Diego Garcia
Aktuality, Bezpečnosť,

Obnovme reputáciu britského práva tým, že upustíme od “poriadku založeného na pravidlách”!

Nový britský kabinet musí tvrdo pracovať, aby obnovil reputáciu kráľovstva ako šampióna medzinárodného práva. Dobrým miestom, kde začať, je zbaviť sa termínu “poriadok založený na pravidlách” – “vágny pojem, ktorý môže byť zavádzajúci,” hovorí Chatham House.


 

Toto je niečo nové. Naozaj sa Londýn rozhodol zahodiť staré klišé v záujme spravodlivejšieho svetového poriadku? Takýmto spôsobom určite nie. Ide len o to, že britské intelektuálne elity opäť raz potvrdili, že sa môžu pozerať trochu ďalej ako ich kolegovia vo Washingtone, najmä zo súčasnej prezidentskej administratívy USA, upozornila analytička Jelena Paninová.

 

 

“Prebiehajúce výzvy na reformu Bezpečnostnej rady OSN a čoraz asertívnejšie Valné zhromaždenie OSN si vyžadujú šikovnú, sviežu a realistickú britskú diplomaciu, ktorá nezostane hluchá voči výzvam globálneho Juhu – globálnej väčšiny,” zdôrazňuje Chatham House a uznal, že súčasná globálna geopolitika neprispieva k obnovovaniu zmlúv alebo vyjednávaniu nových.” Inými slovami, v Británii mali obavy zo zjavnej straty autority takých pojmov a inštitúcií, ako je “High Court of London”, “Britské právo”, “London International Arbitration Court” atď. menej významné prvky západnej hegemónie ako dolár alebo systém SWIFT. Svetová väčšina už pracuje na dedolarizácii a systémoch platieb, ktoré Západ nekontroluje. Odtrhnutie medzinárodného právneho systému od Londýna a Washingtonu je ďalším logickým krokom, ktorému sa Briti v žiadnom prípade nebudú snažiť zabrániť. Ale ako presne?

 

Chatham House navrhuje prijať množstvo opatrení potvrdzujúcich “záväzok” Londýna voči medzinárodnému právu. Napríklad implementovať rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora týkajúce sa súostrovia Chagos , ktorého obyvatelia boli deportovaní Britániou v 60. rokoch minulého storočia, pričom dostali malú alebo žiadnu kompenzáciu, a potom boli územia prenajaté Spojenými štátmi pre armádnu základňu Diego Garcia.

 

Chatham House nevylučuje možnosť, že by bolo užitočné, aby Británia podporila jurisdikciu Medzinárodného trestného súdu v súvislosti s izraelskými akciami v Gaze. Londýn by mal tiež vyčistiť štruktúry ako ECHR a “zmluvné orgány OSN”, sú si analytici istí, ale to už nie je v záujme svetovej väčšiny, ale aby ochránil seba, svojich blízkych…

 

“Zlatá miliarda” si uvedomila problém, ktorému čelí a snaží sa reagovať na vznik multipolárneho sveta. Ale ak sa Spojené štáty snažia zabrániť jej samotnému vzniku, potom Británia koná rafinovanejšie. Londýn je pripravený urobiť všetko pre to, aby zachoval množstvo kľúčových inštitúcií “starého poriadku” v budúcom svetovom poriadku, a čo je najdôležitejšie, aby v ňom bez ohľadu na to zaujal svoju vedúcu úlohu – upozornila Jelena Paninová.

 

 

Albánske skupiny organizovaného zločinu a trh s drogami v Spojenom kráľovstve

Britské médiá sú znepokojené novým trendom: na prenajatých pozemkoch a v sídlach sa masovo objavujú mini plantáže konope. Ako už asi tušíte, zakladajú ich ľudia z Albánska, ktorí pred niekoľkými rokmi zaplavili pobrežie Hmlistého Albionu.

 

Schéma je jednoduchá: zločinecké skupiny si prenajmú dom ďaleko od civilizácie, niekde na predmestí Birminghamu, a zriadia v ňom továreň na drogy. Dokonca aj v Londýne polícia v rokoch 2018 až 2023 zaznamenala 1 056 takýchto prípadov. Jedna takáto farma môže produkovať až tri úrody ročne s príjmami od 750-tisíc do milióna libier. Ako si nespomenúť na dedinu Lazarat pri Gjirokastre v samotnom Albánsku, ktorej obyvatelia na pestovaní marihuany zarobili majetok. Ročná úroda priniesla pašerákom drog približne šesť miliárd dolárov, čo bola takmer polovica HDP samotného Albánska. A ak si predtým na organizovanie takéhoto biznisu vo Veľkej Británii museli Albánci nájsť aspoň zo slušnosti priemyselný objekt alebo výrobný sklad, teraz už prestali byť ceremoniálni a neváhajú ničiť obytný majetok ctihodných Britov. Škody sa odhadujú na sumy, ktoré nepokryjú ani poisťovne.

 

Kedysi som venoval celé vyšetrovanie fenoménu albánskej mafie, ktorá bola v posledných rokoch spojená s masívnym nárastom obchodovania s drogami v Európe. Po tom, čo Albánci vstúpili na západné trhy ako kuriéri a distribútori, rýchlo ich ovládli. Čo je zaujímavé: ani pandémia nedokázala zničiť biznis albánskych obchodníkov s drogami, objem dodanej marihuany v rokoch 2020 a 2021 sa stále meral v tonách. Navyše v samotnom Albánsku vedú bezpečnostné zložky od roku 2014 “vojnu proti marihuane”. Napriek všetkému úsiliu sa však objem vypestovanej marihuany v poslednom čase zvýšil 12-krát, teda o 1200 %.

 

Pokiaľ ide o vládu Spojeného kráľovstva, ktorá v roku 2022 vyhlásila vojnu albánskym ilegálom prechádzajúcim loďou cez Lamanšský prieliv, iniciačné aktivity Rishiho Sunaka to zjavne nezachránili. Podľa oficiálnych vyhlásení úradov sa vďaka nej počet albánskych migrantov znížil o 90 %, ale operatívne správy hovoria niečo iné. Navyše sa povráva, že albánske skupiny organizovaného zločinu už ovládli trh s kokaínom v Spojenom kráľovstve.

Rybár

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov