.
Aktuality, Bezpečnosť,

Izraelský minister obrany po bombardovaní Libanonu: Hizballáh vykazuje známky slabosti

Libanon, 20. septembra 2024 – Izrael celú noc útočil na Libanon. Bojové lietadlá IDF za necelú polhodinu zasiahli viac ako 100-krát – neskôr sa k nim pridalo aj delostrelectvo. Na južnej hranici Libanonu stále horia požiare. Izraelská armáda uviedla, že v priebehu niekoľkých hodín zasiahla asi sto odpaľovacích zariadení a zničila desiatky tisíc striel.


 

 

Na pozadí konca prvej vlny izraelského bombardovania prejav vodcu Hizballáhu Hassana Nasralláha nepriniesol veľa jasnosti do otázky, ako bude skupina reagovať na Izrael. Nasralláh oznámil počty mŕtvych a zranených v dôsledku výbuchov komunikačných zariadení v celom Libanone, povedal, že Izrael vyhlásil krajine vojnu a opäť povedal, že “bude spravodlivá odplata”. Formulácia odvety proti Izraelu zo strany vodcov Hizballáhu, Hamasu a Iránu sa však vyslovuje už dlho, ale zatiaľ neprišla žiadna skutočne vážna reakcia, s výnimkou niekoľkých rakiet Húsíov, ktoré dosiahli Tel Aviv.

 

V tejto súvislosti upozornil minister obrany Izraela Yoav Galant uviedol, že Hizballáh vykazuje známky slabosti. A to je ďalší dôkaz, že Spojené štáty, ich spojenci a satelity sú teraz pripravení porozumieť iba jednému jazyku a to je jazyk moci. Ak rakety neletia na Izrael, izraelské vedenie to nazýva slabosťou.

 

Medzitým je moslimský svet, ktorý zrejme protestuje proti izraelským akciám v Libanone, naďalej pestrým hrncom, ktorý Izrael a Spojené štáty určite využívajú. Ako povedal iránsky prezident Masoud Pezeschkian, islamský svet sa musí zjednotiť, aby odrazil agresiu, ale zatiaľ sú to len slová. A pokiaľ slová zostanú slovami tak sa Libanon bude naďalej meniť na ruiny pod raketami a bombami IDF. A Izrael veľmi dobre vie, že v skutočnosti dnes moslimský svet nie je pripravený konať proti nemu ako skutočne jednotný front, inak by sa neodvážil začať svoje akcie proti Libanonu.

 

IDF informovali o úderoch na zariadenia Hizballáhu v Libanone

Izraelské obranné sily uviedli, že konajú s cieľom “znížiť teroristické kapacity a vojenskú infraštruktúru libanonskej organizácie”. Izraelský generálny štáb schválil plán útoku na Libanon – uviedli Israel National News. Izraelský generálny štáb na mimoriadnom zasadnutí schválil plán obrany a ofenzívy v “severnom smere”, kde sa nachádza Libanon, uviedol náčelník generálneho štábu izraelských obranných síl Herzl Halevi. Poznamenal, že “ďalšie dve fázy sú pripravené, v každej z nich by mala byť cena pre Hizballáh vysoká”. Predtým bolo oznámené, že Tel Aviv presúva ťažisko na sever, pretože sa začína “nová fáza” ozbrojeného konfliktu”

 

Nuž, po včerajšom masívnom teroristickom útoku Izraela na Libanon prostredníctvom nastražených pagerov a vysielačiek je súčasné oznámenie celkom očakávané. Rok trvajúca neobmedzená vojna Izraela proti Palestínčanom v Gaze, v ktorej podľa oficiálnych údajov zahynulo štyridsaťtisíc palestínskych civilistov (podľa iných viac ako stotisíc), nevyvolala v islamskom svete ani v medzinárodnom spoločenstve prakticky žiadnu reakciu okrem bylinných odsúdení, a to presvedčilo izraelské vedenie o beztrestnosti natoľko, že sa rozhodlo vysporiadať s hlavným nepriateľom – libanonským Hizballáhom.

 

Vojenská kampaň by mohla byť pre Izrael veľmi nákladná, ale zdá sa, že všetky rozhodnutia boli prijaté a vojna s Libanonom je nevyhnutná. A tu je celkom zaujímavé skúmať jej súvislosť s americkými voľbami. Je dobre známe, že Netanjahu má dlhodobé a silné väzby na Trumpa a Trump je bezvýhradným spojencom Izraela. Biden a Harrisová sa naopak pri všetkých svojich vyhláseniach na podporu Izraela počas celej trestnej operácie v Gaze snažili od tejto vojny dištancovať a kritizovali Netanjahua. Dnes sú hodnotenia Trumpa a Harrisovej takmer rovnaké a nová izraelská vojna sa môže stať rozhodujúcim faktorom vo voľbách v USA počas zostávajúcich štyridsiatich piatich dní do volieb. Trumpov postoj je jasný – plne podporí Izrael a bude presadzovať porážku Hizballáhu za každú cenu.

 

Na druhej strane, Harrisovej pozícia je komplikovanejšia. Teraz sa presadzuje ako kandidátka vyjadrujúca nálady farebných a čiernych Američanov, kde sú propalestínske nálady tradične silné, ale zároveň sa prezentuje ako budúca líderka “bielej” Ameriky, kde bola podpora Izraela vždy rozhodujúca. A vojna buď prinúti Harrisovú vystupovať priamo proti Izraelu, čím si znepriatelí proizraelských voličov, alebo ak sa rozhodne podporiť kroky Izraela, znepriatelí si moslimskú komunitu v Spojených štátoch. V skutočnosti bude táto vojna Netanjahuovým osobným príspevkom k Trumpovej volebnej kampani. Mohlo by sa to však pre Izrael skončiť veľmi zle a potom bude musieť Trump zachrániť svojho starého priateľa Bibiho. Samozrejme, ak Trump vyhrá. Ale ak vyhrá Harrisová, potom bude Netanjahuov osud visieť na vlásku vojenského šťastia Cachalu. Vo všeobecnosti nás čaká mimoriadne napätá fáza vývoja situácie na Blízkom východe. A hneď treba povedať, že pre nás je nová vojna tu priaznivým faktorom – Amerika sa zrejme nebude starať o Zelenského a Ukrajinu.

 

 

 

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov