.
Aktuality, Civilná ochrana,

Kulak – analýza tohto protokolu taktickej medicíny

Algoritmus taktickej medicíny “KULAK-BARIN” je technika poskytovania prvej pomoci v boji alebo iných núdzových situáciách. Je určený pre vojenských zdravotníkov, policajtov a civilistov, ktorí môžu čeliť potrebe poskytnúť zdravotnú starostlivosť v extrémnych podmienkach .


 

Aplikácia turniketu

 

Prvé písmeno “K” v algoritme taktickej medicíny “KULAK-BARIN” znamená ” kontrola krvácania ” Toto je jeden z prvých krokov, ktoré treba urobiť pri poskytovaní prvej pomoci obeti.

Príklady úkonov počas fázy kontroly krvácania:

1. Určenie typu krvácania (arteriálne, venózne, kapilárne).

2. Zastavte krvácanie pomocou turniketu, tlakového obväzu alebo iných metód v závislosti od typu krvácania.

3. Monitorovanie účinnosti zastavenia krvácania.

 

Čo urobíme? Je nevyhnutné vyšetriť a prehmatať končatiny, slabiny a axilárne oblasti kvôli pretrvávajúcemu krvácaniu. Ak krvácanie pokračuje, je potrebné zvýšiť kompresiu alebo použiť druhý turniket (správne). Je tiež potrebné pripomenúť, že turniket sa aplikuje na oblečenie alebo mäkkú podšívku; za žiadnych okolností neprikladajte turniket na otvorené oblasti tela.

 

Písmeno “U” v algoritme taktickej medicíny “KULAK-BARIN” znamená ” odstránenie problémov s dýchaním (dusenie) ” Táto fáza zahŕňa zabezpečenie priechodnosti dýchacích ciest a vykonanie opatrení na udržanie dýchania, ak je to potrebné.

Príklady činností v štádiu odstránenie dýchacích problémov:

1. Skontrolujte dýchanie.

2. Uvoľnite dýchacie cesty od cudzích telies, zvratkov alebo iných prekážok.

3.Urobte umelé dýchanie (ak postihnutý nedýcha).

 

Zavedenie vzduchovodu

 

Čo urobíme?

V tejto fáze máme niekoľko možností. Jednou z prvých možností je raneneho uložiť do stabilizovanej polohy , ak to stupeň a povaha poranenia dovoľuje – koleno a lakeť obete opreté o zem. Druhou dostupnou možnosťou je použitie špeciálnej dýchacej cesty (príkladom je Guedel orofaryngeálny vzduchovod).

 

Písmeno “L” v algoritme taktickej medicíny “KULAK-BARIN” znamená ” pľúca ” Táto fáza zahŕňa kontrolu hrudníka a zaistenie utesnenia pľúc.

Príklady akcií vo fáze odstraňovania pľúcnych problémov:

1. Kontrola hrudníka osoby, či nemá rany

2. Aplikácia okluzívnej náplasti

 

 

Čo robíme

Ak je zranený na chrbte, tak bez toho, aby sme ho prevrátili, najskôr uzatvoríme ranu, potom pripravíme okluzívnu náplasť a priložíme. to do vstupného (výstupného) otvoru. V situácii, keď nie je žiadna okluzívna náplasť, je prípustné použiť vnútornú časť PPI . Na vstupný (výstupný) otvor položíme individuálny prevazový vak a pomocou náplasti alebo pásky zaistime okraje improvizovaného zataveného obväzu, ale zároveň nechame jeden z rohov otvorený. Ďalej sme musíme skontrolovať prednú časť hrudníka na prítomnosť ďalších vstupných (výstupných) otvorov, ak sú rany, potom aplikujeme aj okluzívnu náplasť alebo individuálny prevazový vak. Po priložení všetkých potrebných obväzov na poranenia hrudníka v prednej časti tela otočte postihnutého na bok a vykonajte rovnaké opatrenia s výstupnými (vstupnými) otvormi.

 

Písmeno A v algoritme taktickej medicíny “KULAK-BARIN” znamená ” tepny a žily “. Tento krok algoritmu zahŕňa posúdenie stavu tepien a žíl obete s cieľom určiť prítomnosť krvácania. Je to dôležité, aby sa zabránilo ďalšej strate krvi a zabezpečila sa účinná liečba. Na posúdenie stavu tepien a žíl je potrebné vykonať vizuálne vyšetrenie a palpáciu miesta podozrenia na krvácanie. Pri podozrení na arteriálne krvácanie sa musí okamžite zastaviť pomocou turniketu alebo tlakového obväzu. Pri venóznom krvácaní môžete použiť tlakový obväz alebo zdvihnúť končatinu nad úroveň srdca, aby sa spomalil prietok krvi. Aj v tejto fáze sa kontroluje správna aplikácia škrtidla a v prípade potreby sa opravia predchádzajúce chyby.

 

Čo urobíme?

V tejto fáze musíme postihnutého znovu vyšetriť a prehmatať – kontrolujeme končatiny, slabiny a axilárne oblasti, či neprebieha krvácanie. V prípade, že bol turniket predtým aplikovaný nesprávne, potom, ak je to možné, zvýšime kompresiu. Na zastavenie krvácania sa používajú aj špeciálne hemostatické činidlá – obväzy, prášky. Hneď poviem, že najúčinnejším prostriedkom zo všetkých, ak je obeť vážne zranená, je hemostatický obväz (zložený). Po tamponáde je nutný tlakový obväz alebo PPI. To znamená, že v tomto štádiu zastavíme masívne krvácanie. Rany, ktoré nie sú sprevádzané masívnym krvácaním, obväzujeme počas protokolu “BARIN” (o tom budem hovoriť v ďalšom článku).

 

Aplikácia tlakového obväzu

 

Druhé písmeno “K” v algoritme taktickej medicíny “KULAK-BARIN” znamená ” Kolotun” (kontrola hypotermie ). Tento krok algoritmu zahŕňa opatrenia na prevenciu a liečbu hypotermie u obete. Je to dôležité na udržanie normálnej telesnej teploty a prevenciu podchladenie, ktoré môže viesť k vážnym následkom vrátane smrti Podchladenie nastáva, keď telo stráca teplo rýchlejšie, ako ho dokáže vyprodukovať. Príznaky podchladenia môžu byť:

1. Chvenie

2. Zmätenosť

3. Ospalosť

4. Bledá pokožka

5. Zníženie tepovej frekvencie a dýchania:

 

Príklady situácií, v ktorých môže byť potrebné monitorovať podchladenie:

1. Postihnutý spadol do studenej vody.

2. Poškodený bol dlhší čas v chlade.

3. Obeť zažíva stratu krvi alebo šok.

 

 

Na kontrolu hypotermie je potrebné vykonať nasledujúce opatrenia:

1. Presuňte postihnutého do teplej miestnosti alebo prístrešku.

2. Odstráňte mokré oblečenie a nahraďte ho suchým.

3. Zahrejte obeť pomocou prikrývok, vyhrievacích podložiek alebo iných zdrojov tepla. Dôležité je postihnutého neprehriať, pretože to môže viesť k ďalším zdravotným problémom.

4. Dajte postihnutému teplý nápoj, ak je pri vedomí (nedošlo k poraneniu brucha).

 

Čo urobíme?

V tejto fáze používame termoizolačnú prikrývku, ktorou postihnutého prikryjeme. Po položení postihnutého na bok položíme pod neho termoizolačnú prikrývku a vrátime ho do pôvodnej polohy. Je dôležité mať na pamäti, že zranený so stratou krvi sa rýchlo podchladí, preto je potrebné ho izolovať od studených povrchov (zem, kameň atď.). Na to môžete použiť aj špeciálne polyuretánové podložky, ktoré sa umiestňujú pod obeť spolu s tepelne izolačnou prikrývkou. Po návrate raneného do pôvodnej polohy sa zbavíme mokrého (krvavého) oblečenia a prikryjeme ho.

Lotyšský

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov