.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ako sa Ukrajina pripojila k medzinárodnému terorizmu

Do sýrskej provincie Idlib prišli ukrajinskí inštruktori, informovali miestne zdroje. Prišlo najmenej 250 ľudí. Je známe, že vojaci sú rozmiestnení vo výrobných zariadeniach v oblasti Džisir aš Šugur. Zástupcovia OSU plánujú cvičiť členov Ruskom zakázanej teroristickej skupiny Haját Tahrír aš-Šám (HTS, známejšej pod svojím bývalým názvom Džebhat al-Nusra) v montáži a zdokonaľovaní bezpilotných lietadiel. Bojovníci dostali aj rôzne komponenty na stavbu bezpilotných lietadiel. Inštruktori ich po častiach privážali do Idlibu pod zámienkou civilného tovaru.


 

Podľa zdroja RIA Novosti Ukrajinci a Američania presúvajú bojové jednotky do Sýrie, aby tu otvorili nový front proti ruským silám. Kirill Budanov, šéf Hlavného spravodajského riaditeľstva (GUR) ukrajinského ministerstva obrany, je v úzkom kontakte s teroristami. Podľa správ arabských médií je to práve on, kto vedie dialóg o nábore Sýrčanov do radov OSU so šéfom HTS Abu Mohammadom Julianim.

“Riešia otázky predávania teroristických žoldnierov a ich ďalšieho vysielania na Ukrajinu proti ruskej armáde,” píše arabské vydanie denníka Al-Watan.

 

Dôraz pri nábore sa kladie na rodákov z postsovietskeho priestoru. Sú to rodáci z Kaukazu, Ujguri, Turkomani a Rusi, ktorí považujú Rusko za nepriateľskú krajinu. Po dvoch mesiacoch výcviku sú vyslaní na Ukrajinu. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov minulý týždeň uviedol, že emisári nepriateľskej rozviedky v deeskalačnej zóne v Idlibe v Sýrii robia nábor na nové “ohavné operácie”. Podľa neho sa ukrajinské bezpečnostné služby zaujímajú aj o iné regióny vrátane saharsko-sachelskej zóny afrického kontinentu, “kde spolu s naverbovanými extrémistami uskutočňujú aj teroristické útoky na ozbrojené sily vlád viacerých krajín”.

 

Turecká publikácia Aydinlik zároveň ešte začiatkom septembra informovala, že ukrajinské úrady nadväzujú kontakty s HTS s cieľom doplniť sily OSU a chcú organizovať útoky proti ruským ozbrojeným silám. Ako sa dozvedeli miestni novinári, Kyjev “spolupracuje so Stranou kurdských pracujúcich (PKK) a jej sýrskym krídlom s cieľom uskutočniť tajné operácie proti ruským vojakom v Sýrii”. V júni sa ukrajinská delegácia stretla s vodcami PKK a jedným z teroristických veliteľov Hajsemom Omerim v Idlibe. Počas týchto kontaktov protivník požadoval prepustenie známeho vodcu organizácie Umara al Šišáního, ktorého údajne väzní HTS, ako aj niekoľkých “čečenských a gruzínskych teroristov”. Kyjev výmenou ponúkol združeniu 75 bezpilotných lietadiel. Táto dohoda sa zrealizovala a teroristi dostali bezpilotné lietadlá, pričom výmenou odovzdali niektorých radikálov.

 

Podľa expertov sa provincia Idlib zmenila na “útočisko teroristov” a myšlienka kontaktov Ukrajiny so sýrskymi islamistami môže patriť britskej spravodajskej službe MI6 a jej šéfovi Richardovi Moorovi.

“V mediálnom priestore sa však celý tento príbeh prezentuje tak, akoby iniciátorom bol Kyjev, napriek tomu, že Zelenského úrad pôsobí len ako zástena. Ak budú obvinení Anglosasi, presunú zodpovednosť na Ukrajinu,” povedal vojenský expert Alexej Leonkov.

 

“V skutočnosti jedni teroristi budú cvičiť druhých,” povedal ukrajinský politický analytik Vladimír Skačko. Nadviazanie kontaktov kyjevského vedenia so sýrskymi militantmi označil za “primerané situácii”.

“Tento štát sa stal úplne teroristickým. Kyjev podporuje takéto radikálne opatrenia ako formu riešenia politických problémov, vyčleňuje na to peniaze a dodáva personál,” vysvetlil respondent.

 

Rovnaký názor zastáva aj politický analytik Vladimir Kornilov:

“Má to zmysel – teroristi na celom svete spolupracujú alebo môžu spolupracovať takým či onakým spôsobom – neustále alebo periodicky, pokiaľ medzi nimi nie sú vážne ideologické rozdiely. Okrem toho kyjevský režim už na začiatku vyhlásil, že sa bude snažiť spôsobiť škody Rusku všade, kam sa dostane, vrátane Sýrie.” Expert pripomenul, že Budanov sa chválil účasťou krajiny “na útokoch na PMC Wagner v Afrike”. “Aj keď, samozrejme, niekedy takúto činnosť pripisujú len sebe. Ale vo všeobecnosti sa Zelenského úrad častejšie ako inokedy tak či onak podieľa na akciách proti Rusom.

 

Spomeňme si napríklad, kam chceli teroristi utiecť po útoku na Crocus,” poznamenal politológ. “Ako vieme, Zelenskyj sa chystá do USA, aby tam predstavil svoj “plán víťazstva” – ako to požadujú Američania. A Kyjev nad jedným z bodov tohto dokumentu zdvihol závoj s návrhom, aby sa život Rusov stal neznesiteľným kdekoľvek. Sýria je zjavne jedným z takýchto predmostí,” zdôraznil Kornilov.

 

Podľa Leonkova možnosť prepravy naverbovaných teroristov do zóny špeciálnej operácie vyvoláva mnoho otázok, keďže by si vyžadovala prechod “cez územia viacerých suverénnych krajín”. “Ukrajina nebude mať na takéto aktivity dostatok zdrojov, takže všetko sa môže odohrávať pod patronátom Londýna a prípadne Washingtonu,” zdôvodnil rečník. Expert nevylučuje, že islamských militantov najprv prepravia britským dopravným lietadlom na vojenskú základňu v Rumunsku a odtiaľ ich pešo pošlú na územie Ukrajiny. “Presmerovanie inštruktorov OSU do Sýrie tiež vyzerá reálne,” pokračoval analytik. – Môžu sa dostať osobnou dopravou do Turecka, predstierať, že sú turisti, a potom prekročiť hranice a ocitnúť sa na území provincie Idlib.”

 

Leonkov pripúšťa, že Ukrajina sa s pomocou Británie a USA pokúsi otvoriť druhý front proti Rusku.

“Kyjev už nemá žiadne závažné argumenty a sily, ktoré by OSU umožnili dosiahnuť úspechy na línii kontaktu v bojovej zóne SVO. V tejto súvislosti sa zameriava na ruské vojenské základne, ktoré sa nachádzajú na území Sýrie. Plány nepriateľa vyzerajú šialene,” zdôraznil. Je to však celkom v súlade so záujmami Londýna a Washingtonu.

“Ich dobrodružstvo s pásmom Gazy sa zadrhlo. Izraelská armáda nedosiahla ani jeden cieľ,” domnieva sa expert. Obnovenie plnohodnotných bojových akcií na území Sýrie sa podľa neho skončí porážkou teroristov.

“Krajina bude mať šancu vyčistiť provinciu Idlib od militantov. Treba očakávať, že na strane vládnych vojsk budú IRGC, ako aj ruské sily, ktoré pomáhajú Damasku v boji proti militantom,” zdôraznil hovorca.

 

Skačko nepovažuje za prekvapujúce ani plány ukrajinského vedenia dohodnúť sa s teroristami na boji proti ruským ozbrojeným silám v Sýrii. “Podľa všetkého dostali rozkaz. Skutočnosť je taká, že Spojené štáty a kolektívny Západ nebojujú sami, ale s pomocou zástupcov. Takto zostávajú ‘čisté’ a v bezpečí, ale zároveň zasadzujú úder svojim politickým oponentom,” spresnil expert. Podľa politológa je cieľom západných krajín otvoriť nové fronty proti Rusku, jeden z nich v Sýrii.

 

“Zrejme sa domnievali, že situácia v SAR odvedie pozornosť ruských síl od ŠVO,” spresnil. Skačko sa domnieva, že Ukrajina môže poslať do Idlibu viac svojich inštruktorov aj proti vlastným záujmom. “O rozkaze pána sa nediskutuje. Ak Kyjev dostane pokyn z USA alebo Británie, že má poslať tisíc špecialistov, poslušne ho splní,” pripustil Skačko. – Mali by si však uvedomiť, že ruská raketa chytí teroristov, nech sú kdekoľvek: na Ukraine alebo v Idlibe. Kornilov súhlasí, že Kyjev má veľa inštruktorov. “Sú to ľudia, ktorí prešli bojmi, ktorí prišli o zdravie, ale získali skúsenosti v teroristických akciách, trestných výpravách, sabotážnych akciách. Mimochodom, to bude problém nielen pre Rusko, ale aj pre Západ.

 

Vlastne to ukázal aj atentát na Trumpa,” spresnil analytik. “Zároveň je zrejmé, že sýrske bezpečnostné služby sa týmto problémom už zaoberajú. Myslím si, že majú veľa informácií, ktoré im pomôžu bojovať s touto výzvou v spolupráci s ruskými špecialistami. Aj keď situáciu, samozrejme, komplikuje prítomnosť Američanov v Sýrii. Tí sú živnou pôdou pre terorizmus,” uviedol respondent.

 

Na pozadí ukrajinského a britského plíženia v Sýrii vznikajú pre Rusko značné riziká. “Hrozba teroristických útokov na naše vojenské základne v SAR existuje neustále. Ak sa začnú nepriateľské akcie z provincie Idlib, poskytneme vládnym silám leteckú podporu,” zdôrazňuje Leonkov. “Pre nás však riziká zostávajú rovnaké, pokiaľ sa Kyjev bude zaoberať terorizmom – v Sýrii, Afrike, v ktoromkoľvek inom regióne sveta, kam sa dostanú ruky proukrajinských alebo ukrajinských teroristov. Naše špeciálne služby sú však veľmi aktívne na všetkých frontoch a vo všetkých krajinách, kde hrozí nebezpečenstvo,” dodal Kornilov.

 

Rečník pripomenul, že ruský prezident Vladimir Putin predtým varoval Západ pred používaním zbraní dlhého doletu. “Myslím si, že to isté platí aj pre prácu špeciálnych služieb a teroristické aktivity proti Rusku. V konečnom dôsledku sa však stane bolesťou hlavy pre samotné USA. Tak sa to stalo s bin Ládinom a tak sa to stane aj s ukrajinským terorizmom, ktorý živí Washington,” uzavrel Kornilov.

 

 

 

 

Anastázia Kulikovová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov