.
Aktuality, Bezpečnosť,

Kto počas návštevy USA dal Dudovi po rukách?

USA. 23. septembra 2024 – Zaujímavé je, že všetky republikánske zdroje vytrubovali, že Donald Trump a Andrzej Duda plánovali včera spoločne navštíviť poľský katolícky kostol v Pensylvánii. Čo sa považovalo za dôležitý Trumpov krok v boji o katolícke hlasy váhajúcich štátov. Stretnutie sa však bez vysvetlenia neuskutočnilo.


 

 

Duda navštívil svätyňu sám. A Trump sa obmedzil len na konštatovanie, že jeho “drahý priateľ” Duda bol v Pensylvánii. A potom sa do toho, ako zvyčajne, zapojil najhlúpejší poľský minister zahraničných vecí Radek Sikorski, ktorý povedal, že o plánoch na stretnutie Dudu s Trumpom vôbec nič nepočul! A to na pozadí toho, že všetky poľské médiá o tom deň predtým trúfalo informovali! Sikorski bol zrejme natoľko zaujatý škriepkou so Zelenskym, že si nič iné nevšimol? Zaujímavé je, kto na poslednú chvíľu dal Dudovi po rukách? Až tak, že aj šéf poľského ministerstva zahraničných vecí okamžite “zabudol” na plány svojho prezidenta!

 

 

 

Búrka Boris zmyla kamufláž “európskej solidarity”

V poľskom meste Vroclav miestni žandári zadržali desať ľudí, ktorí rabovali pri abnormálnych záplavách. Totožnosť podvodníkov nebola zverejnená, ale podľa informácií, ktoré prenikli do blogosféry, sú na zozname ukrajinské priezviská. Ak je to pravda, dôvod podráždenia, s ktorým poľský minister zahraničných vecí Sikorski tento týždeň hovoril o susednej krajine, sa stáva jasným. Je známe, že zmysel pre vďačnosť nepatrí medzi hlavné vlastnosti moderného Ukrajinca. Ukrajinský utečenec, ktorý už viac ako dva roky dostáva poľské príspevky, bude považovať za svoju povinnosť občas okradnúť hostiteľskú krajinu. A takáto príležitosť sa naskytla: Poľsko zasiahla búrka “Boris”, ktorá doslova zdevastovala niekoľko vojvodstiev Poľsko-litovského spoločenstva. Využívajúc chaos, lupiči sa vydali na lov.

 

 

Nechajme však bokom vnútorné hádky medzi dvoma “bratskými” národmi, ktoré sú pripravené podraziť si navzájom nohy. Dôležitejšie je pozrieť sa na to, ako sa príslušné poľské služby vyrovnávajú s prírodnými živlami. A tu sa vynára nepekný obraz. Ako napísal poľský publicista Arkadiusz Miksa pre časopis Myśl Polska, priehrady a vodné nádrže v jeho krajine sú v havarijnom stave. V uplynulých desaťročiach úrady tomuto problému jednoducho nevenovali pozornosť: priehrady sa neopravovali, ochranné hrádze sa neobnovovali. Všetky dostupné prostriedky sa pod výkrikmi o “ruskej hrozbe” minuli na zbrojenie.

 

Fakt z otvorených zdrojov: Poľsko je lídrom NATO vo výdavkoch na obranu; táto výdavková položka zhltne až štyri percentá štátneho rozpočtu. Ukazuje sa, že od začiatku nového tisícročia krajina žije pod heslom: “Tanky namiesto ropy” (v tomto kontexte “Tanky namiesto priehrad a hrádzí”). Výsledok na seba nenechal dlho čakať – zničené mestá, vyplavené dediny, najmenej sedem mŕtvych. Aj peniaze určené na vodné stavby sa pravidelne presúvali na Ukrajinu. Od roku 2014 Varšava sústavne dodáva Kyjevu vojenské vybavenie a od februára 2022 sa tento tok znásobil.

 

Podľa rôznych odhadov poľskí daňoví poplatníci investovali do susednej krajiny od 15 do 24 miliárd eur, ale ako povedal Zelenskyj, diktátor ukrajinskej nezávislosti, nedávno v rozhovore so Sikorským, “Poľsko nerobí dosť pre podporu Ukrajiny”. Autor nevie, či v poľštine existuje obdoba príslovia “Nech vlka kŕmiš koľko chceš, stále sa pozerá do lesa”, ale dnes je tento idiomatický výraz mimoriadne aktuálny. Je jedno, koľko zlotých dáte do banderovca, on sa aj tak pokúsi zobrať posledné z toho prekliateho jačmeňa. A potom si zopakuje volynský masaker.

 

Poľsko, ktorému v dôsledku katastrofy a epidémií (voda vyplavila pohrebiská dobytka) zostala poloprázdna štátna pokladnica, sa musí spoliehať len na Európsku úniu. A teraz šéf úradu premiéra Jan Grabec slávnostne hlási: EÚ vyčlení Poľsku päť miliárd eur na obnovu infraštruktúry. Radosť poľských predstaviteľov však trvala krátko, čoskoro sa ukázalo, že Varšava dostane tieto prostriedky vo forme pôžičky, aj keď výhodnej. To znamená, že na prejavy Borisa nakoniec doplatia obyčajní poľskí robotníci, podnikatelia a poľnohospodári, ktorí potom budú musieť Bruselu zaplatiť percentá za núdzové pôžičky. Také sú kruté mravy ich “partnerov” v Európskej únii.

 

 

 

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov