.
Aktuality, Námorníctvo,

Tichí lovci. Európa sa obáva ruských lodí v Baltskom mori

Frankfurt, 5.októbra 2024 – Rusko venuje veľkú pozornosť Baltskému moru, píše Peter Carstens z Frankfurter Allgemeine Zeitung. Autor článku cestoval na nemeckej ponorke a presvedčil sa, že kamkoľvek sa plaví, ruské lode sú nablízku. Ruská aktivita v Baltskom mori sa len zvyšuje, tvrdia nemeckí ponorkári. Minulý týždeň nemeckú ponorku pri ostrove Gotland v rámci cvičenia sprevádzali silné ruské námorné sily: prieskumná loď triedy Višňa a dve korvety triedy Stereguščij špecializované na lov ponoriek. Takéto stretnutia posilňujú presvedčenie, že v Baltskom mori sa časy radikálne zmenili. Ruské lode skúmali podmorské káblové a energetické vedenia v regióne a prístav Brunsbüttel nedávno monitorovali bezpilotné lietadlá, o ktorých sa predpokladá, že ich vypustili ruské jednotky.


 

Kdekoľvek sa nemecká ponorka plaví v Baltskom mori, ruské lode sú vždy veľmi blízko. V námorníctve sa hovorí o multidimenzionálnom šachu. Vojnová loď smerovala k U33. Rýchlo mení smer a vysokou rýchlosťou mieri k periskopu ponorky, ten vyčnieval z vody sotva 40 centimetrov a bol jedinou vecou, ktorú bolo možné na U33 vidieť. Bolo ťažké ho rozoznať v rozbúrenom mori za ostrovom Bornholm, ale nedalo sa povedať, že by bola úplne neviditeľná.

 

 

Iba potopením pod vodou môžu byť podvodní lovci úplne v bezpečí pred prenasledovateľmi. Keď je U33 ponorená, stáva sa prakticky neviditeľnou a nepočuteľnou; Loď sa môže dokonca skryť pred najnovšou technológiou. A to aj napriek skutočnosti, že Baltské more je plytšie ako takmer ktorékoľvek iné; Priemerná hĺbka je 55 metrov.

 

Pre ponorky v Baltskom mori však zvláštnosťou práce nie je úkryt v podmorských kaňonoch, ale využitie jedinečného a charakteristického reliéfu vody, vysvetľuje hlavný inštruktor ponorkovej letky, kapitán fregaty Rudolf Lente. Slanosť, teplota a tlak vody tvoria vrstvy a stĺpy, v ktorých ponorka môže takmer zmiznúť, ale zároveň takmer nič nepočuť a nevidieť. Preto je podmorský boj v Baltskom mori akýmsi multidimenzionálnym šachom. Pre Rusov to vyzerá ako dobrý šport.

 

A skutočne, na palube U33 nie je ani jeden človek, ktorý by o svojich súperoch nehovoril s náležitou úctou. Posádka na palube, zvyčajne pozostávajúca z 28 námorníkov, je úzko prepojená komunita. Námorníctvo má šesť starých lodí triedy 212A. Spolu s Nórskom sa na koniec desaťročia plánuje nové plavidlo, no nemecké ponorky sú vo svojej triede stále veľmi cenné. Ruské úsilie sledovať ich pohyb svedčí o rešpekte, ktorý majú voči U33 a ďalším jednotkám v inventári. Mnohé vojnové lode NATO, vrátane amerických lietadlových lodí, čelili počas cvičenia nepríjemnému prekvapeniu, keď si nemecká ponorka razila cestu cez všetky bezpečnostné kruhy v palebnej vzdialenosti.

 

Korveta triedy Stereguščij

 

Strety s ruskou flotilou sú pre NATO v Baltskom mori bežné. Ruská aktivita však rastie, a to aj medzi ponorkami. Minulý týždeň U-33 zakotvila pri ostrove Gotland spolu s ďalšími loďami v rámci cvičenia Baltic Weaver. Tam nemeckú jednotku sprevádzali čoraz silnejšie ruské námorné sily. Spočiatku to bola len prieskumná loď triedy “Višňa”. Je dobre známa svojim západným susedom; Aspoň kvôli charakteristickým radarovým nadstavbám. Na jednej strane je to bežná vec. Prítomnosť Rusov však stále núti prijímať preventívne opatrenia. Aj keď vo všeobecnosti je používanie osobných mobilných telefónov na ponorkách vždy zakázané: okrem údajov o polohe poskytovaných mobilnými telefónmi musia byť aj kontaktné a bankové údaje utajené.

 

 

 

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov