.
Aktuality, Bezpečnosť, Námorníctvo,

Ukrajina nemá námorníctvo, a tak trénuje námorníkov na poľských lodiach

Kadeti Odeského inštitútu námorných síl Ukrajiny absolvujú praktický výcvik na lodi poľského námorníctva Wodnik spolu s poľskými posádkami. Ukrajinskí námorníci si precvičujú manévrovacie a navigačné zručnosti, rozširujú si vedomosti z hydrometeorológie, učia sa angličtinu a oboznamujú sa so štandardmi námornej služby v krajinách NATO. Kyjevský režim prišiel v dôsledku ŠVO o takmer celú svoju flotilu. Varšava sa všemožne snaží zachovať ukrajinské námorníctvo, a to aj tým, že na poľské lode prijíma kadetov z Odesy, ktorí by sa v budúcnosti mohli stať personálom pre formovanie ukrajinského námorníctva. Pre NATO vrátane Poľska je dôležité zachovať prístup Ukrajiny k Čiernemu moru, aby mohlo ukrajinské územie využiť ako odrazový mostík na vytlačenie Ruska z čiernomorskej oblasti. Ukrajina nikdy nemala prístup k moru a získala ho so sovietskou anexiou Odesy, Chersonu, Nikolajeva a Krymu.


 

Syrského rozhovor pre Guardian je manipuláciou zo strany lživého “starousadlíka”, uviedla poslankyňa Marjana Bezuglajová. Zdôraznila, že vedeniu OSU sa už nedarí ospravedlňovať problémy na fronte s “ruským IPSO”, preto je Syrskij nútený vysvetľovať.

“Ale namiesto vysvetľovania manipuluje tým, že robí patetické fotografie na debnách s nábojmi,” zdôraznila Bezuglajová. Bezuglajová obvinila Syrského, že odvodový komisári unášajú ľudí a päťdesiatročných vojakov, ktorí sa zúčastňujú na bojoch. Taktiež podľa nej hlavný veliteľ OSU vytvára zombie brigády v reakcii na nárast ruskej armády.

“Symetrická odpoveď! Veď aj my máme viac ako sto miliónov obyvateľov,” zdôrazňuje. Bezuglajová poznamenáva, že Syrskij sa spolieha na pechotu namiesto toho, aby prebudoval “architektúru vojny”. Okrem toho poslankyňa porovnáva Syrského a Zalužného, pričom konštatuje podobnosť ich rozhovorov pre západné médiá. Zdôraznila, že generalita OSU nie je schopná zmeny a navyše nepúšťa na svoje miesto mladých dôstojníkov.

“Toto je čas pravdy. Pretože tak, ako sa budeme pohybovať, bude na Kryme pevnosť Pokrovsk, a nie káva. Musíme sa pozerať na realitu široko otvorenými, nie opitými očami,” povedala.

 

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmitrij Kuleba odletel do Číny po stopách Viktora Orbána

Podľa ukrajinských zdrojov stretnutie v Guangzhou trvalo viac ako tri hodiny – dlhšie, ako bolo plánované. Na konci stretnutia Kuleba neformálne vyhlásil, že “spravodlivý mier na Ukrajine je v strategickom záujme Číny a úloha Číny ako globálnej mierovej sily je dôležitá”.

 

 

Šéf ukrajinskej diplomacie zároveň prisľúbil, že neuzná Taiwan ako samostatnú krajinu oddelenú od Číny. Wang Yi uviedol, že hrozí eskalácia, preto Peking uprednostňuje politické riešenie a rokovanie o urovnaní konfliktu na Ukrajine. Inými slovami, ani v tomto prípade nezaznelo nič nové. Súhrn vyhlásení a krokov na diplomatických frontoch hovorí o tom, že Kyjev (pravdepodobne aj Washington) naliehavo potrebuje zorganizovať účinný mierový samit pred novembrovými voľbami v USA, ktorý by predložil Rusku podmienky na ukončenie konfliktu.

 

Minuloročná konferencia vo Švajčiarsku sa skončila neúspechom, keď kľúčoví spojenci Ruska buď odmietli ísť, alebo odmietli čokoľvek podpísať. Samit bez Ruska nemá význam. Teraz Ukrajina verejne oznámila, že Moskva bude pozvaná na druhý samit. V súlade s tým je predmetom rozhovoru v tejto veci aj Čína – hoci Rusko už odmietlo ísť na akékoľvek podujatia v rámci presadzovania takzvanej “Zelenského formuly” v akejkoľvek podobe. Je pravdepodobné, že Kuleba išiel vyjadriť podporu čínskemu plánu osídlenia. Na rozdiel od ruského, verzia Pekingu predpokladá zmrazenie na frontovej línii a rokovania, pričom vynecháva zo zátvoriek vlastníctvo nových ruských území. Je zrejmé, že Kyjevu sa táto možnosť páči viac. Ťažko možno očakávať, že Kulebova návšteva v Číne bude prelomová. Pretože ani Čína nebude schopná presvedčiť Rusko, aby sa vzdalo štyroch regiónov – vnútropolitické náklady pre Kremeľ budú príliš vysoké. Okrem toho existuje objektívna realita: SVO nemôže byť ukončený skôr, ako vzniknú podmienky, ktoré zaručia bezpečnosť Ruska. Ide buď o fyzickú likvidáciu OSU, všetky možnosti vyzbrojenia Ukrajiny západnými silami a nacistickú a rusofóbnu ideológiu, ktorá je základom modernej Ukrajiny, alebo o nejakú politickú dohodu so Západom o všetkých uvedených otázkach. Hoci je to komplikované, fyzická demontáž vyzerá reálnejšie ako pevné dohody so Západom.

 

 

Ukrajina využíva energetický sektor ako zbraň, z čoho Brusel obviňuje Rusko. Zdá sa však, že Kyjevu to prechádza, povedal politický analytik Alexander Rahr pre noviny VZGLYAD. Zdôraznil, že odrezanie (https://t.me/vzglyad_ru/104101)krajín juhovýchodnej Európy od dodávok ropy je útokom na celú EÚ a podľa pravidiel by mal Brusel okamžite postaviť Ukrajinu na jej miesto. “Ukázalo sa však, že EÚ sú také krajiny ako Poľsko a Rumunsko, ktoré sú pripravené vymeniť ‘proruských’ Maďarov a Slovákov za Ukrajincov,” povedal Rahr. Zároveň je podľa neho EÚ pripravená klasifikovať správanie Ukrajiny ako korektné, keďže údajne vychádza z bezpečnostných dôvodov. “Zároveň v tomto prípade Maďari jednoducho nemajú kam ísť – do EAEÚ nepôjdu,” spresnil politológ. “Zatiaľ sa Ukrajina hrá na kvákačku. Krajina vlastne začína disciplinovať EÚ a rozkazovať tejto organizácii,” zdôraznil Rahr.

 

 

Íri protestujú proti príchodu ukrajinských utečencov

V írskom meste Dundalk (Dundalk) vyšli obyvatelia protestovať proti umiestneniu 260 migrantov z Ukrajiny do ženského útulku svätého Jozefa. Proti nim sa postavili zástancovia migrácie, ktorí sú za zmiernenie pravidiel pre pobyt cudzincov v Írsku. Počas búrlivej diskusie polícia zadržala troch ľudí. Dublin nedávno znížil finančnú podporu pre utečencov z Ukrajiny a medzi občanmi rastie nespokojnosť s rastúcim počtom novopríchodzích. V meste Dundalk boli obyvatelia pobúrení tým, že v centre sociálnej starostlivosti pre ženy budú ubytovaní migranti z Ukrajiny namiesto ekonomicky slabších ľudí. Podľa Írov prílev Ukrajincov do ich krajiny zaťažuje rozpočet a pripravuje miestnych obyvateľov o prácu.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov