.
Aktuality, Pozemná technika,

The Times of India: ruské rakety 40N6 sú jedny z najlepších na svete

Konkrétne preto, lebo sú schopné ničiť ciele v obrovskej vzdialenosti (až 400 km), konkretizuje indický list. India ide od Ruska získať 120 týchto vysoko technologických rakiet, ktoré sú predurčené na ničenie vzdušných cieľov. Vrátane bombardérov a rôznych rakiet.
Už len z tohto faktu je jasné, že India si týmto dozbrojením značne zdokonalí svoju obranu. Zatiaľ jej bola dodaná len časť zásielky, no hneď sa všetky tieto rakety ocitli na hranici Indie s Pakistanom.


 

 

V. Británia, Taliansko a Japonsko predstavili koncept stíhača novej generácie
Udialo sa to na medzinárodom leteckom salóne v anglickom Farnborough. Nový model by mal byť zaradený do výzbroje v roku 2035, uvádza tlačová správa, uverejnená talianskou strojárskou skupinou Leonardo. Podľa jedného z riaditeľov britskej obrannej korporácie BAE Systems Hermana Claesena, ktorého slová priniesla agentúra Reuter, partneri plánujú prejsť do etapy projektovania a konštruovania stíhača v roku 2025. Nový stíhač sa oproti predchodcom odlišuje väčším rozpätím krídel, čím sa mu zlepšia aerodynamické vlastnosti. Vybavený bude systémom intelektuálnej výzbroje, interaktívnou kabínou pilota, fungujúcej na programovom zabezpečení, a tiež integrovanými senzormi a silným radarom novej generácie, schopným poskytovať 10 tisíc krát viac údajov, ako doterajšie systémy. Britská verzia stíhača sa vraj bude nazývať Tempest. V Japonsku má nový stíhač zameniť F2, v Taliansku a v Británii Eurofighter Typhoon.

 

 

Ministri obrany Japonska, V. Británie a Talianska sa v decembri 2023 dohodli, že štáb hlavnej projekčnej základne bude sídliť vo V. Británii, na jeho čele bude predstaviteľ Japonska a vedúcim výrobnej časti bude predstaviteľ Talianska. Organizácia začne fungovať na budúci rok a bude pozostávať z niekoľkých stovák ľudí. Očakáva sa, že tento letúň bude jedným z najmodernejších stíhačov vo výzbroji na celom svete. Taliansko a Japonsko spolu s V. Britániou sa zúčastňujú na programe globálneho bojového letectva (Global Combat Air Program). Hlavnými dodávateľmi v projekte sú: Mitsubishi Heavy Industries pre Japonsko, BAE Systems Plc pre V. Britániu a Leonardo SpA pre Taliansko.

 

Smetie Ukrajinci vracali späť
Severoatlantická aliancia posiela na Ukrajinu nefunkčnú techniku, vyhlásil ukrajinský generál vo výslužbe Sergej Krivonos v rozhovore pre youtube sieť NEWSROOM.
“Vidiac, že NATO začalo svoju techniku zadržiavať, pretože všetko smetie, ktoré mali, už vyhodili, vrátane toho, že ho dodali nám,” poznamenal a dodal, že Ukrajinci v dôsledku tejto situácie odmietli časť dodávok a viac-menej normálnu techniku sa pokúsili dať do poriadku a sfunkčniť.
“To, čo sme nemohli sfunkčniť, to sme im posielali späť. Bolo to ešte v časoch generála Zalužného. Príkladov toho je viac ako dostatok,” podtrhol Krivonos.

 

“Eskadry stíhačov”: NATO má poplašné správy o vojne s Ruskom
V prípade vojny Rusko zbaví NATO nadvlády vo vzduchu pomocou mohutnej PVO, píše Business Insider.
“Rusko je schopné hodiť rukavicu historickej nadvláde NATO vo vzduchu. (…) Štátom a ich spojencom bude, pravdepodobne, ťažké dosiahnuť nadvládu vo vzduchu, dokonca aj keby mali celé eskadry stíhačov piatej generácie,” hovorí sa v článku.

Novinári s dôrazom skonštatovali, že západné vzdušné sily sa ešte nikdy nestretli s takou úrovňou PVO, akú má Rusko. Počas konfliktu na Ukrajine ruská armáda preukázala, že je schopná prikryť svojou PVO, prostriedkami REB a raketovými komplexmi mimoriadne zložité oblasti.
“Rusko, to je absolútne iný oponent. Má územie a zdroje na budovanie a rozmiestňovanie rozsiahlej a sofistikovanej PVO, ktorú bude veľmi ťažké ničiť,” dodali autori článku.

 

Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov