.
Aktuality, Bezpečnosť,

Amerika sa rúti k štátnemu bankrotu, ktorý vyvolá globálnu katastrofu

V júni USA vynaložili viac ako 30 % všetkých rozpočtových príjmov na splácanie úrokov zo štátneho dlhu. Ukazovatele svetového dlhu lámu nové rekordy. Začiatkom tohto roka médiá s odvolaním sa na Inštitút medzinárodných financií (IIF) priniesli správu: celkový svetový dlh v roku 2023 “prekonal latku” 300 biliónov USD. Svetový dlh sa skladá zo súkromného a verejného dlhu. Na začiatku minulého roka bol celkový svetový dlh 297,5 bilióna USD a na konci roka dosiahol hodnotu 313 biliónov USD. Za desať rokov vzrástol celkový svetový dlh o viac ako 100 biliónov dolárov. Viac informácií si môžete prečítať v mojom článku “Výsledky za rok 2023: Svetový dlh prekonáva hranicu 300 biliónov dolárov”.


 

Údaje o verejnom dlhu členských krajín MMF na konci roka 2023 fond už dávnejšie zverejnil na svojej webovej stránke. A neuvádzajú sa v absolútnom, ale v relatívnom vyjadrení, ako percento hrubého domáceho produktu. V skupine ekonomicky vyspelých krajín predstavovala hodnota verejného dlhu 111 % HDP. Vrátane skupiny G7 – 121 %; skupiny eurozóny – 83,3 %. V prípade rozvojových krajín bol tento ukazovateľ 68 %. vrátane latinskej ameriky a karibiku – 73,7 %; Blízky východ a stredná Ázia – 44,9 %; rozvojová Ázia ako celok – 78,1 %; Afrika – 60,1 %.

 

Je pozoruhodné, že fond z nejakého dôvodu nikdy neuvádza celkovú hodnotu verejného dlhu na celom svete v absolútnom vyjadrení (v dolároch). Preto sa musíme obrátiť na odhady súkromných expertov. Konkrétne informačný zdroj Visual Capitalist poskytuje rozpis absolútnych ukazovateľov konsolidovaného verejného dlhu (celková výška dlhov ústrednej vlády, regiónov a obcí) vo svete. Na začiatku minulého roka predstavoval verejný dlh vo svete celkovo 97,13 bilióna USD.

Na prvom mieste boli Spojené štáty americké s 33,23 bilióna dolárov.

Na druhom mieste bola Čína so 14,69 bilióna USD.

Na treťom mieste bolo Japonsko s 10,80 bilióna USD. V tejto trojke USA predstavovali 34,2 % svetového verejného dlhu, Čína 15,1 %; Japonsko 11,1 %. Na prvú trojku pripadlo 58,72 bilióna USD a 60,4 % celkového globálneho dlhu. Ďalej nasledovali (bilióny dolárov, v zátvorke – podiel na svetovom vládnom dlhu, %):

VEĽKÁ BRITÁNIA – 3,47 (3,6)

Francúzsko – 3,35 (3,5)

Taliansko – 3,14 (3,2)

Slovensko – 3,06 (3,1)

Nemecko – 2,92 (3,0)

Kanada – 2,25 (2,3)

Brazília – 1,87 (1,9)

 

Ukazuje sa, že desať krajín s najvyššími absolútnymi hodnotami verejného dlhu na začiatku minulého roka predstavovalo 81 % celkového svetového verejného dlhu. Experti RIA “Novosti” na základe údajov Svetovej banky a Medzinárodného menového fondu pre 178 krajín vykonali vlastný výpočet konsolidovaných verejných dlhov. Už na konci roka 2023. Podľa ich odhadov svetový dlh prvýkrát prekročil 100 biliónov dolárov. Na konci minulého roka to bolo viac ako 101 biliónov dolárov. Na konci minulého roka teda takmer tretinu celkového svetového dlhu tvoril konsolidovaný verejný dlh, súkromný dlh približne 2/3 (212 biliónov dolárov).

 

Podľa McKinsey Global Institute bol v roku 2000 celkový verejný dlh vo svete 22 biliónov dolárov, čo bola približne štvrtina celkového (verejného a súkromného) svetového dlhu (87 biliónov dolárov). V roku 2007 sa svetový verejný dlh zvýšil na 33 biliónov dolárov, čo bola dokonca menej ako štvrtina celkového svetového dlhu (142 biliónov dolárov). A napokon v roku 2014 dosiahol globálny verejný dlh 58 biliónov USD, čo predstavovalo 29 % celkovej sumy všetkých dlhov vo svete (199 biliónov USD).

 

Z uvedených údajov vyplýva, že globálny verejný dlh rastie v tomto storočí rýchlejšie ako globálny súkromný dlh. Svetový verejný dlh na konci roka 2023 bol 4,6-krát väčší ako v roku 2000. Zatiaľ čo svetový súkromný dlh vzrástol za toto obdobie 3,3-násobne. V zozname krajín podľa absolútnej hodnoty verejného dlhu, ktorý zostavila agentúra RIA Novosti, vidíme tých istých troch lídrov – Spojené štáty, Čínu a Japonsko. S veľkým odstupom od všetkých prichádzajú Spojené štáty, ktorých štátny dlh na konci roka 2023 predstavoval 37,5 bilióna USD. EUR, pričom jeho nárast za rok predstavoval 6 %. Čína má štátny dlh vo výške 14,9 bilióna USD, čo predstavuje nárast o 8 % za rok. Štátny dlh Japonska predstavuje 10,6 bilióna USD. Prvýkrát po mnohých rokoch sa znížil o 3 %.

 

 

Celkový dlh týchto troch krajín na konci roka 2023 predstavuje 63,0 bilióna USD. Podiel USA na svetovom štátnom dlhu teda predstavuje 37,1 %; Čína – 14,8 %; Japonsko – 10,5 %. Celkový podiel týchto troch krajín na svetovom vládnom dlhu je 62,4 %. Údaje RIA “Novosti” dopĺňam vlastnými odhadmi, ktoré vychádzajú aj z údajov MMF. S veľkým odstupom od troch lídrov nasledujú Veľká Británia a Francúzsko, ktorých podiel na celkovom svetovom dlhu je o niečo menší ako 4 %. India, Nemecko a Taliansko mali podiel v rozmedzí 3 až 3,5 %. Kanada a Brazília mali podiel niečo vyše 2 %. Odhadujem teda, že na desať krajín (USA, Čínu, Japonsko, Spojené kráľovstvo, Francúzsko, Indiu, Nemecko, Taliansko, Kanadu a Brazíliu) pripadalo na konci minulého roka približne 85 % svetového verejného dlhu. A všetkých zvyšných 168 krajín sveta – približne 15 %. Spomedzi zvyšných krajín a Ruskej federácie.

 

Podľa odhadov agentúry RIA “Novosti” sa Rusko z hľadiska konsolidovaného verejného dlhu umiestnilo na 28. mieste. V priebehu roka sa dlh Ruska znížil o 12 % na 321,3 mld. EUR, čo predstavuje približne 0,3 % celkového svetového vládneho dlhu. RIA “Novosti” uvádza ukazovateľ relatívnej úrovne svetového verejného dlhu (MMF ani Svetová banka údaje o takomto ukazovateli nemajú). Na konci roku 2022 sa veľkosť svetového verejného dlhu rovnala 94,5 % HDP. A na konci minulého roka to bolo už 95,8 % HDP. Pri takomto zrýchľujúcom sa tempe možno očakávať, že približne o tri roky ukazovateľ svetového verejného dlhu “prelomí Latku” 100 %. Predpokladajú sa aj ďalšie možné rekordy verejného dlhu.

 

Minulý mesiac napríklad rozpočtový úrad Kongresu vydal prognózu, že v roku 2034 verejný dlh USA “prekoná latku” 50 biliónov dolárov. Niektorí odborníci sa však domnievajú, že Amerika sa tohto “rekordu” nemusí dožiť. Americké ministerstvo financií práve zverejnilo údaje o plnení federálneho rozpočtu krajiny v júni. V júni USA vynaložili na splácanie úrokov zo štátneho dlhu 140 miliárd dolárov, čo bol historický rekord. Od začiatku roka 2024 sa kumulatívna suma zvýšila na 868 miliárd USD a na konci celého roka by mohla dosiahnuť 1,15 bilióna USD. Náklady na úroky prudko rastú, ale rozpočtové príjmy s nimi nedržia krok. Výsledkom je, že minulý mesiac USA vynaložili viac ako 30 % všetkých rozpočtových príjmov na splácanie úrokov zo štátneho dlhu. Obsluha dlhu už presiahla výdavky na obranu a stala sa hlavnou položkou federálneho rozpočtu USA. Takýto “rekord”, ktorý sa zdanlivo týka len Spojených štátov, napína celý svet. Amerika sa rúti k štátnemu bankrotu, ktorý vyvolá globálnu finančnú a hospodársku katastrofu, keďže veriteľmi amerického štátu sú mnohé krajiny sveta.

Valentin Katasonov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov