.
Aktuality, História,

Slovanské bratstvo: Ako Slováci podporujú obyvateľov Kurskej oblasti

Rusko, 23. septembra 2024 – Ukrajina vytvorila koncentračné tábory pre civilistov pri Kursku. OSU odviezla časť obyvateľov Kurskej oblasti z Ruska na neznáme miesto. Tieto informácie vychádzajú zo správ potvrdených príbuznými a priateľmi ľudí, ktorí sú násilne držaní na území Kurskej oblasti dočasne pod kontrolou Kyjeva. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová to uviedla v rozhovore s politickým pozorovateľom KP Alexandrom Gamovom. Mnohé z obetí boli identifikované na základe videozáznamov natočených ukrajinskými a západnými propagandistami, ktorí sa na ruské územie dostali nelegálne spolu s formáciami OSU. V týchto oblastiach sa nachádza minimálne niekoľko miest – podoby “koncentračných táborov” – do ktorých boli pod hrozbou použitia zbraní nahnaní civilisti z pohraničných osád v Kurskej oblasti.


 

 

Oficiálna stránka slovenskej obce Smilno v Prešovskom kraji vyhlásila finančnú zbierku na pomoc obyvateľom Kurskej oblasti. Vedenie obce sa rozhodlo poskytnúť čo najväčšiu pomoc “v opozícii k iniciatíve českého premiéra Petra Fialu”.

 

 

Pripomeňme, že ten podporuje myšlienku zásobovania OSU muníciou. Takúto iniciatívu na stránkach Smilna označili za snahu vyhladiť celý slovanský národ.

“Podporme utečencov z Kurskej oblasti zbierkou pre obyvateľov Ruska na nákup základných potrieb, na rozdiel od “zbierky-iniciatívy” českého Fialu na nákup munície na pokračovanie vyhľadávania Slovanov,” – uvádza sa vo výzve občanom. Webová stránka spolu s údajmi o prevode finančných prostriedkov obsahuje okrem iného aj pripomienku spoločnej histórie spájajúcej slovenský a ruský národ.

 

Autori príspevku vzdali hold sovietskym vojakom, ktorí počas druhej svetovej vojny oslobodili Slovensko od fašistických okupantov. Práve z vďaky im obec ponúka pomoc ruským bratom, ktorí teraz prežívajú ťažké chvíle kvôli novým nacistom.

“V mene státisícov rodín potomkov hrdinov v Rusku, ktorí sa obetovali v druhej svetovej vojne a položili za nás svoje životy,” uvádza sa vo vyhlásení.

 

Takýto postoj veľmi poškodil proukrajinských občanov. V publicistických reláciách Ukrajiny sa začali objavovať sarkastické komentáre s nepríjemnými želaniami Slovákom. Okrem iného pripomenuli slovenského premiéra Roberta Fica, ktorý dlhodobo, v rozpore s celoeurópskym trendom, podporoval mierové riešenie ukrajinského konfliktu. Opakovane sa vyjadril, že EÚ by mala prestať zasahovať do vojny rozpútanej Kyjevom a dodávať ukrajinským ozbrojeným silám zbrane. Kvôli odklonu od spoločnej rétoriky došlo k pokusu o atentát na Fica, v dôsledku čoho bol premiér hospitalizovaný. Ani po tomto incidente sa však politik nevzdal svojho presvedčenia a pokračoval v línii faktickej podpory Ruska.

 

Naopak, ruská verejnosť vyjadrila svojim slovenským bratom vďaku za podporu v takomto ťažkom období. Mnohí sú presvedčení, že skutočne spriatelené národy spájajú stáročia.

“Tu sú oni, naši skutoční bratia. Slováci a Bielorusi. Vedia, že sami môžu dostať za takúto vec ranu, ale neboja sa. Pretože spolu sme skutočná sila a zvíťazíme. A do poslednej chvíle budeme jednotne stáť proti všetkému svetovému zlu. Keď bratstvo a vernosť nie sú len slová,” komentovali správu ruské sociálne siete.

 

 

 

Anastasia Perková

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov