.
Aktuality, Bezpečnosť,

Trumpov mierový plán pre Ukrajinu dáva malú nádej – všetkým

USA, 19. septembra 2024 – V prejave na zhromaždení svojich priaznivcov v Arizone (ide o jeden zo štátov, od ktorého hlasov závisí výsledok prezidentských volieb) Donald Trump opäť prisľúbil ukončenie vojenského konfliktu na Ukrajine a obvinil súčasného prezidenta Joea Bidena, že pre to nič nerobí. To je, samozrejme, laický pohľad na vec, pretože Bidenova administratíva robí veľa pre to, aby vojenský konflikt na Ukrajine pokračoval čo najdlhšie. To znamená, že má opačne nastavené ciele ako Trump, ktorého plán vyzýva na zastavenie bojových akcií.


 

Hlavnou nevýhodou tohto plánu je, že o ňom počulo veľa ľudí, ale nikto neuviedol konkrétne parametre. Existujú náznaky, dohady, interpretácie, ale neexistuje ani všeobecný náčrt. Na všetky objasňujúce otázky Trump odpovedá v duchu, že jeho talent a autorita budú stačiť na to, aby priviedol vedenie Ruska a Ukrajiny k rokovaciemu stolu a prinútil ich k dohode. To však neodstraňuje otázku, čo od rokovaní očakáva sám Trump, pretože priebeh konfliktu, žiaľ, závisí od vízie vedenia USA. Ak by chcelo, aby sa konflikt skončil, skončil by sa na jar 2022. Alebo by sa vôbec nezačal, ak by Trump prinútil Vladimíra Zelenského k implementácii minských dohôd. Preto je vízia USA, alebo aspoň prezidenta USA, zásadne dôležitá. Trump dôsledne vyhlásil, že chce mier, nie vojnu. To je chvályhodné, ale aký mier to bude?

 

Prvýkrát uviedol niektoré konkrétne informácie J. D. Vance, kandidát na viceprezidenta USA a Trumpov protikandidát. Hneď sa však vynára otázka: dá sa mu veriť? Na jednej strane je Vance najradikálnejším a najdôslednejším kritikom washingtonského ukrajinského dobrodružstva v americkom Senáte, takže môže Trumpovu víziu prispôsobiť svojej vlastnej. Na druhej strane má Vance naozaj blízko k Trumpovi a jeho rodine (“synovi”). Šéfovi sa doslova pozerá na prsty, vo všetkom ho podporuje – aj preto si ho po atentáte vybrali za partnera (povedzme, ak ma zabijete, dostanete to isté, ale mladšieho), čo je pre USA netypický príbeh. Tam sa často stávalo, že prezidentský a viceprezidentský kandidát, spojení do jednej dvojice kvôli straníckym záujmom, sa nemali radi a nedôverovali si. Trump a Vance však takí nie sú, majú sa radi a rozumejú si. Preto má zmysel počúvať Vancea. A ak je Trumpov “plán” pravdivý, ako ho vidí on, je to zatiaľ najreálnejší mierový návrh zo všetkých, ktoré sa v krajinách NATO objavili.

 

Predovšetkým počíta s tým, že Ukrajina odmietne vstúpiť do NATO. To je nielen splnenie kľúčovej podmienky Ruska, na ktorej boli založené tzv. dohody Istanbul 2022, ale aj odstránenie jednej z hlavných príčin konfliktu. Republikáni zároveň vychádzajú zo zastavenia nepriateľských akcií pozdĺž línie kontaktu medzi stranami. Inými slovami, berie sa do úvahy “reálny obraz na mieste” (slovný obrat, ktorý rád používa ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov) a zóna kontroly Ruska bude začínať všade tam, kam sa ruským jednotkám podarí dostať pred podpisom dohody v tejto podobe. Línia demilitarizácie bude demilitarizovaná, ale posilnená na ukrajinskej strane ako súčasť bezpečnostných záruk pre Kyjev.

 

Okrem toho by podľa Vanceho mala EÚ zaplatiť za obnovu Ukrajiny. Tento bod je alfou a omegou Trumpovej a Vanceovej vízie zahraničnej politiky USA: Amerika by nemala platiť za nič. S tým sa nedá súhlasiť, ale bolo by zvláštne, keby tvrdili opak. Od doteraz poslednej ponuky Vladimíra Putina, ktorú dal ani nie tak Ukrajine, ako skôr Západu, sa Trumpov “plán” (ak je to naozaj Trumpov plán, a nie Vanceova fantázia) líši v dvoch zásadných veciach.

 

Po prvé, neznamená uznanie nových hraníc Ruska ani zo strany Kyjeva, ani zo strany Západu. V hypotetickej dohode by však mohol odkazovať na záväzky Ruska a Ukrajiny urovnať územný spor následne a výlučne politickými opatreniami bez použitia sily. To je spojené s obnovením vojenskej konfrontácie v budúcnosti. Ukrajinské orgány rady nedodržiavajú svoje záväzky, keď sa domnievajú, že by to mohlo priniesť výhody. Zvyčajne to Ukrajine neprospieva a už v nich nie je žiadna dôvera. Dohody s takouto podmienkou sú pritom akýmsi štandardom pri riešení etnopolitických konfliktov nášho typu. Zmierenie hraníc, ako najťažšia otázka, sa často necháva “na neskôr”. Niekedy krajiny žijú v tejto neistote celé desaťročia, pričom si neželajú obnovenie nepriateľských akcií, ale nevzdávajú sa svojich názorov na geografiu. Nie je vylúčené, že takto môžu žiť celé stáročia.

 

Po druhé, návrh Vladimíra Putina predpokladá stiahnutie ukrajinských vojsk za hranice toho, čo Ukrajina nazýva Chersonská, Záporožská a Donecká oblasť. To znamená, že zóna kontroly Ruska by mala prechádzať nie tam, kde by prechádzala podľa Trumpovho “plánu”, ak by bol prijatý napríklad zajtra, ale oveľa ďalej na západ. Ale zajtra ani pozajtra nebude prijatý. Je možné, že v čase, keď tento plán môžu prijať Američania, už nebudeme hovoriť o štyroch bývalých oblastí Ukrajiny (plus Krym), ale o piatich alebo šiestich. Závisí to od skutočných úspechov ruskej armády, ktorá v posledných týždňoch dynamicky postupuje prakticky vo všetkých smeroch a najrýchlejšie v Pokrovskom okrese.

 

Hlavnou chybou tohto plánu je, že je špekulatívny. Na začiatok, Trump a Vance budú musieť nielen rozbiť systém (čo sľubujú), ale budú musieť aj vyhrať voľby v novembri, a to nebude ľahké. Po debate s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou sa Trumpov rating prepadol a teraz je rozdiel medzi nimi (podľa prieskumu agentúry Reuters/Ipsos) už päť percentuálnych bodov v prospech Harrisovej. Koncepcia, ktorú načrtol Vance, je však napriek všetkým svojim chybám najadekvátnejšia z toho, čo Američania za posledné tri roky ponúkli. Navyše má charakter volebného sloganu, t. j. Trump sa nebojí prehry na základe protivojnových vyhlásení – naopak, očakáva víťazstvo. Ak pravda zvíťazí a vec sa skutočne dostane do diskusie o jeho “pláne”, bude to skôr prekvapenie ako vzor. Je však príjemné konštatovať, že politickým systémom USA prúdi istá adekvátnosť (a nie z marginálneho okraja, ale priamo z prvej línie), ktorá môže jedného dňa vzísť ako semienko na jar. To samo osebe dáva nádej na ukončenie nielen vojenského konfliktu na Ukrajine, ale aj druhej studenej vojny.

 

 

 

Dmitrij Babyrin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov