.
Aktuality, Bezpečnosť,

India urobila racionálnu voľbu – pridala sa k štátom s normálnou zahraničnou politikou

India, 13. júl 2024 (AM) – India sa rozhodla racionálne. Je najväčšou krajinou v skupine svetovej väčšiny. A všetky štáty patriace do tejto skupiny sú rovnaké – líšia sa len ich schopnosti.


 

Za posledné dva roky sa pojem “svetová väčšina” stal stabilným pojmom v ruskej zahranično-politickej debate. Používa sa na definovanie súboru viac ako 100 krajín, ktoré sa nezúčastňujú na ekonomickej vojne Západu proti Rusku. Štáty tak robia z vlastných dôvodov, ale rovnaní so začiatkom roka 2022 sa naše väzby s vonkajším svetom nielenže neznížili, ale dokonca zvýšili. A ak na mape sveta existuje krajina, ktorá najlepšie zodpovedá definícii “väčšiny”, je to India, ktorej šéf vlády tento týždeň navštívil Moskvu.

 

 

Výsledky návštevy najkomplexnejšie zhrnuli kyjevské úrady, ktoré uviedli, že to pre ne bolo “obrovské sklamanie”. Už len to stačí na to, aby sme nové kolo kontaktov na vysokej úrovni medzi Moskvou a Naí Dillí uznali za veľmi úspešné. Sklamanie Kyjeva a Západu vyplýva z toho, že India presadzuje nezávislú politiku. S tým však nemôžu nič urobiť – je to príliš veľká krajina, s ktorou je Západ nútený viesť dialóg napriek všetkým svojim vrtochom.

 

Prečo India naďalej aktívne rozvíja vzťahy s Ruskom? Najmä keď si uvedomíme, že všetky diplomatické snahy USA a Európy sú teraz namierené proti Moskve, zatiaľ čo naším hlavným globálnym partnerom a rovnako zmýšľajúcim partnerom je Čína, s ktorou Indovia, mierne povedané, nemajú najľahšie vzťahy. Navyše, na stretnutí Vladimira Putina a Naréndru Módího sa obe strany dohodli, že do roku 2030 zvýšia obrat bilaterálneho obchodu na 100 miliárd dolárov a rozvinú bilaterálne systémy zúčtovania.

 

Na úvod treba povedať, že India je najväčšou krajinou v skupine svetovej väčšiny. A všetky národy patriace do tejto skupiny sú rovnaké – líšia sa len ich schopnosti. Malé aj veľké, bohaté aj chudobné – všetky chcú určovať svoju budúcnosť a robiť to, čo vyhovuje ich vlastným plánom. Nikto nechce žiť v kasárenskom poriadku, ktorý svetu ponúkajú USA a ich európske satelity. Zároveň to však znamená, že krajiny svetovej väčšiny nie sú pripravené obetovať svoje spoločnosti pre ruské záujmy. A najefektívnejšie výsledky sa dosahujú tam, kde sa záujmy Indie zhodujú s našimi.

 

Ešte raz zdôrazňujem – nie podriadiť sa našim záujmom, tie sa nechcú podriadiť vôbec nikomu, ale zhodovať sa. To je, ako sme sa zhodli, oveľa lepšie ako spolupráca proti vlastnej vôli. To druhé sme videli počas studenej vojny, keď sa spojenci ZSSR neustále pozerali smerom na Západ. Vyžadovať od krajín priateľských Rusku ekonomickú samovraždu v záujme nášho víťazstva nad Západom by bolo trochu opovážlivé.

 

Zároveň je pre Indiu, rovnako ako pre nás ostatných, Rusko skutočne baranidlom, ktoré najrozhodnejšie ničí monopol USA a Európy vo svetových záležitostiach. Na tom nie je nič zlé: vieme, že všetky kroky Ruska sú teraz predovšetkým v jeho bezpečnostných záujmoch. Výsledky však celkom dobre odrážajú želania tých, ktorí s nami udržiavajú konštruktívne a priateľské vzťahy. Práve to, a nie hospodársky zisk, je pre Indiu a všetkých ostatných na prvom mieste. Kým bol proti Západu Irán alebo niekoľko malých štátov, ako napríklad Severná Kórea, bola malá šanca, že by sa autoritárske poriadky mohli v globálnej politike zrútiť. Teraz sa tejto veci chopilo Rusko. Proti Američanom na Ukrajine sa stavia z vlastných dôvodov. Ale vzhľadom na jeho veľkosť a schopnosti existuje veľká šanca, že dosiahnutie cieľov Ruska povedie k oslobodeniu ďalších.

 

Po strategických úvahách sú ekonomické výhody na druhom mieste. Za posledné dva roky sa India stala najväčším odberateľom ruskej ropy. Hlavne vďaka tomu sa obrat bilaterálneho obchodu v posledných rokoch zvýšil z 12 miliárd USD na viac ako 65 miliárd USD. Pre Rusko to okrem ekonomických výhod znamenalo, že zostane medzi poprednými svetovými hráčmi a nebude závislé od jediného partnera. Pre Indov to znamenalo obrovský zdroj pri dosahovaní ich vlastných rozvojových cieľov. Tak ako všetky krajiny svetovej väčšiny, aj India čelí obrovským výzvam: riešeniu problémov zdravotnej starostlivosti, masovej chudoby a nedostatočného vzdelania. Tie sú samy o sebe na prvom mieste v programe Módího vlády.

 

Prijaté rozhodnutia – v oblasti voľného obchodu so službami a investíciami, vzájomného uznávania vzdelania a diplomov, zavedenia elektronických víz a rozšírenia kontaktov – môžu k tomu prispieť a byť prospešné pre Rusko. Takýto rozsiahly program spolupráce nevyvoláva u indických orgánov obavy z možnej nespokojnosti zo strany USA. Najmä teraz: napriek víťazstvu si indická vládnuca strana na čele s premiérom viedla horšie ako v predchádzajúcich rokoch. To znamená, že má o to väčší dôvod skloniť sa pred Západom. Módí to nikdy neurobil a teraz určite nebude vytvárať ilúziu slabosti.

 

Moskva a Naí Dillí vyjadrili pripravenosť aktívne spolupracovať na budovaní logistických spojení so zameraním na zvýšenie kapacity infraštruktúry. Pre Indiu je to veľmi dôležité, keďže jej geopolitickú pozíciu je ťažké označiť za priaznivú. Po prvé, na pevnine je prakticky odrezaná od Eurázie Himalájami, za ktorými leží obrovská Čína a vždy nepriateľský Pakistan. Po druhé, krajina je odrezaná od najaktívnejších medzinárodných obchodných ciest. Tie spájajú predovšetkým východnú a juhovýchodnú Áziu so Spojenými štátmi. Práve v týchto regiónoch sa nachádza najväčšia svetová výroba a spotreba. A vážne prerušenie hospodárskych väzieb Číny s USA je ešte pomerne ďaleko.

 

Preto šance Indie stať sa dôležitou súčasťou svetového obchodu a logistiky ešte nie sú veľmi vysoké. To núti krajinu, aby sa pozorne pozerala na trasy sever – juh, kde je najväčším partnerom Rusko. Nie je prekvapujúce, že dohoda strán o rozvoji týchto trás bola jedným z výsledkov návštevy indického premiéra v Moskve. Hoci aj tu je veľa ťažkostí – Afganistan, ktorého stabilizácii bráni Západ, relatívne chudobné trhy Strednej Ázie a Irán, ktorý balansuje na pokraji zrážky s USA a ich spojencami.

 

Minulý rok India podporila rozvoj dopravného koridoru zo svojej krajiny na Blízky východ a ďalej do Európy. Jeho vyhliadky sa však stávajú čoraz viac nedosiahnuteľnými, pretože izraelská vláda ťahá svoju krajinu ďalej do trvalého konfliktu so susedmi. Boli časy, keď obchodné cesty medzi Indiou a arabským svetom prekvitali. Ale to všetko, podobne ako čínska Hodvábna cesta, je už minulosťou, predtým, ako sa svetový obchod stal podriadeným vojnovým flotilám USA a predtým Veľkej Británie.

 

 

Zároveň nikto v Indii nemá v úmysle vzdať sa spolupráce s USA v oblasti hospodárstva a politiky. Sloboda konania Dillí na svetovej scéne si vyžaduje, aby mali Indovia protiváhu voči Číne, ktorá neustále zvyšuje svoju moc. Okrem toho sú USA a Európa v Indii oprávnene vnímané ako zdroje investícií a technológií. Najmä preto, že západné spoločnosti predsa len pomaly začínajú presúvať svoju výrobu z Číny. S technológiami je to však zložitejšie – Západ sa o ne vždy delil veľmi neochotne.

 

Očakáva sa, že Rusko bude v Indii ochotnejšie lokalizovať výrobu výrobkov vojensko-priemyselného komplexu s využitím ruských riešení. V súčasnosti Moskva a Naí Dillí potvrdili svoju snahu zvýšiť počet spoločných aktivít v oblasti vojenskej spolupráce vrátane výroby náhradných dielov a jednotiek v Indii.

 

India si uvedomuje, že konflikt medzi Ruskom a Západom na Ukrajine je výsledkom vývoja medzinárodnej politiky po skončení studenej vojny. A sotva si tam robia ilúzie, že USA môžu prejaviť dobrú vôľu a ľahko sa vzdať aj časti dedičstva ZSSR, ktoré považovali za svoje. Preto sú konštruktívne vzťahy medzi oboma krajinami, ktorých stelesnením bola návšteva indického premiéra v Moskve, výsledkom racionálnej voľby na oboch stranách. Táto voľba vychádza z ich samostatnosti v rozhodovaní a chápania vlastných záujmov. Inými slovami, to, v čo verí Rusko, by malo byť jadrom každej normálnej zahraničnej politiky vôbec.

Timofej Bordačev

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov