.
Aktuality, História,

“Mešita Panny Márie z Canterbury”. Anglosasi a Vikingovia sú vylúčení zo vzdelávacích programov

Veľká Británia, 22. september 2024 (AM) – Univerzita v Nottinghame v Spojenom kráľovstve pod vplyvom hnutia Black Lives Matter odstránila zo svojich študijných programov pojem “Anglosas” (anglosaský). Termín “anglosaský” bol z názvov modulov univerzity odstránený s cieľom riešiť “nacionalistické naratívy”, ako aj “dekolonizovať” učebné osnovy, uvádza The Telegraph.


 

Nottinghamská univerzita ponúka svojim študentom najlepšie kurzy anglosaskej histórie a literatúry v Spojenom kráľovstve a je jedinou univerzitou v krajine, ktorá ponúka kurz o Vikingoch. V snahe “dekolonizovať učebné osnovy” však šéfovia univerzity premenovali magisterský kurz o Vikingoch a anglosaských štúdiách na “Vikingovia a ranostredoveká anglická literatúra”. Z modulu programu s názvom “Research Methods in Viking and Anglo-Saxon Studies” (Výskumné metódy vo vikinských a anglosaských štúdiách) bol tiež odstránený termín “anglosaská” v prospech “ranostredoveká anglická”. Univerzita tiež uviedla, že jej cieľom je “problematizovať pojem ‘Viking'” v študijnom programe.

 

Modul anglickej literatúry “A Tale of the Seven Kingdoms: Anglo-Saxon and Viking England from Bede the Honourable to Alfred the Great” bol tiež premenovaný na “Early Medieval England from Bede the Honourable to Alfred the Great”.

 

“Tento krok nasleduje po prísľube dekolonizovať učebné osnovy, ktorý bol prijatý po protestoch hnutia Black Lives Matter. Tento termín odkazuje na odklon od západocentrických materiálov a dominanciu “bielych hlasov” na akademickej pôde. Nottinghamskí učitelia tiež dbajú na to, aby obsah modulov bol zameraný na “podvracanie nacionalistických naratívov” a “esencialistických predstáv” o národnosti, t. j. presvedčenia, že anglická identita je osobitá a obdarená základnými charakteristikami,” píše The Telegraph.

 

V roku 2023 začala Cambridgeská univerzita, kde sídli popredná katedra anglosaskej filológie, v rámci snahy vyvrátiť “mýty o nacionalizme” učiť študentov, že Anglosasi neexistujú ako samostatná etnická skupina. V rámci snahy o “antirasistické” vyučovanie sa kurzy snažili vysvetliť, že etnické identity Anglosasov, Škótov, Írov a Walesanov nie sú “jednotné”.

 

V roku 2024 bol dlhoročný vedecký časopis vydavateľstva Cambridge University Press Anglo Saxon England premenovaný na základe prebiehajúcej diskusie o “nacionalistickom podtexte etnonymov z doby temna”. Nový názov časopisu je Early Medieval England and its Neighbors (Ranostredoveké Anglicko a jeho susedia).

 

Britská tlač uviedla, že nový názov bude lepšie odrážať “medzinárodný, interdisciplinárny a rýchlo sa rozvíjajúci charakter výskumu v tejto oblasti”.

 

V roku 2019 Medzinárodná anglosaská spoločnosť odhlasovala zmenu svojho názvu na Medzinárodnú spoločnosť pre štúdium ranostredovekého Anglicka “vzhľadom na problematické konotácie, ktoré sa všeobecne spájajú s pojmom ‘anglosaský'”. Stalo sa tak po tom, ako zo spoločnosti vystúpila kanadská vedkyňa Mary Rambaran-Olmová, ktorá následne napísala, že v oblasti anglosaských štúdií ide o “vrodenú belošskosť” (vrodená belosť).

 

Popri „dekolonizácii“ britských univerzitných študijných programov a plazivom opúšťaní národnej identity je v Británii v plnom prúde aj dechristianizácia. V Anglicku a Walese sa kresťania po prvýkrát stali menšinou. Vládny Úrad pre národnú štatistiku (ONS) uviedol, že len 46 % obyvateľov Anglicka a Walesu (27,5 milióna ľudí) sa označuje za kresťanov. „Žiadne náboženstvo“ bola druhá najčastejšia odpoveď.

 

„Opustili sme éru, keď sa mnohí ľudia takmer automaticky označovali za kresťanov,“ povedal arcibiskup Stephen Cottrell z Yorku. Iba 6 % Britov uviedlo, že pravidelne chodia do kostola a modlia sa. Celkový počet účastníkov nedeľných bohoslužieb v anglikánskej cirkvi sa za 25 rokov znížil o polovicu na 500 000.

 

„Aj bez sčítania ľudu je však viditeľný každý, kto sa v Anglicku zúčastňuje na nedeľných bohoslužbách. Počet farníkov na mnohých miestach klesol, pričom medzi účastníkmi prevažujú starší ľudia. A vo veľkých mestách sa mnohé cirkevné budovy premenili na komunitné a umelecké centrá, koncertné sály a dokonca aj bytové domy,“ píše The Washington Post.

 

Analýza údajov anglikánskej cirkvi, ktorú uskutočnili noviny The Telegraph, ukázala, že v rokoch 1987 až 2019 bolo zatvorených 940 kostolov. V roku 2023 denník The Telegraph zverejnil vyšetrovanie, v ktorom sa zistilo, že farnosti sa zatvárajú rekordným tempom, čo vyvolalo obavy, že „cirkvou sa rozozvučia pohrebné zvony“.

 

Vyšetrovanie odhalilo, že len za posledných päť rokov zaniklo takmer 300 farností. Redakcia denníka The Telegraph analyzovala nové údaje z najnovšej správy Anglikánskej cirkvi Mission Statistics 2022 a zistila, že v celej krajine je pravidelná nedeľná návštevnosť kostolov na úrovni 81 percent úrovne z roku 2019, čo znamená, že 133 200 pravidelných farníkov sa do kostolov nevrátilo napriek zrušeniu obmedzení týkajúcich sa kajúcnosti. Konštatuje to rektor kostola svätého Bartolomeja Veľkého v londýnskej štvrti City a člen Generálnej synody, zákonodarného orgánu Anglikánskej cirkvi: „Je to ruinujúca špirála, ktorú si cirkev sama zvolila. Má peniaze na to, aby niečo zmenila, otázkou je, či má na to vôľu.“

 

 

Spojené kráľovstvo sa čoraz viac odkláňa od kresťanstva a prikláňa sa k islamu, ktorý sa v posledných rokoch stal najrýchlejšie rastúcim náboženstvom v krajine z hľadiska počtu prívržencov.

 

Bývalý arcibiskup z Canterbury lord George Carey varoval, že ak sa proti tomuto trendu nepodniknú urýchlené kroky, anglikánsku cirkev bude „jedna generácia od zániku“. Podľa najnovších údajov je každý desiaty britský občan vo veku 25 rokov moslim. Dramatický nárast počtu moslimov je paralelný so starnutím kresťanskej populácie v krajine. To by mohlo viesť k tomu, že islam sa stane jedným z dominantných náboženstiev v Spojenom kráľovstve už o 10 rokov.

 

Nová analýza Národného štatistického úradu (ONS) odhalila, že počet kresťanov klesá o 50 % rýchlejšie, ako sa doteraz predpokladalo. Predtým sa predpokladalo, že pokles je len 15 %, ale ONS zistil, že tento počet ide na vrub 1,2 milióna kresťanov narodených v zahraničí. Opätovná analýza ukázala, že väčšina kresťanov je vo veku nad 60 rokov. Prvýkrát sa za kresťanov označila menej ako polovica mladých ľudí. Na vzostupe sú aj hinduizmus, sikhizmus, budhizmus a judaizmus.

 

Zároveň prudko rastie počet mešít, ktorých je v Spojenom kráľovstve približne 2 500. Londýnsky miliardár a podnikateľ Asif Aziz plánuje postaviť trojposchodové islamské centrum v centre Londýna, medzi Soho a Piccadilly Square.

 

„Londýnske centrum Trocadero, ktoré sa nachádza na známom námestí Piccadilly, sa podľa plánov miliardára a podnikateľa Asifa Aziza zmení na mešitu a komunitné centrum. Podľa plánov, ktoré schválila mestská rada Westminsteru, sa v trojposchodovom svätostánku na Rupert Street budú okrem iných týždenných podujatí konať modlitby, „medzináboženské stretnutia“ a rozhovory LGBTQ+,“ píše The Evening Standard.

 

 

Vplyv moslimov v Spojenom kráľovstve rýchlo rastie. V nedávnych parlamentných voľbách v Spojenom kráľovstve bol do parlamentu zvolený rekordný počet moslimov. Len 25 moslimov (v roku 2019 ich bolo 19), bolo zvolených do Dolnej snemovne, uvádza agentúra Anadolu. Spomedzi zvolených je 18 poslancov z Labouristickej strany, štyria sú nezávislí kandidáti, dvaja sú z Konzervatívnej strany a jeden z Liberálnych demokratov.

 

V Spojenom kráľovstve žije 3,8 milióna moslimov. Vo viacerých britských mestách sa moslimovia už stali starostami, napríklad v Londýne, Oldhame, Lutone a Blackburne. V krajine je dvetisíc mešít. Na niektorých miestach existujú aj súdy šaría, ktoré v Británii fungujú od 80. rokov 20. storočia. Ide o skupiny náboženských vodcov, ktorí radia britským moslimom v každodenných otázkach. Odborníci odhadujú, že do roku 2050 klesne počet bielych Britov zo súčasných 70 % na 60 % a počet praktizujúcich moslimov sa zvýši zo 6 % na 17 % populácie.

 

Ak to tak pôjde ďalej, nebude trvať dlho a z mešity v bývalej katedrále Božej matky v Canterbury sa bude ozývať burácajúci hlas muezína, ktorý zvoláva veriacich Britov na piatkové modlitby.

 

 

 

Vladimír Prochvatilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov