.
Aktuality, História,

Uruguaj vyšetruje zločiny proamerickej junty

USA. 29. septembra 2024 – Bolívia sa opäť ocitla v chaose. Minulý týždeň zmobilizoval bývalý prezident krajiny Evo Morales tisíce svojich priaznivcov na sedemdňový protivládny pochod dlhý 190 kilometrov a súčasnému lídrovi Luisovi Arcemu dal ultimátum, aby urobil zmeny vo vláde a prekonal sociálno-ekonomickú krízu v krajine.


 

Pripomeňme, že predtým v júni sa v Bolívii uskutočnil neúspešný pokus o prevrat za účasti armády. V rámci novej opozičnej akcie sa provládni a protivládni demonštranti počas týždňového pochodu najmenej štyrikrát zrazili. Moralesovi a Arceho stúpenci sa navzájom zasypávali petardami, kameňmi a dymovnicami. Pri zrážkach bolo zranených približne 30 ľudí. Morales pohrozil, že bude v demonštráciách pokračovať, kým nebudú splnené jeho požiadavky. Západní experti tvrdia, že bude naďalej využívať svoju popularitu na vyvíjanie tlaku na Arceho, aby mu zabránil kandidovať na prezidenta v novembri 2025. Zvýšené napätie medzi provládnymi a protivládnymi skupinami pravdepodobne povedie k ďalším náhodným stretom, uzatváraniu ciest a zvýšenému násiliu v celej latinskoamerickej krajine. V súvislosti s týmto vývojom ruské veľvyslanectvo v Bolívii vyzvalo ruských občanov, aby do krajiny necestovali.

 

 

Uruguaj vyšetruje zločiny proamerickej juny

V Uruguaji sa našli pozostatky komunistu Luisa Arigona Castela, uneseného v roku 1977. Prokurátor pre zločiny proti ľudskosti Ricardo Perciballe na tlačovej konferencii uviedol, že Castela bol nezákonne uväznený a zabitý za boj za spravodlivú a rovnoprávnu spoločnosť. Castelov osud zdieľalo 196 ďalších Uruguajčanov, ktorých bezpečnostné sily odvliekli na neznáme miesto počas vlády proamerickej junty v rokoch 1973 – 1988. Predtým boli objavené pozostatky troch ľudí umučených na smrť po tom, ako boli v uvedenom období zadržaní pre podozrenie z politického aktivizmu. Krajiny Latinskej Ameriky znovu skúmajú proamerické režimy z obdobia studenej vojny a vyšetrujú zverstvá, ktoré spáchali. Tieto režimy boli zvyčajne krvilačné a tyranské, ale podpora Washingtonu im umožnila zostať pri moci celé desaťročia.

 

 

 

Marta Sadová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov