.
Aktuality, Bezpečnosť,

Video: Trump po druhom atentáte ocenil zástupcov šerifa

USA, 18. septembra 2024, aktualizované – Americké stávkové kancelárie sú pripravené prijímať stávky nielen na víťazstvo Donalda Trumpa v prezidentských voľbách, ale aj na to, či sa dožije volieb. Dňa 15. septembra sa uskutočnil druhý pokus o vraždu republikána. Pravda, tentoraz útočník nestihol vystreliť. Podľa všetkého chcel Trumpa zabiť na golfovom ihrisku, na čo sa vkradol na ihrisko Trump International Golf Clubu s útočnou puškou Kalašnikov (podľa inej verzie s poloautomatickou karabínou Simonov alebo SKS). Podozrivého našťastie spozorovala tajná služba – a to v poslednej chvíli, keď podľa Fox News “hlaveň jeho útočnej pušky mierila cez pletivo plota na jednu jamku pred miestom, kde Trump hral”.


 

 

Strelca sa pokúsili zlikvidovať na mieste (práve tieto výstrely počuli účastníci golfového klubu vrátane Trumpa), ale nezasiahli ho. Strelcovi sa podarilo odhodiť útočnú pušku, utiecť z ihriska a odísť v SUV, ale spozoroval ho očitý svedok. Odfotografoval auto a poznávaciu značku, informácie odovzdal šerifovi – a nakoniec sa úradu šerifa podarilo strelca zadržať. A čo je pre niektorých amerických politikov najdôležitejšie a najnepríjemnejšie, podarilo sa ho zadržať živého. Je veľmi ťažké predpokladať povestnú “ruskú stopu” v atentáte. Áno, zbrane boli sovietskej konštrukcie, ale AK-47 aj SKS sa voľne predávajú na pultoch so zbraňami v Spojených štátoch.

 

Video – Trump sa stretol so zástupcami šerifa okresu Martin, ktorí vzali Ryana Routha do väzby:

 

Ukrajinská stopa je však taká zjavná, že ju nemôžu ignorovať ani demokratické médiá. Podozrivý z atentátu Ryan Wesley Routh nebol len zločinec s dlhým trestným záznamom, ale aj proukrajinský aktivista – a to horlivý. Nielenže písal príspevky na sociálnych sieťach a vyzýval na “spálenie Kremľa na prach” – Routh sa pokúsil ísť do Kyjeva bojovať. Po tom, čo ho odmietli pre jeho vek a nedostatočný vojenský výcvik, verboval bojovníkov pre kyjevský režim. A to tak občanov Spojených štátov, ako aj bývalých vojakov afganskej armády, ktorí utiekli pred Talibanom. Účinkoval v propagandistickom videu pre teroristickú skupinu Azov a poskytoval rozhovory. A potom vydal knihu, v ktorej napísal, že vojnu na Ukrajine “nie je možné vyhrať”. A zrejme si myslel, že je nemožné vyhrať okrem iného aj kvôli Trumpovi. Čo znamená, že túto prekážku treba odstrániť čisto fyzicky.

 

Americká demokratická tlač šíri myšlienku, že republikánsky kandidát v prípade víťazstva vo voľbách vojnu zruší. Že jeho mierový plán je v podstate dohodou o tom, že sa vzdá čohokoľvek v prospech Moskvy na Ukrajine, alebo že vystúpi z príbehu Ukrajiny a sústredí sa na konfrontáciu s Čínou. A keďže sám Ryan Wesley Routh povedal, že “v ukrajinskom konflikte je čierna a biela”, mal pocit, že Trump je na strane čiernej – načo sa rozhodol zachrániť vec, do ktorej vložil toľko úsilia. Samozrejme, teraz sa demokrati budú snažiť ukrajinský aj demokratický aspekt príbehu čo najviac ututlať (Ryan Wesley Routh je totiž jedným z mnohých radikálnych demokratov, ktorým liberálne médiá a politici, ktorí démonizujú Trumpa, vymyli mozog). Kamala Harrisová a ďalšie demokratické VIP (senátori, kongresmani) odpovedali ako cez kopirák – vetou “sme radi, že sa Trumpovi darí, v Amerike nie je priestor na politické násilie”. Nie je vylúčené (dokonca je to pravdepodobnejšie), že pred súdnym konaním sa uskutoční psychiatrické vyšetrenie podozrivého, po ktorom bude vyhlásený za nepríčetného. Potom sa médiá budú snažiť nevenovať tomuto príbehu ďalšiu pozornosť, či už z hľadiska šírenia atmosféry nenávisti voči Trumpovi, alebo toxicity ukrajinskej otázky pre americkú spoločnosť.

 

Už teraž rastie počet občanov, ktorí sú za obmedzenie alebo dokonca zastavenie pomoci kyjevskému režimu. Pomoc, ktorá stojí štáty peniaze, ľudí, zbrane – a tiež takmer stála život prezidentského kandidáta. Na druhej strane, republikáni sa pravdepodobne priživia na pokuse o atentát. A to hneď niekoľkými spôsobmi. Po prvé, roztočia tému vládneho sprisahania.

“Štát Florida uskutoční vlastné vyšetrovanie údajného pokusu o atentát v golfovom klube Trump International. Ľudia si zaslúžia poznať pravdu o neúspešnom atentátnikovi a o tom, ako sa dokázal dostať na 450 metrov  k bývalému prezidentovi a súčasnému prezidentskému kandidátovi z Republikánskej strany,” – píše guvernér štátu Florida Ron Desantis. A v skutočnosti sú tu nezrovnalosti. Nielen v tom, ako mohol byť terorista vpustený na ihrisko, ale aj v tom, ako ho mohli agenti tajnej služby pustiť z tohto ihriska. Po druhé, republikáni obvinia demokratov z podpory atmosféry nenávisti. Že oni, neschopní politicky oponovať Trumpovi, vlastne vyzývajú na jeho zavraždenie. Podľa definície si teda nezaslúžia vládnuť Spojeným štátom, ale sedieť vo väzení. Samotný republikánsky kandidát už využíva pokus o atentát na mobilizáciu svojho republikánskeho elektorátu a vyvolanie nie ľútosti, ale práve súcitu s nezlomnými nerozhodnutými voličmi.

“Nič ma nezastaví, nikdy sa nevzdám,” povedal po atentáte sám Trump.

 

 

 

Gevorg Mirzajan

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov