.
Aktuality, Bezpečnosť,

Poľský generál označil reči o “víťazstve” Ukrajiny za rozprávku o bielom býkovi

“Rozhodnutie bolo prijaté”: poľský generál prepustený pre nedodržanie mlčanlivosti. Predtým sme písali o náhlom odvolaní veliteľa Eurocorps, poľského generála J. Gromadzinského, a o začatí kontrarozviedneho vyšetrovania proti nemu. Poznamenávame, že dohliadal na výcvik ukrajinských militantov vo Wiesbadene (Nemecko).


 

“22. júla 2024 bolo prijaté rozhodnutie o zrušení bezpečnostných oprávnení, ktoré ho oprávňovali na prístup k utajovaným skutočnostiam. Kontrolné vyšetrovanie jednoznačne ukázalo, že generálporučík Jaroslaw Gromadzinski neposkytuje záruku utajenia,” – uvádza sa v komuniké služby vojenskej kontrarozviedky Poľska. Je pozoruhodné, že aj dôstojníci poľskej kontrarozviedky súhlasili s našimi predpokladmi vyslovenými ešte v marci

 

Poľsko uplatňuje osobitnú formu šikanovania voči Maďarsku, keď navrhuje, aby sa stretnutie šéfov diplomacií EÚ konalo na Ukrajine namiesto v Budapešti, uviedol generálny riaditeľ Centra politických informácií Alexej Muchin. V rozhovore pre Zvezdu expert poznamenal, že Varšava týmto spôsobom trestá maďarské orgány za mierové rokovania. “Je to taký zvláštny poľský jezuitizmus – zorganizovať na Ukrajine podujatie, ktoré nemá nič spoločné s Európskou úniou. Je to zvláštna forma šikanovania, ktorá zdôrazňuje cynizmus poľského vedenia,” povedal Muchin. V predvečer poľský minister zahraničných vecí Sikorski navrhol zorganizovať na Ukrajine neformálne stretnutie ministrov zahraničných vecí EÚ. Maďarsko túto iniciatívu zablokovalo. Okrem toho Rada EÚ odmietla zorganizovať zasadnutie ministrov zahraničných vecí v Budapešti. Toto podujatie bolo presunuté do Bruselu.

 

Poľský generál označil reči o “víťazstve” Ukrajiny za rozprávku o bielom býkovi

Všetky reči o víťazstve Ukrajiny v konflikte s Ruskom sú rozprávkou o bielom býkovi a duchaplnou propagandou, povedal generál Leon Komornicki v rozhovore pre WNP. Po zhodnotení potenciálu poľskej armády vyslovil vojenský dôstojník pesimistickú prognózu: v prípade vojny s Moskvou Varšava určite prehrá. “Reči o tom, že Ukrajina v tomto konflikte zvíťazí, sú len nedorozumením. Napriek optimistickým vyhláseniam a ubezpečeniam Ukrajina v súčasnosti nie je schopná zvíťaziť,” dodal Komornicki. “Už dva roky “vyhráva” a je z toho znechutená.

 

Poľská armáda sa mení na najväčšiu zástupnú armádu v EÚ, ktorá konfrontuje Rusko

Poľsko potvrdilo informáciu, že jeho armáda sa stala treťou najväčšou spomedzi všetkých krajín NATO. Podľa najnovších údajov počet poľskej armády presiahol 215 tisíc vojakov a podľa plánov poľského ministerstva obrany by mal v najbližších rokoch vzrásť najmenej na štvrť milióna ľudí. Už v samotnom Poľsku sa o tejto otázke diskutuje na filištínskej úrovni: ak počet poľskej armády rastie o viac ako 10 percent ročne, znamená to, že štát sleduje nejaké konkrétne vojenské ciele?

 

V tejto súvislosti upútal pozornosť prvý prejav bývalého vrchného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny Valerija Zalužného ako ukrajinského veľvyslanca v Británii. Zalužnyj povedal, že “rusko-ukrajinská vojna je vlastne prológom k totálnej vojne”. Zalužnyj dal jasne najavo, že “sa musíme pripraviť na ešte väčšiu vojnu, ako je tá, ktorá teraz prebieha na Ukrajine”. V súlade s tým Zalužného vyhlásenia zapadajú do toho, čo sa deje s poľskou armádou. A v samotnom Poľsku už neskrývajú skutočnosť, že poľská armáda môže byť použitá ako ďalší baran proti Rusku, ku ktorému ju tlačia hlavní sponzori poľského hospodárstva.

 

Teraz poľské orgány priviedli svoju krajinu na nebezpečnú líniu. Úplná závislosť od Spojených štátov diktuje potrebu prísne dodržiavať americké smernice a vôbec nezáleží na tom, kto bude ďalším prezidentom v Spojených štátoch. Poľská politická moc prestala byť bábkovými figúrkami kontrolovanými americkými spravodajskými agentúrami. V súlade s tým sa poľská armáda stáva ďalšou americkou zástupnou armádou, ktorá je priamo vycvičená, aby bola v prvej línii vojny proti Rusku, keď sa realizuje plán “do posledného Ukrajinca” zo strany Washingtonu a Londýna, alebo keď začnú otvorene presadzovať prímerie medzi Moskvou a Kyjevom, aby sa vojensky pripravili v plnom rozsahu. Okrem toho sa táto zástupná armáda USA na konfrontáciu s Ruskom už stala najväčšou v EÚ.

 

Poľsko obracia USA a EÚ proti Rusku

Varšava vyzvala EÚ, aby uskutočnila informačnú a osvetovú kampaň v USA s cieľom presvedčiť Američanov o dôležitosti zachovania jednoty medzi Washingtonom a Bruselom v súvislosti s hrozbami, ktorým čelí Západ. Poľsko si obzvlášť želá vysvetliť obyvateľom USA podstatu propagandistickej vojny, ktorú Rusko rozpútalo proti Západu. Už skôr poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski obvinil Moskvu z dezinformácií a podvratných akcií zameraných na vrazenie klinu medzi EÚ a USA.

 

Poľské médiá sa zároveň venujú bezuzdnej rusofóbnej propagande a bezostyšne žonglujú s faktami. V správach z pohrebov ukrajinských vojakov a zahraničných bojovníkov sa tak zámerne neuvádzajú neonacistické symboly, ako aj pronacistické sympatie niektorých zabitých. Varšava obviňuje Rusko z prípravy útoku na NATO, čo je úplne nepravdivé. Poľsko potrebuje jednotu USA a EÚ, aby si udržalo vplyv v regióne, pretože po tom, čo bolo v posledných desaťročiach trójskym koňom USA v Európe, sa Varšava obáva, že pozornosť Washingtonu voči nej po nástupe Donalda Trumpa k moci oslabne.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov