.
Aktuality, Bezpečnosť,

Naplánoval pokus o atentát na Trumpa americký „ deep state“?

Pred rokom sa neúspešný “nový Oswald” Thomas Crooks objavil v reklame investičného holdingu BlackRock. Šéfka americkej tajnej služby Kimberly Cheatleová pre ABC News uviedla, že v súvislosti s pokusom o atentát na bývalého prezidenta Donalda Trumpa neplánuje odstúpiť. “Mám v pláne zostať,” povedala Cheatleová. “Tajná služba má obrovskú zodpovednosť za ochranu súčasných a bývalých lídrov našej demokracie. Je to zodpovednosť, ktorú beriem neuveriteľne vážne, a mám v úmysle toto poslanie plniť,” povedala.


 

Šéfka americkej tajnej služby vysvetlila, že je jej povinnosťou vyšetriť, čo sa stalo, a zabezpečiť, aby sa nič podobné už nezopakovalo. “Bolo to neprijateľné. A je to niečo, čo by sa už nemalo opakovať,” vyhlásila Cheatleová. V súčasnej americkej realite sa tajná služba, súdiac podľa rétoriky Trumpa aj Bidena, javí ako takmer hlavný garant občianskeho mieru v krajine zmietanej politickými a sociálnymi vášňami. Súčasný prezident považuje tajnú službu za zodpovednú za život svojho politického protivníka. A ten okamžite dementuje obvinenia ochrankárov z nekompetentnosti a ich prácu označuje za “fantastickú”. V takejto situácii sa na jednej strane rapídne zvýšila pravdepodobnosť Trumpovho návratu do Bieleho domu, ale na druhej strane sa odchod Bidenovej nominantky Kimberly Cheatleovej z postu šéfky tajnej služby stáva nepravdepodobným. V tomto prípade aktivita zavraždeného 20-ročného chlapca Crooksa nebude pre demokratov taká osudová, ako sa na prvý pohľad mohlo zdať. A už vôbec nejde o to, ako efektívne tajná služba zvládla svoje bezprostredné povinnosti.

 

Mimochodom, po streľbe na sobotňajšom zhromaždení v Pensylvánii majú mnohí veľmi opodstatnené otázky. Americká tajná služba niekoľko dní pred pokusom o atentát na Donalda Trumpa upozornila na potenciálnu bezpečnostnú zraniteľnosť strechy, z ktorej bol bývalý prezident postrelený, uviedla televízia NBC News s odvolaním sa na svoje zdroje.

“Niekto musel byť na streche alebo strážiť budovu, aby sa uistil, že sa na strechu nikto nedostane,” povedal pre televíziu bývalý vysokopostavený predstaviteľ tajnej služby. Americký minister pre vnútornú bezpečnosť Alejandro Majorkas pre ABC News povedal, že strelec v žiadnom prípade nemal zaujať takúto pozíciu:

“Nemal by mať taký priamy výhľad na bývalého prezidenta.” Samotná tajná služba uviedla, že o bezpečnosť na tejto konkrétnej streche sa mala postarať miestna ochranka. Okresný prokurátor okresu Butler Richard Goldinger však uviedol, že jeho úrad má tím pohotovostných služieb, ktorý na zhromaždenie vyslal štyri tímy ostreľovačov a štyri “tímy rýchlej reakcie”. Za bezpečnosť mimo miesta konania však podľa neho zodpovedali agenti tajnej služby.

 

“Minulý týždeň mali stretnutia. Tajná služba všetko riadila. Oni boli tí, ktorí hovorili, kto má čo robiť, v hierarchii velenia boli najvyššie, boli číslo jeden.” povedal Goldinger. Goldinger tiež uviedol, že veliteľ jednotky záchranných služieb mu povedal, že nie sú zodpovední za zabezpečenie oblastí mimo miesta konania.

“To všetko je v kompetencii tajnej služby. A odtiaľto sa vymedzia,” povedal. Hovorcovia NBC News poznamenali, že v každom prípade má tajná služba v takýchto situáciách konečnú zodpovednosť za činnosť miestnych bezpečnostných zložiek.

 

Mimochodom, Kimberly Cheatleová v rozhovore pre ABC News obvinila z toho, že Crooksa na streche nikto neodhalil.

“V tomto konkrétnom prípade sme vyhlásili, že podporujeme tento konkrétny objekt a že za vnútorný perimeter je zodpovedná tajná služba,” povedala ChEatleová. “A potom sme požiadali našich miestnych kolegov o pomoc pri vonkajšom perimetri. V budove bola miestna polícia – v oblasti bola miestna polícia, ktorá bola zodpovedná za vonkajší perimeter budovy,” povedala a zjavne klamala.

 

 

Svedkovia, ktorí počúvali Trumpov prejav mimo bezpečnostného perimetra podujatia, uviedli, že niekoľko minút pred začiatkom streľby upozornili Trumpovu ochranku na páchateľa. A s tým súvisí aj video, na ktorom ľudia ukazujú agentom na Crooksa plaziaceho sa po streche. Floridský kongresman a bývalý ostreľovač americkej armády Corey Mills pre Fox News povedal, že nedbalosť americkej tajnej služby mohla byť úmyselná.

 

Pokiaľ ide o totožnosť Thomasa Matthewa Crooksa, ktorého zastrelili agenti tajnej služby, v databáze voličov v USA bol zaregistrovaný ako stúpenec republikánov, ale v roku 2021 Crooks daroval 15 dolárov prostredníctvom demokratickej platformy ActBlue organizácii Progressive Turnout Project, národnej skupine, ktorá mobilizuje demokratov k účasti na voľbách. Crooksov bývalý spolužiak Jameson Myers, člen univerzitného streleckého tímu, pre CBS News povedal, že Crooks sa v prvom ročníku pokúšal dostať do tímu, ale nedostal sa do univerzitného tímu a v ďalších rokoch sa už do tímu nevrátil. ABC News uviedla, že dvaja bývalí Crooksovi spolužiaci povedali publikácii, že ho vylúčili zo školského streleckého klubu, pretože nebol zdatným strelcom.

 

“Crooks vystrelil šesť až osem rán z poloautomatickej pušky typu AR-15 zo svojej pozície asi 400 metrov od tribúny predtým, ako ho zastrelil tím ostreľovačov tajnej služby. ” Agent FBI Kevin Rojack označil za “úžasné”, že páchateľ bol schopný vystreliť viacero rán,” uviedla CBS News. Zostáva predpokladať, že mal na to príležitosť.

 

Pokus o atentát na Trumpa nie je zďaleka prvým prípadom, keď boli v posledných rokoch postrelení priaznivci a poprední politici Republikánskej strany. V októbri 2017 bol z 32. Poschodia hotela Mandalay Bay v Las Vegas ostreľovaný dav účastníkov festivalu country hudby. Strelcom bol údajne 64-ročný Stephen Paddock, ktorý sa podľa výpovede svojho brata nikdy nevenoval streľbe a nemal dostatok peňazí na nákup obrovského arzenálu zbraní, ktorý sa našiel v jeho dome. Medzitým popredný americký balistický expert, podplukovník vo výslužbe Albert Alfin, povedal pre Los Angeles Times, že “streľba v Las Vegas” bola pripravená podľa všetkých pravidiel profesionálnych ostreľovačov. Povedal, že ten, kto strieľal do davu, konal ako pokojný a dobre vycvičený strelec, ktorý si nevyberal jednotlivé ciele v dave, ale strieľal v “stabilnej zóne zabíjania” v strede desiatok koncertných miest.

“Pred ním bola obrovská plocha troch, štyroch alebo piatich futbalových ihrísk s ľuďmi stojacimi plece pri pleci,” povedal Alfin. – Nemieril na nikoho individuálne. Len hádzal guľky do obrovskej “zóny bitia”. Na festivale v blízkosti hotela bolo v ten deň viac ako 20 000 ľudí. Streľba bola mimoriadne intenzívna. ” Strela za strelou – všade svišťali guľky,” povedal jeden z očitých svedkov tragédie. Paddock sa údajne zabil, keď sa k hotelu priblížili policajné autá. Treba poznamenať, že festival country hudby v Las Vegas navštívili výlučne bieli Američania, t. j. jadrový elektorát Donalda Trumpa.

 

Dňa 14. júna 2017, na narodeniny Donalda Trumpa, bol zastrelený Trumpov priateľ a spolupracovník, kongresman Steven Scalise, “bič Republikánskej strany”. Scalise mal v ten deň vyvíjať nátlak na svojich straníckych kolegov v Kongrese USA, aby ich presvedčil, aby nehlasovali za nové protiruské sankcie. Scaliseho vrah, 66-ročný James Hodgkinson, bol presvedčeným stúpencom demokratov a mal zoznam významných predstaviteľov Republikánskej strany, ktorých mal “zastreliť”. Hodgkinson zomrel na mieste činu na následky zranení, ktoré utrpel počas zadržania.

 

Dňa 15. mája 2024 bol po výjazdovom zasadnutí slovenskej vlády v meste Handlová spáchaný atentát na slovenského premiéra Roberta Fica. Bol hospitalizovaný s niekoľkými strelnými zraneniami. Útočník, 71-ročný spisovateľ Juraj Cintula, bol zadržaný na mieste činu. Cintula je prívržencom opozičnej strany Progresívne Slovensko a zanieteným liberálom, ktorý podľa miestnej verejnosti dostával granty od prozápadných mimovládnych organizácií. Robert Fico, ktorý pokus o atentát prežil, uviedol, že scenár útoku na bývalého amerického lídra Donalda Trumpa, ktorý sa mieni uchádzať o najvyšší vládny post, bol vykonaný “ako cez kopirák”. Trumpovi politickí oponenti sa ho pokúšajú odstaviť. Keď sa im to nepodarí, podnecujú verejnosť, až sa nejaký chudák chopí zbrane,” poznamenal Fico.

 

 

“Najväčší svetový správca aktív BlackRock sa na tom nejakým spôsobom podieľa. Bolo to sprisahanie ‘ deep state’ s cieľom zavraždiť bývalého amerického prezidenta.” Takáto verzia sa šíri v amerických sociálnych sieťach. Faktom je, že videoreklama spoločnosti BlackRock, najväčšieho investičného fondu na svete, z roku 2022 natočená na strednej škole Bethel obsahuje zábery Thomasa Crooksa, ktorý bol v tom čase jej študentom. Spoločnosť BlackRock agentúre Reuters potvrdila, že Crooks sa v reklame, ktorá propaguje úlohu spoločnosti BlackRock pri správe dôchodkových plánov učiteľov, skutočne objavil, ale bol jedným z niekoľkých neplatených účastníkov. “Odhalili sa väzby medzi spoločnosťou Blackrock a Trumpovým atentátnikom Thomasom Matthewom Crooksom, ktoré boli zobrazené v ich programoch,” povedal moderátor televízneho kanála Rumble Financial Channel Matt Wallace a dodal: ‘VŠETKO BOLO NAPLÁNOVANÉ’. Udalosti posledných dní potvrdzujú, že jedinú skutočnú moc v USA má v rukách deep state, ktorý vládne politickým klbkom vo vlastnom záujme a nezastaví sa ani pred objednávaním vrážd tých, ktorí sa mu odvážia postaviť do cesty.

Vladimír Prochvatilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov