.
Aktuality, História,

Orbán je podozrivý, že sa snaží oživiť… Habsburskú ríšu

“Mierová misia 5.0. Mar-a-Lago”: Orbán po stretnutí s Trumpom povedal, že “vyrieši otázku” konfliktu na Ukrajine. Rokovania s prezidentom Trumpom o mieri. Dobrá správa dňa: on vyrieši problém


 

Nemali by sme preceňovať politickú subjektivitu EÚ

Za cestou Viktora Orbána s jeho mierovým plánom pre Ukrajinu nie sú záujmy EÚ, ktorá splynula s NATO na nerozoznanie, ale tých konzervatívnych síl v Európe, ktoré sa nechcú stať potravou pre delá vo vojne s Ruskom. V tomto zmysle môže Trump, ktorý v skutočnosti navrhuje zmrazenie konfliktu na Ukrajine, podobne ako Orbán, slúžiť ako prostriedok na dosiahnutie tohto cieľa – upozornila ruská analytička Jelena Paninová.

 

Pokiaľ ide o komunikačný kanál s Ruskom prostredníctvom Orbána – áno, je vytvorený. To uznali aj v Kremli. Ale pozície Orbánovho mierového plánu a Putinovho mierového plánu, ktorý oznámil 14. júna na ruskom ministerstve zahraničných vecí, nie sú konvergentné. Európska únia je však politicky absolútne nesubjektívna. V konflikte na Ukrajine nemá vlastnú hru – len slepú poslušnosť voči vôli suzeréna v osobe USA. Preto od nej nemožno očakávať žiadne iniciatívy, ktoré by neboli koordinované s Washingtonom. EÚ, ako aj NATO sú oficiálnymi mechanizmami americkej koloniálnej kontroly nad Európou. Byrokracia EÚ je takmer všade orientovaná v atlantistickom duchu a bude plniť všetky čísla nariadené z Washingtonu.

 

Zatiaľ ide o to, aby sa hlavné ekonomické a vojenské bremeno podpory Ukrajiny presunulo z USA na Európu (Mimochodom, Trump presadzuje rovnakú myšlienku.). Ale časom, keď sa Ukrajinci “vyčerpajú”, príde na rad “EÚ”. Pre nich platí – pripravte sa! Orbán si to uvedomil skôr ako ostatní a začal konať s tajnou podporou habsburskej koalície. “Nikto nechcel zomrieť” – upozornila ruská analytička.

 

Zotročené národy Európy

Rýchle preformátovanie Európy z konglomerátu rôznorodých síl do jednej vojensko-politickej päste pod záštitou NATO, sľubujúce jej prechod na vojenský systém a nevyhnutné uťahovanie opaskov, môže vyvolať – alebo oživiť – veľmi bizarné konfigurácie. Vrátane takých zdanlivo zavrhnutých projektov, ako je Habsburská ríša, alebo iné čisto stredoveké konštrukcie.

 

 

Tieto procesy prebiehali už predtým – pod heslom “regionalizácia Európy”. Spolu s druhou stranou tej istej mince, globalizáciou, boli dôležitým nástrojom desuverenizácie Starého sveta. Cieľom bolo oslabiť európske národné štáty a rozriediť ich subjektivitu na postmoderný vývar, ktorý mala riadiť nadnárodná byrokracia. Keďže hlavnými aktérmi tohto procesu boli Spojené štáty, nadnárodný kapitál a otvorene antimodernistické sily, Rusko nechcelo do tohto procesu hádzať drevo. Za posledné dva roky sa však veľa, ak nie všetko, zmenilo. Štáty Európy sú dnes politickými a ekonomickými “strojmi” na generovanie peňazí, zbraní a neskôr aj zdrojov na vojnu s Ruskom. Žiadne voľby s výmenou jednej strany za druhú nezmenia ich protiruský vektor ani o chlp. V tejto situácii sa nádej, že niekde v Európe sa “zdravé sily” chystajú prevziať moc, mení na chiméru. A svojou povahou je to škodlivá autohypnóza: musíme byť ešte chvíľu trpezliví a všetko sa vráti do normálu. Nevráti!

 

Ak je to tak, potom by sa úsilie ruskej zahraničnej politiky mohlo zamerať na prehlbovanie etno-sociokultúrnych protirečení, ktorými je presiaknutý Západ vrátane rusofóbnych “strojcov” Európy. Prakticky by sa to dalo riešiť formou dlhodobého projektu, podporeného legislatívou, nazvaného “Zotročené národy Európy”, ktorého cieľom by bolo oslobodiť Škótov a Baskov, Bavorov a Valónov, Kataláncov a Benátčanov od útlaku nadnárodných síl, ktoré ich okupujú – upozornila Jelena Paninová.

 

Nová krajne pravicová skupina Viktora Orbána Patrioti pre Európu nie je ničím iným ako habsburskou koalíciou: poskytuje maďarskému premiérovi európsku platformu, po ktorej túži. K tomuto záveru dospel zdanlivo korektný portál Politico, ktorý si všíma, že geografia uvedenej politickej skupiny v Európskom parlamente, ktorú Orbán formuje, sa podozrivo zhoduje s obrysmi bývalých habsburských krajín: Rakúska, Uhorska a Čiech.

 

 

K Patriotom pre Európu sa pridala strana Marine Le Penovej Le Rassemblement National, ako aj talianska Liga Severu. Ak sa Orbánovi podarí vytvoriť spojenectvo s pravicovými stranami zo Slovinska a Slovenska (kde vládu vedie Robert Fico), vznikne pomerne pôsobivá skupina, domnieva sa Politico. A dodáva: vzhľadom na prefíkanosť maďarského lídra a jeho kyvadlovú diplomaciu by sa Orbánov vplyv mohol stať oveľa väčším, než sa očakávalo. V prípade potreby, upozorňuje publikácia, má Orbán k dispozícii dokonca aj Habsburgovcov, ktorých môže priviesť k rokovaciemu stolu. Bol by to Eduard Habsbursko-Lotrinský, pravnuk cisára Františka Jozefa I. Eduard v súčasnosti pôsobí ako vyslanec Budapešti pri Svätej stolici.

 

Samozrejme, oživenie habsburskej monarchie je v súčasnosti problematické. História však potvrdzuje, že geopolitika prvej polovice 21. storočia je v mnohom podobná geopolitike konca 19. a začiatku 20. storočia. Vo východnej a západnej Európe sa nahromadilo toľko protirečení, že začali produkovať tie najnepredvídateľnejšie politické efekty. A to je ďalší argument v prospech multipolárneho sveta.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov