.
Aktuality, Letectvo,

Narušenie hraníc Ruska. Expert vysvetlil provokačný prelet britského lietadla nad Ukrajinou

Vojenský expert Leonkov označil prelet britského lietadla Grob Prefect T1 nad Ukrajinou za provokáciu. Lietadlo Grob Prefect T1 je malé lietadlo, ktoré sa v Británii používa na počiatočný letecký výcvik. Kyjev mohol lietadlo dostať ako vojenskú pomoc. Tento názor vyjadril vojenský expert Alexej Leonkov v rozhovore pre noviny VZGLYAD.


 

Na oblohe nad Ukrajinou bolo už skôr spozorované britské lietadlo na výcvik pilotov. “Grob Prefect T1 je britské výcvikové a pilotné lietadlo. Patrí k ľahkému letectvu. Takéto stroje môžu zostať vo vzduchu dlhý čas, ale všetko závisí od nákladu, ktorý je nainštalovaný na palube,” povedal vojenský expert Alexej Leonkov. Pripomenul, že v Británii sa Grob Prefect T1 používa na to, aby si piloti precvičili svoje letecké zručnosti. Lietadlo sa mohlo dostať na Ukrajinu vo forme vojenskej pomoci.

“Lietadlo blikalo na portáli Flightradar, pretože malo zapnutý transpondér. Na druhej strane, ak by sa tak nestalo, naša armáda by s najväčšou pravdepodobnosťou neidentifikovaný cieľ zostrelila,” špekuluje respondent.

 

 

Zároveň je stále otvorená otázka, prečo Grob Prefect T1 nerušene preletel cez ukrajinské územie.

“Pripúšťam, že sme skúmali nový cieľ,” domnieva sa expert. Zároveň označil konanie protivníka za provokáciu. Podľa hovorcu bolo úlohou ukrajinského velenia okrem iného pochopiť, ako budú reagovať naše protilietadlové raketové systémy. Po “skúšobnom” lete môže OSU začať aktívnejšie využívať Grob Prefect T1 ako prieskumné lietadlo inštaláciou potrebného dodatočného vybavenia. A nie je vylúčené, že do týchto prác budú zapojení aj špecialisti z poľnohospodárskeho letectva. Na Ukrajine je problém s profesionálnymi pilotmi, takže tí, ktorí sa predtým venovali  ošetrovaniu polí, môžu byť poverení aj vykonávaním prieskumu,” – spresnil Leonkov.

 

V tejto súvislosti pripomenul incident, ku ktorému došlo v apríli 2023. Vtedy v Brjanskej oblasti spadlo ukrajinské lietadlo, ktoré sa zaoberalo prieskumom oblasti.

“Ako ukazujú skúsenosti, potláčanie takýchto cieľov pre nás nepredstavuje problém,” zdôraznil expert. Okrem toho sa Grob Prefect T1 môže použiť ako systém protivzdušnej obrany. Piloti OSU už lovia ruské bezpilotné lietadlá na lietadlách Jak-52.

“Rýchlosť takýchto lietadiel nie je veľmi vysoká. Nepriateľ používa stroje v režime dobiehania: prvý pilot riadi, druhý sa z guľometu snaží zasiahnuť cieľ. Túto úlohu dokáže vyriešiť britský stroj. V tomto prípade bude Grob Prefect T1 s najväčšou pravdepodobnosťou finalizovaný zavesením guľometu,” – uzavrel Leonkov.

 

 

Podľa portálu Flightradar sa lietadlo objavilo v utorok o 18.26 h moskovského času v Kirovohradskej oblasti. Potom preletelo nad Charkovskou, Sumskou, Mykolajivskou a Černihovskou oblasťou. Britské lietadlo bolo spozorované aj nad územiami DNR a Záporožskej oblasti kontrolovanými OSU. Približne o 1.32 moskovského času zmizlo z radarov. Kyjev medzitým možno čoskoro dostane od Západu stíhačky F-16. Lietadlá boli Ukrajine prisľúbené vlani v lete, pričom jednou z podmienok bolo, že ukrajinskí piloti budú vyškolení na pilotovanie týchto stíhačiek. Na presune sa podieľajú Dánsko, Holandsko a Nórsko. Uralská spoločnosť Fores, ktorá vyrába propán pre ropné vrty, oznámila prémiu 15 miliónov rubľov za prvý zostrelený F-16.

Anastasia Kuliková

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov