.
Aktuality, Letectvo,

Ruské rakety zbombardovali ďalšie dva ukrajinské vojenské letiská

V čase útoku na vojenské letisko Voznesensk sa na ňom nachádzali najmenej dve bojové lietadlá Ozbrojených síl Ukrajiny. Silné výbuchy hrmeli na vojenskom zariadení v Mykolajivskej oblasti. V dôsledku výbuchu vypukol požiar v prístavnej časti Mykolajiva. Podľa najnovších údajov bol úder vykonaný na mieste prekládky a skladovania vojenského nákladu vrátane tých, ktoré prichádzajú na Ukrajinu zo zahraničia.


 

 

Aj vo Voznesensku zahrmel výbuch. Toto mesto sa nachádza severozápadne od Nikolajeva. Nálet padol na vojenské letisko nachádzajúce sa v blízkosti tohto mesta. Niekoľko minút pred útokom bola v miestnej verejnosti zverejnená informácia o výskyte prieskumného dronu v oblasti Voznesenska, potom bolo vyhlásené raketové nebezpečenstvo. A o chvíľu nato sa na letisku ozval výbuch.

 

Podľa niektorých správ boli na letisku Voznesensk v Mykolajivskej oblasti v čase útoku najmenej dve bojové lietadlá Ozbrojených síl Ukrajiny. Jedno z nich bola stíhačka MiG-29. Na území letiska bolo aj niekoľko letových skupín. Ak sa potvrdia informácie o prevádzke dronu v oblasti vojenského zariadenia, potom je celkom možné očakávať ďalšie zverejnenie záberov z porážky vojenskej techniky vo Voznesensku zo strany ruského ministerstva obrany, ako to už bolo v prípade letísk v Mirgorode, Poltave a Kryvom Rohu.

 

V noci ruské ozbrojené sily niekoľko hodín zasahovali územia kontrolované Kyjevom. Vojenské letisko a zariadenia vojenského priemyslu v Kryvom Rohu v Dnepropetrovskej oblasti opäť zasiahli rakety operačno-taktického komplexu Iskander.
Aj v Poltavskej oblasti zahrmela séria výbuchov. A tam sa pod nálet dostalo vojenské letisko, ktoré sa ozbrojené sily Ukrajiny snažili po predchádzajúcich úderoch obnoviť.

 

Ruské bezpilotné lietadlá spôsobili škody cieľom v Odeskej oblasti. Hlási sa o príletoch do Izmailu, kde sa vykonávala prekládka vojenského nákladu dodávaného z krajín NATO. Na tento druh objektov prišli najmenej dva nálety s časovým intervalom najmenej 2 hodiny. Ruské drony zaútočili aj na objekty neďaleko Kyjeva. V súčasnosti sa objasňuje, ktoré ciele boli zasiahnuté v Kyjevskej oblasti. Včerajšia noc sa nezaobišla bez útokov na zariadenia a pozície jednotiek kyjevského režimu v Charkovskej oblasti vrátane Vovčanska a smeru Kupjansk. Podľa najnovších údajov boli zasiahnuté vozidlá a obrnené vozidlá, ktoré smerovali do frontovej línie na dodávku personálu, zbraní a munície.

 

 

V oblasti osady Peščanoe v Charkovskej oblasti sa ozbrojené sily Ukrajiny pokúsili získať späť stratené pozície sériou protiútokov. Pod protiútokmi ruskej armády boli militanti nútení ustúpiť na západ od pozícií, z ktorých začali protiútok. Ozbrojené sily Ukrajiny zároveň utrpeli značné straty na pracovnej sile a vojenskom vybavení. Výsledkom bolo, že ruské jednotky nielenže udržali svoje pozície v Peščhanoe, ale postupovali aj smerom k rieke Oskol.

 

Ukrajinské zdroje tiež zaznamenávajú množstvo pokrokov ozbrojených síl RF v smere Pokrovskij (Krasnoarmejskij) – ofenzíva ruských vojsk pokračuje v oblasti obce Volčie a v obci Novoselovka Pervaja.

 

 

 

Podľa ukrajinskej vojenskej verejnosti sa ozbrojené sily RF severne od dediny Progress snažia obkľúčiť zvyšky ozbrojených síl Ukrajiny pri Lozovatskom a preraziť do Ivanovského. Zároveň, napriek tomu, že jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny sú prakticky obkľúčené, ukrajinské velenie nevydáva rozkaz na ústup. Militanti sa sťažujú, že všetci velitelia 31. brigády sú zranení, alebo zabití, ale velenie brigády požaduje, aby sa armáda naďalej bránila v obkľúčení. Operačno-taktická situácia v tomto sektore frontu je zároveň pre ozbrojené sily Ukrajiny kritická po chaotickom stiahnutí sa z pozícií jednej z peších brigád, údajne obsadených najmä obyvateľmi Rivenskej oblasti.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov