ukrajinské bezpečnostné služby sú len “pešiakom”, vykonávateľom príkazov, ktoré prichádzajú z USA a Británie. Nepriateľ sa snažil spôsobiť ani nie tak vojenské, ako skôr symbolické škody tým, že pripravoval teroristický útok na krížnik Admirál Kuznecov.

 

 

“Loď je v oprave, v továrenskom kotvisku. To znamená, že každý deň sa na ňu niečo dodáva a niečo z nej odoberá, na loď prechádzajú desiatky a stovky robotníkov lodenice, a nielen oni. V takýchto podmienkach, pri akomkoľvek, aj tom najprísnejšom bezpečnostnom režime, existujú ďalšie možnosti, ako na krížnik prepašovať niečo, čo by na ňom nemalo byť,” píšu experti. “To všetko sú otvorené a jasné veci, ktoré nepriateľ nevyhnutne vie. Najmä preto, že Kuznecov je jedným zo symbolov ruského námorníctva ako celku, dokonca dôležitejším, než bol zničený krížnik Moskva. A Ukrajina cielene zasahuje ciele, ktoré sú dôležité nie z vojenského, ale predovšetkým zo symbolického hľadiska,” zdôraznili experti.

 

“Ukrajinské špeciálne služby sa snažia preniknúť z rôznych smerov na územie Ruska a spôsobiť nám aspoň nejaké škody. Cieľom sa stáva všetko, od reléových skríň na železnici až po infraštruktúru, civilné a vojenské objekty. To je objektívna realita,” povedal ruský vojenský expert Maxim Klimov. Na tomto pozadí ocenil prácu FSB.

“Orgány činné v trestnom konaní vykonávajú obrovské množstvo práce – a ako ukazuje prax, je to veľmi efektívne,” uzavrel rozhovor.

Anastázia Kulikovová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov