.
Aktuality, Letectvo,

Prvé dve lietadlá F-16 prileteli na Slovensko

Slávnostným príchodom prvých dvoch stíhacích lietadiel F-16 Block 70 na letisko Kuchyňa pri Malackách sa dnes na Slovensku začala nová éra nášho nadzvukového letectva. Pri príležitosti príletu lietadiel na Slovensko sa uskutočnil uvítací ceremoniál, na ktorom sa okrem podpredsedu vlády a ministra obrany SR Roberta Kaliňáka zúčastnil aj prezident SR Peter Pellegrini, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky gen. Daniel Zmeko, ako aj ďalší významní domáci a zahraniční hostia.


 

 

“Čo sme započali v roku 2018 podpisom zmluvy o dodaní F-16, dnes začíname uzatvárať ich úspešným príletom na Slovensko. Tieto moderné lietadlá nie sú len príkladom technologického pokroku našich ozbrojených síl, symbolizujú tiež naše neochvejné odhodlanie chrániť našu suverenitu a zaistiť bezpečnosť občanov Slovenska a našich spojencov,” uviedol minister obrany R. Kaliňák. Dva jednomiestne modely lietadiel F-16 Block 70 s označením “C” prileteli z amerického mesta Greenville v štáte Južná Karolína, kde sídli fabrika ich výrobcu, spoločnosť Lockheed Martin. Zaoceánsky prelet lietadiel na Slovensko zabezpečovali americkí piloti. Podľa zmluvy medzi americkou a slovenskou vládou totiž musia byť lietadlá odovzdané Slovensku na našom území. Po prílete ich tak americká strana odovzdala slovenskej strane aj so slovenskými výsostnými znakmi.

 

Ako doplnil minister R. Kaliňák, osem slovenských pilotov stíhacích lietadiel F-16 už úspešne absolvovalo výcvik v zámorí a sú prítomní a pripravení u nás doma na Slovensku. Ďalších desať pilotov sa v rôznych fázach zacvičuje v USA. Pilotov dopĺňa aj ďalší technický personál zo Slovenska, ktorý už absolvoval, resp. absolvuje školenia na zabezpečenie týchto strojov.

 

Verzia lietadiel F-16 pre Slovensko podľa ministra R. Kaliňáka patrí k tomu najlepšiemu, čo sa momentálne na trhu nachádza. Tieto stroje boli už v minulosti známe svojou výnimočnou obratnosťou a presnosťou a neraz sa preukázali v ostrom nasadení naprieč celým svetom. Tento variant je navyše doplnený o najmodernejšie radary, ktoré zabezpečia ich pripravenosť a schopnosť reagovať na rôzne hrozby v čoraz komplexnejšom globálnom bezpečnostnom prostredí.

 

 

Lietadlo F-16 Block 70 tak predstavuje vyspelú technickú spôsobilosť 21. storočia, ktorá prinesie Slovensku na najbližšie desaťročia ten najvyšší štandard bezpečnosti vzdušného priestoru. Celkovo vláda pred šiestimi rokmi vyčlenila na nákup 14 stíhačiek, materiál a výcvik 1,87 mld. amerických dolárov. Do konca roka do flotily pribudne k prvým dvom kusom F-16 ešte jeden, v roku 2025 príde na Slovensko ďalších 5 kusov a v roku 2026 zvyšných 6 kusov týchto strojov.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov