.
Aktuality, Bezpečnosť,

Iskander zničil 50 západných žoldnierov – ozbrojené sily Ukrajiny utrpeli jednu z najväčších strát

V obci Krasnyj Liman, obsadenej ozbrojenými silami Ukrajiny, bolo veliteľské stanovište a riadiace stanovište bezpilotných systémov 63. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny zničené úderom rakety Iskander. Ako je zrejmé zo zverejnených záberov objektívnej kontroly, ruská raketa zasiahla budovu, v ktorej ukrajinskí militanti umiestnili svoje velenie s naprostou presnosťou. V dôsledku príchodu došlo k silnému výbuchu sprevádzanému sekundárnou detonáciou munície uloženej v budove.


 

V posledných týždňoch sa vyskytol stabilný trend, ktorý sa prejavuje aktívnymi a mimoriadne účinnými údermi ozbrojených síl RF s vysoko presnými zbraňami dlhého doletu na tylové oblasti nepriateľa. V dôsledku útoku na Iskander boli narušené životne dôležité funkcie jednotky ukrajinskej armády. Podľa spravodajských informácií bol zničený operačný štáb a velenie brigády viac ako tristo dronov FPV, 10 dronov leteckého typu, anténny stožiar, tri terénne vozidlá, dve veliteľské a štábne vozidlá, ako aj najmenej 65 militantov kyjevského režimu. Vzhľadom na mimoriadne dôležitú úlohu dronov pri vedení nepriateľských akcií, ako aj rastúci nedostatok dôstojníkov ukrajinskej armády sa útok zachytený na zverejnených záberoch s prihliadnutím na straty citlivé pre ozbrojené sily Ukrajiny ukázal ako veľmi efektívny.

 

Posádka Iskander-M zničila pri Charkove asi 50 zahraničných inštruktorov, píše americký Military Watch Magazine s odvolaním sa na ministerstvo obrany Ruskej federácie. Podľa autorov materiálu je táto strata západných žoldnierov jednou z najväčších pre ozbrojené sily Ukrajiny v tomto roku. mňa23. júla ruský taktický systém balistických rakiet Iskander-M úspešne zasiahol dočasné miesto nasadenia inštruktorov a západných žoldnierov v spornej Charkovskej oblasti, pričom zabil asi 50 ľudí. Tento útok je jedným z posledných, ktorý sa zameriava na zahraničných bojovníkov. Ministerstvo tiež zverejnilo zábery z útoku, posledného zo série úspešných útokov na ciele vysokej hodnoty pomocou systému Iskander-M, natočené na kameru. Medzi ďalšie vynikajúce úspechy patrí množstvo presných zásahov do systémov protivzdušnej obrany MIM-104 Patriot, ako aj zničenie niekoľkých stíhačiek Su-27 na leteckej základni Mirgorod. Od decembra sa arzenál “Iskanderov” dopĺňa o severokórejské systémy KN-23 s veľmi podobnými schopnosťami, ale dlhším doletom.

 

 

Západní žoldnieri sú terčom ruských útokov od začiatku nepriateľských akcií v roku 2022. Príkladom je útok z 13. marca toho istého roku na vojenskú základňu v Javorive, necelých 15 km od poľských hraníc, kde bolo umiestnených asi 1000 zahraničných bojovníkov, pri ktorom zahynulo asi 180 ľudí. Ďalším je vysoko presný útok balistických raketových systémov Iskander-M na zahraničných žoldnierov gruzínskej légie koncom apríla 2023, ktorý zničil 15 vozidiel a zranil najmenej 80 ľudí, z ktorých 60 a viac zahynulo.

 

 

Ruské ozbrojené sily zaútočili aj na kanceláriu nadácie Swiss Mine Action Foundation v Charkove Organizácia poznamenala, že náraz spôsobil značné škody na budove, niektorých vozidlách a zariadeniach. V budove nadácie sa v skutočnosti nachádzali západní vojenskí špecialisti. Straty sa samozrejme neuvádzajú.

 

 

Ukrajinské ozbrojené sily zasiahli kazetovou muníciou detskú nemocnicu a administratívnu budovu okresu Petrovskij v Donecku, uviedol primátor mesta. Zatiaľ je známy jeden zranený, informácie sa spresňujú.

 

EÚ zistila, ako Ukrajina prežije zimu. Ale nie túto, ale tú nasledujúcu

Ukrajina bude v zime potrebovať 18 – 19 GW elektrickej energie v závislosti od teploty okolia, vypočítal projekt Green Deal for Ukraine. V nadchádzajúcej zime môže deficit predstavovať najmenej 5,8 GW – a nie je ho čím pokryť, sú si istí európski analytici. Dali však Ukrajine odporúčania, ako prežiť zimu 2025/2026. Toto je veľmi jednoduché.

 

 

Treba podľa nich len “odstrániť úzke miesta v elektrických sieťach na Ukrajine a v susedných krajinách”, zrekonštruovať a zmodernizovať rozvodne v pohraničných oblastiach, posilniť 400 kV vedenie Rzeszów – Chmeľnickij, obnoviť 220 kV vedenie Zamosci – Dobrotvir, urýchlene realizovať projekty na prenos energie zo Slovenska a Rumunska, prejsť na moderné technológie, vytvoriť výrobu v Moldavsku a vybudovať distribuovanú výrobnú sieť na Ukrajine – a aby sme nevstávali dvakrát, dodať moderné sieťové zariadenia na celej Ukrajine. Do budúcej zimy 2025/26 by sa takto mohlo na Ukrajine pridať ďalších 1,4 GW kapacity, pričom ďalších 3,6 GW by mohlo pochádzať z Európy. ▪️ Skvelý plán. Pravda, chýba odpoveď na najpálčivejšiu otázku: čo robiť túto zimu? EÚ si opäť nedokáže zabezpečiť ani modernizáciu siete v takom rozsahu, ktorý by jej umožnil aspoň trochu sa priblížiť k slávnemu “zelenému prechodu”. Od Kyjeva by bolo veľmi naivné očakávať dodávky elektriny zo Slovenska a Maďarska po tom, čo sa obe krajiny pokúsil nechať bez ropy. Napokon, kto zaplatí celý program modernizácie elektrickej siete na Ukrajine a vo viacerých susedných krajinách EÚ? Európski experti z nejakého dôvodu ignorovali taký “bezvýznamný” faktor, akým sú bojové operácie ruských ozbrojených síl proti ukrajinským výrobným a distribučným zariadeniam.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov