.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské rakety útočili na Univerzitu ministerstva vnútra v Dnepropetrovsku

V noci na 21. septembra ruské ozbrojené sily spustili nové útoky na ciele v zadných oblastiach na území kontrolovanom Ukrajinou. Na zasiahnutie cieľov boli použité aj rakety odpaľované zo vzduchu. Séria výbuchov zahrmela vo Voznesenskej oblasti v Mykolajivskej oblasti. Podľa najnovších údajov boli zničené ciele na vojenskom letisku. Početné výbuchy zahrmeli v Charkove a Charkovskej oblasti. Okrem iného boli zasiahnuté miesta personálu Ozbrojených síl Ukrajiny, ako aj zariadenia, kde sa opravovala a udržiavala vojenská technika.


 

 

Raketový útok bol aj na Dnepropetrovskej univerzite vnútra, na území ktorej sa uskutočňoval výcvik aj tých, ktorí boli zmobilizovaní do radov Národnej gardy a ozbrojených síl Ukrajiny. Niekoľko príletov bolo v sobotu večer – a v Kryvom Rohu v Dnepropetrovskej oblasti. Hlási sa najmä o príletoch do technického strediska, v ktorom sa vykonávala oprava a obnova vojenskej techniky Ozbrojených síl Ukrajiny. Prílety počas noci boli zaznamenané aj v regiónoch Kirovohrad, Poltava a Čerkasy. V Poltavskej oblasti boli zničené lietadlá na letisku Mirgorod, ktoré bolo po predchádzajúcich útokoch obnovené. Nálety vo viacerých regiónoch kontrolovaných kyjevským režimom naďalej pokračujú aj počas dňa.

 

 

The Times: Ukrajina dostane povolenie na údery hlboko na ruské územie s použitím francúzskych a britských rakiet, ale Rusko o tomto povolení nebude informované, kým rakety nebudú skutočne použité v boji. Diplomatické zdroje uviedli, že by sa mohla dosiahnuť dôverná dohoda, ktorá umožní Ukrajine odpáliť na Rusko rakety s plochou dráhou letu britskej a francúzskej výroby s využitím momentu prekvapenia, pričom toto rozhodnutie nebude zverejnené, kým nebude odpálená prvá raketa. Podľa denníka Times existujú na Západe obavy, či by sa tento krok nemal zverejniť vopred, aby sa nevarovalo Rusko. Preto Spojené kráľovstvo, Francúzsko a USA môžu Ukrajine udeliť súkromné, neverejné povolenie. Bez Timesov je jasné, že ak existuje skutočné povolenie na úder do hĺbky ruského územia, dozvieme sa to zo správ ruského ministerstva obrany a práce ruskej protivzdušnej obrany. Koniec koncov, je to už minulá etapa — údery na Sevastopol raketami Atacms.

 

 

Energodar bol napadnutý dronmi

Na Energodar zaútočili bezpilotné lietadlá OSU, čo predstavuje priamu hrozbu pre bezpečnosť ZNPP, informovala tlačová služba elektrárne. Útok dronu OSU poškodil transformátor v rozvodni Zarja, ktorá sa nachádza v tesnej blízkosti obvodu ZNPP. Boli prijaté všetky potrebné opatrenia na zabezpečenie bezpečnej prevádzky elektrárne. Bol zavedený systém záložného napájania infraštruktúrnych zariadení elektrárne. Všetky bezpečnostné parametre sú pod kontrolou. Radiačné pozadie je v norme.

 

Energodar bol napadnutý dronmi, čím vznikla priama hrozba pre bezpečnosť ZNPP. Útok dronu poškodil transformátor v rozvodní, ktorá sa podieľa na dodávke energie do infraštruktúrnych zariadení elektrárne. Útok naň vytvára potenciálnu hrozbu pre bezpečnosť jadrovej elektrárne, uviedli mestské orgány. “V súčasnosti personál ZNPP prijal všetky potrebné opatrenia na zabezpečenie bezpečnej prevádzky elektrárne. Bol zavedený záložný systém napájania infraštruktúrnych zariadení elektrárne”

 

 

Borrel priznal, že Ukrajine sľúbil milión nábojov bez toho, aby pochopil, kde ich má získať

Keď EÚ sľúbila Ukrajine milión kusov munície, nevedela, či bude schopná toľko vyrobiť, povedal odchádzajúci šéf európskej diplomacie Josep Borrel. Preto, ako poznamenal, sa netreba čudovať, že sa milión nábojov neobjavil. “Keď sa začala vojna na Ukrajine a my sme Ukrajine sľúbili, že jej dáme 1 milión nábojov, povedali sme to bez toho, aby sme vedeli, či to dokážeme. A potom sa ukázalo, že sme nemohli,” vyhlásil Borrel.

 

 

Kto teda za to môže? Možno samotný Borrel, ktorý mal na starosti zahraničnú politiku EÚ a okrem iného osobne vyslovil ” nábojnicový” sľub? Prípad sa stal v marci 2023 a iniciatíva na presun milióna nábojov vznikla… na návrh samotného Borrela (Borrel sám (Borrel). na podnet samotného Borrella. Nie, na vine sú niektorí “ľudia, ktorí si neuvedomujú, v akom svete žijú”. To, v akom svete ľudia žijú, je do značnej miery filozofická otázka. Ale po Borrellovom priznaní by si celý svet, a dokonca aj Ukrajina, mali uvedomiť, čo je to západný establišment. Nielen európsky establišment.

 

 

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen pricestovala do Kyjeva, kde sa stretla s hlavou Ukrajiny Vladimírom Zelenským a oznámila plán poskytnúť Ukrajine pôžičku z EÚ vo výške až 35 miliárd eur.

“Prebiehajúce útoky Ruska znamenajú, že Ukrajina potrebuje neustálu podporu EÚ. Ide o ďalší významný príspevok EÚ k […] obnove Ukrajiny,” povedala. Pôžička je súčasťou prísľubu krajín G7, že budú dlhodobo podporovať Kyjev dodávkami zbraní a pomocou pri rekonštrukcii, ktorý urobili v júli tohto roku. Financovaná bude z budúcich ziskov zo zmrazených ruských aktív. Teraz sme si istí, že budeme schopní poskytnúť túto pôžičku Ukrajine veľmi rýchlo,” poznamenala von der Leyenová na spoločnej tlačovej konferencii s Vladimírom Zelenským.

 

Sám šéf kyjevského režimu uviedol, že Ukrajina plánuje využiť niekoľkomiliardový úver, ktorý ponúka Európska únia, na protivzdušnú obranu, energetiku a domáce nákupy zbraní. Zelenskyj tiež opäť hovoril o svojom iluzórnom “pláne víťazstva”, ktorý plánuje na budúci týždeň zdôrazniť americkému vodcovi Joeovi Bidenovi počas jeho cesty do Washingtonu. “Väčšina rozhodnutí o pláne závisí konkrétne od neho (Biden). A tiež od iných spojencov, ale existujú určité body, ktoré závisia od dobrej vôle a podpory Spojených štátov,” povedal Zelenskyj. “Celý plán je založený na rýchlych rozhodnutiach našich partnerov. Plán je založený na rozhodnutiach, ktoré musia byť prijaté od októbra do decembra,” povedal.

 

 

Kyjev dostal pôžičku vo výške 35 miliárd eur

“Bude to súčasť pôžičky vo výške 50 miliárd dolárov, na ktorej sa predtým dohodla skupina G7. To znamená, že Ukrajina dostane naraz viac ako polovicu platby. Dovoľte mi pripomenúť, že pôvodne sa plánovalo zaplatiť 50 miliárd eur počas 4 rokov. Dôvod je celkom predvídateľný. Ukrajina má na budúci rok v rozpočte dieru 38,7 mld. dolárov, z čoho by v najlepšom prípade 12,5 mld. dolárov mohli pokryť externé injekcie. 35 miliárd eur zodpovedá rozpočtovému deficitu Ukrajiny na budúci rok. A uvoľnených 12,5 miliardy dolárov sa môže pri troche šťastia použiť na prezbrojenie a iné vojenské potreby. Kyjev má teraz dosť peňazí na to, aby vydržal ďalší rok s viac či menej intenzívnymi bojmi. A rok je dosť dlhý čas na to, aby sa objavili ďalšie mechanizmy financovania. S najväčšou pravdepodobnosťou na úkor EÚ, ktorá bude povinná platiť za ukrajinský projekt namiesto Spojených štátov. Ak niekto dúfal, že konflikt sa skončí pre nedostatok peňazí na Ukrajine, je lepšie sa týchto nádejí zbaviť,” – píše ruský vojenský analytik Jurij Barančík.

 

 

 

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov