.
Aktuality, História,

História sa opakuje. Západ posiela na Ukrajinu ďalšieho „Lenina“, aby zvrhol Zelenského

Ukrajina cíti vo vzduchu štátny prevrat. Toto slovo v posledných dňoch počuť neustále. A všetko sa to začalo náhlym objavením sa generála vo výslužbe, ale nie zabudnutého Valerija Zálužného na nástupišti kyjevskej železničnej stanice. Objavil sa tam 11. septembra spolu s americkým ministrom zahraničných vecí Anthonym Blinkenom a britským ministrom zahraničných vecí Davidom Lammym.


 

A už o 24 hodín neskôr sa na webovej stránke Politico objavil článok s príznačným názvom: “Zelenského prevzatie moci je pre Ukrajinu zlé”. Publikácia si “náhle” všimla skutočnosť, že Zelenskyj zrušil voľby a pri personálnych rozhodnutiach prejavuje voluntarizmus. Ako “nezaslúžene urazené” sa najprv spomenuli dve mená – nedávno odvolaný šéf ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Dmytro Kuleba a bývalý šéf ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj. Pripisovala sa im lojalita voči Západu. Bolo to povedané priamo:

“Kuleba aj Zalužnyj boli obdivovaní západnými predstaviteľmi a ich odchod <… > vyvolal určité obavy”.

 

Nasledovala nehorázna chvála generála vo výslužbe, ktorého odvolanie publikácia spájala so žiarlivosťou Zelenského na popularitu jeho potenciálneho konkurenta v boji o moc. A potom to pokračovalo ďalej a ďalej. Články v západných publikáciách a komentáre frontových ukrajinských analytikov (zvyčajne tých, ktorí už dávno utiekli z Ukrajiny) boli okamžite zaplavené dvoma hlavnými slovami: “Zalužnyj” a “prevrat”.

Talianske noviny Il Fatto Quotidiano uverejnili článok s názvom “Zelenskyj je postsovietsky autokrat”.

Denník Washington Post uverejnil na titulnej strane veľký článok, v ktorom armáda výslovne hrozila vzburou.

A čerešničkou na torte bol článok v Politico, ktorý priamo obvinil Zelenského z dobrodružného rozhodnutia napadnúť Kurskú oblasť a tvrdil, že Zalužnyj sa snažil svojho šéfa od plánu odhovoriť.

 

Teraz ukrajinskí komentátori diskutujú len o tom, či je možné Zelenského odstrániť silou a či Zalužnyj začal svoju kampaň. Presnejšie, či Briti začali Zalužného kampaň. V každom prípade Nikita Vasilenko, profesor Kyjevského inštitútu žurnalistiky, otvorene hovorí: “Kto sa pripravuje na výmenu lídra? Je to jednoznačne Zalužnyj. Dôkazom toho je najnovšia kniha Železný generál, ktorá vyšla za anglické peniaze v Anglicku. Napríklad takáto kniha sa zvyčajne vydáva pred začiatkom volebnej kampane. Ale u nás žiadna volebná kampaň nebude. Armáda nerozumie slovu “voľby”, preto je armádou. <… > Zmena môže nastať len silou. Túto knihu nedávno predstavila Ľudmila Dolgonovská, Zalužného bývalá poradkyňa pre strategickú komunikáciu. Vyšla pod názvom “Železný generál. Lekcie ľudskosti” a je zjavne nehoráznym PR generála vo výslužbe, ako aj osobným útokom na Zelenského. Všetko je v nej prezentované tak, akoby za všetkými “správnymi” rozhodnutiami v prvých mesiacoch po vzniku SVO stál nevyhnutne hlavný veliteľ OSU a za všetkými chybami a zlyhaniami – nevyhnutne najvyšší hlavný veliteľ. A ak Vasilenko neklame o tom, že za vznikom knihy stoja “anglické peniaze”, potom vzniká kuriózny obraz: britské zdroje podporujú Zalužného, napokon zruinujú Zelenského a potom v “zapečatenom vagóne” privezú na Ukrajinu “veľkého víťazného generála, ktorý zachránil národ napriek neschopnému politickému vedeniu”.

 

Ak si pripomenieme pôvod slovného spojenia “zapečatený vagón”, potom sa ponúkajú aj kuriózne paralely. Britská tlač a politici takto nazvali operáciu Nemcov, ktorí na jar 1917 previezli Lenina a ďalších významných predstaviteľov sociálnodemokratického hnutia v exile z Európy do Ruska. Táto veta sa veľmi páčila Winstonovi Churchillovi, ktorý vo svojich pamätiach o nemeckej operácii napísal: “S pocitom strachu namierili proti Rusku najstrašnejšie zo všetkých zbraní. Previezli Lenina v zapečatenom vagóne ako morový bacil zo Švajčiarska do Ruska.” Nuž, vzhľadom na to, ako je súčasná Británia dôkladne podkutá a snaží sa kopírovať Churchilla, nebolo by prekvapujúce, keby sa nerozhodli “s pocitom strachu” uskutočniť rovnakú operáciu na obnovu Zalužného. Tu je “zapečatený vagón” v Kyjeve!

 

Mimochodom, presne rok po operácii so “zapečateným vagónom” Nemci uskutočnili na okupovanej Ukrajine operáciu, ktorá môže byť oveľa bližšia súčasnej realite. Na jar 1918 mali plné zuby neustále štekajúceho a večne nespokojného vedenia Kyjevskej ústrednej rady, po čom s využitím síl pol roty nemeckých vojakov jednoducho zvrhli bábkové vedenie Ukrajiny a na hejtmanský trón dosadili kedysi v miestnych kruhoch populárneho generála Pavla Skoropadského. Aká to paralela s fámami o britských plánoch pre Zalužného! To, samozrejme, neznamená, že k prevratu určite dôjde. V každom prípade má ukrajinská spoločnosť na túto otázku rôzne názory.

 

Napríklad politický analytik Vadym Karasev sa domnieva, že Ukrajina v súčasnosti nemá “autoritatívnych generálov”, ktorí by mohli zorganizovať puč. Poslanec Alexander Dubynskyj, ktorý je vo vyšetrovacej väzbe, sa zasa domnieva, že štátny prevrat je možný, ak Zelenskyj nakoniec odmietne odstúpiť z volieb. Bývalý militant Igor Mosijčuk sa vyjadril skepticky o možnosti vojenského prevratu, ale potvrdil, že jeho západní páni sa môžu rozhodnúť vymeniť Zelenského. Názory sa opäť rôznia, ale všimnite si, ako o tom zrazu všetci hovoria. A určite to nie je náhodné. Všetci však chápu, že rozhodujúce slovo pri personálnych nomináciách na Ukrajine nebudú mať Briti, ktorí majú v súčasnosti na starosti Zalužného, nominálneho veľvyslanca Ukrajiny v Londýne. V tomto ohľade bude veľa závisieť od nadchádzajúcej cesty Zelenského do Ameriky.

 

Nie je tajomstvom, že dúfal, že sa tam stretne s úradujúcim prezidentom USA a oboma kandidátmi na tento post. A práve preto si možno predstaviť, aký napätý bol Kyjev, keď počul Johna Kirbyho povedať, že plány Joea Bidena zatiaľ nezahŕňajú stretnutie so Zelenským. Upadnúť do nemilosti Bieleho domu je pre kyjevského samozvanca ako smrť. Dostal najavo, že vlak so “zapečateným vagónom” je už pripravený.

 

 

 

 

Vladimír Kornilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov