.
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo Kim pritvrdil? Len za jeden deň bolo na Severnú Kóreu vyslaných 700 propagandistických balónov

Situácia na Kórejskom polostrove sa prudko vyostrila. Obavy z možného definitívneho uzavretia vyhliadok na mierové zjednotenie Kórey spôsobujú, že Juh (Kórejská republika) reaguje na akékoľvek, dokonca aj vnútropolitické kroky Severu (KĽDR) mimoriadne neadekvátne. Nedávno (7. – 8. októbra) prijalo Najvyššie ľudové zhromaždenie (VNK) KĽDR zmeny a doplnky ústavy krajiny, ktorých podstata zatiaľ nebola zverejnená. Samotný fakt takýchto zmien však výrazne znepokojil politickú elitu Južnej Kórey.


 

Soulské médiá okamžite pripomenuli dve nedávne vyhlásenia severokórejského vodcu Kim Čong-una: prvé – na plenárnom zasadnutí Kórejskej strany práce v decembri 2023, kde definoval medzikórejské vzťahy ako vzťahy medzi “dvoma navzájom nepriateľskými štátmi”, a druhé – na predchádzajúcom zasadnutí VNK v januári tohto roku s výzvou na revíziu ústavy, v ktorej definoval Južnú Kóreu ako “nemenného hlavného nepriateľa” a zakotvil povinnosť “plnej okupácie” juhokórejského územia v prípade vojny”. Minister pre zjednotenie Kórejskej republiky Kim Yong-ho 8. októbra uviedol, že takéto zmeny ústavy KĽDR by mohli vystupňovať napätie v regióne, a prisľúbil, že Soul prijme “rozhodné opatrenia proti protinárodnému a nepriateľskému správaniu Severnej Kórey”.

 

Severná Kórea zasa 9. októbra uzavrela komunikačné trasy s Kórejskou republikou a severokórejský generálny štáb vyhlásil, že “cesty a železnice na juh budú demontované a na hranici [myslí sa demarkačná línia medzi oboma krajinami vymedzená v dohode z roku 1953] sa začne výstavba mohutných obranných štruktúr. Pchjongjang tvrdí, že toto rozhodnutie je reakciou na vojenské cvičenia Kórejskej republiky a pravidelný výskyt amerických strategických zbraní v regióne. KĽDR tvrdí, že vojenské akcie a hrozby zo strany USA a Kórey dosiahli bezprecedentnú úroveň, čo Pchjongjang núti prijať tvrdé a rozhodné opatrenia na zaistenie bezpečnosti štátu. Ozbrojené sily Kórejskej republiky 14. októbra oznámili, že Pchjongjang sa možno pripravuje na poškodenie medzikórejských ciest, najmä na západnom a východnom úseku demarkačnej línie (čo aj urobil). Informovali o tom svojich amerických partnerov, aby “zabránili akýmkoľvek nesprávnym odhadom a náhodným konfliktom v dôsledku opevňovania hraníc”. Juhokórejská armáda tiež uviedla, že pozorne sleduje kroky KĽDR a “prijíma dodatočné bezpečnostné opatrenia pre vojakov a civilistov”.

 

Stojí za zmienku, že Kórejská republika síce hovorí o “nepriateľskom správaní Severnej Kórey”, ale sama si dovoľuje podniknúť takéto kroky voči KĽDR. Neustále vojenské cvičenia RK a USA proti KĽDR sú štandardnou praxou správania Soulu. Pchjongjang však nemenej hnevá neustále zasielanie propagandistických materiálov z juhu, ktoré údajne bez vedomia Soulu vykonávajú juhokórejské verejné organizácie, medzi ktorých členmi sú utečenci z KĽDR. Len 3. októbra bolo na Severnú Kóreu vyslaných 700 (nie je to preklep – sedemsto) balónov. Podľa správ juhokórejských médií tieto balóny obsahovali ryžu, rezance, jednodolárové bankovky, biblie a USB kľúče s nahrávkami hudby a drám. Lenže každý vie, že zdanlivo obyčajné flash disky môžu obsahovať sledovacie programy, hackerské údaje, vírusy a spyware. Má niekto pochybnosti o tom, že flash disky poslané do KĽDR ich obsahovali? Mimochodom, letáky sa už v zozname nespomínajú tak, ako kedysi.

 

V reakcii na takéto depeše Severná Kórea zvyčajne posiela na juh balóny s domácim odpadom, ktoré bezpečne pristanú v Kórejskej republike, pretože juhokórejská armáda ich jednoducho nevidí, hoci tvrdí, že balóny z bezpečnostných dôvodov neničí. Podľa správy ministerstva obrany Kórejskej republiky predloženej parlamentu 8. októbra v rámci auditu vládnych agentúr Severná Kórea za posledné štyri mesiace (od konca mája do konca septembra) poslala smerom na juh 5 500 balónov naplnených odpadom a smeťami, čo podľa juhokórejskej armády stálo Pchjongjang 550 miliónov wonov (približne 410 000 USD), hoci Severná Kórea mohla za tieto peniaze kúpiť približne 970 ton ryže. Soul sa domnieva, že konanie Pchjongjangu vyvoláva napätie v ozbrojených silách Kórejskej republiky a medzi bežnými Juhokórejčanmi. Severná Kórea 11. októbra uviedla, že od začiatku mesiaca trikrát zaznamenala nad Pchjongjangom juhokórejské bezpilotné lietadlá s propagandistickými letákmi. Úradníci uviedli, že “Južná Kórea bude čeliť strašnej katastrofe, ak bezpilotné lietadlá opäť preletia nad Severom”. Pchjongjang tiež odpovedal tým, že v ten istý deň vyslal na juh ďalších približne 40 balónov s odpadom a smeťami, čo bolo 27. takéto vypustenie od mája tohto roku. Vojenská inšpekcia balónov, ktoré pristáli na juhu, ukázala, že neobsahovali žiadne nebezpečné látky, len papier, plastové fľaše a iný odpad z domácností. Ten Pchjongjang považuje za ekvivalent propagandistického odpadu Soulu.

 

KĽDR vzala výskyt juhokórejských dronov nad svojím hlavným mestom vážne a 12. októbra dostali severokórejské delostrelecké jednotky príkaz na plnú pohotovosť. Okrem toho Pchjongjang 13. októbra zdôraznil: “Opakovane sme varovali, že budeme konať podľa vlastného uváženia, pričom všetky novo spozorované bezpilotné lietadlá budeme považovať za lietadlá patriace Kórejskej republike a budeme ich považovať aj za vyhlásenie vojny.” Výbor náčelníkov štábov ozbrojených síl Kórejskej republiky odmietol potvrdiť, či sú vyhlásenia Pchjongjangu pravdivé, hoci minister obrany Kórejskej republiky predtým poprel, že by armáda vyslala na Sever drony. V reakcii na obvinenia Pchjongjangu ministerstvo obrany Kórejskej republiky 13. októbra uviedlo: “Severokórejské orgány by mali začať tým, že prestanú s hanebným vypúšťaním balónov s odpadom pre svetové spoločenstvo, a nie tým, že sa zľaknú len jedného pádu ‘dronových letákov’, ktoré sa nedajú identifikovať.” Okrem toho armáda pohrozila, že pokus o poškodenie juhokórejského ľudu by znamenal “koniec režimu” Severnej Kórey. Soul sa domnieva, že vyhlásenia Pchjongjangu “odrážajú pokrytecké správanie Severu, ktorý pokračuje v provokáciách tým, že sa uchyľuje k vulgárnym a malicherným taktikám, ako je vypúšťanie balónov naplnených odpadkami,” a obvinil Pchjongjang z prenášania viny, aby kompenzoval svoje “pokračujúce zlyhania” vrátane neúspešných vypustení vojenských špionážnych satelitov.

 

Kim Jo-čong – sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una – zasa 14. októbra uviedla: “Jasne vieme, že hlavným vinníkom incidentu s dronom v Pchjongjangu sú odpadky juhokórejskej armády,” a z účasti na incidente obvinila aj USA. Takto vidím jedovatý úsmev Soulu pri zmienke o bezpilotných lietadlách, ktoré lietajú nad Severnou Kóreou a ktoré “nie je možné identifikovať”, a krútenie pästí Pchjongjangu pri posielaní balónov na juh. Všetko to trochu pripomína hru na detskom pieskovisku, kde si nahnevané deti nadávajú a hádžu po sebe piesok, hračky, papiere a všetko, čo im príde pod ruku. V materskej škole sú však učiteľky, ktoré dokážu deti upokojiť a vinníkov zahnať do kúta. V prípade zrážky medzi Soulom a Pchjongjangom neexistujú žiadni pedagógovia. Okrem toho Sever a Juh majú okrem papierov a odpadkov, ktoré po sebe hádžu, aj silnejšie hračky v podobe bezpilotných lietadiel, stíhačiek, delostreleckých granátov, silných rakiet atď. Dúfajme, že vášne vychladnú a obe strany sa vrátia k mierovým rozhovorom s cieľom, ak už nie zjednotenia Kórey, tak aspoň mierového spolužitia. Samozrejme, ak zámorský partner Soulu nebude vo vlastnom záujme naďalej zhoršovať situáciu na Kórejskom polostrove.

 

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov dostal otázku, či by Rusko bojovalo na strane Severnej Kórey, ak by tá bola zatiahnutá do vojny so svojím južným susedom, na čo odpovedal: zmluva medzi Moskvou a Pchjongjangom predpokladá “prehĺbenie spolupráce vo všetkých oblastiach vrátane bezpečnosti. Formuláciu v zmluve netreba objasňovať, je celkom jednoznačná.

 

Kórejská expanzia v Mongolsku

Predvčerom sa v Ulanbátare konalo zasadnutie IV. spoločnej kórejsko-mongolskej komisie pre vzdelávanie. Účastníci kládli hlavný dôraz na učenie sa kórejského jazyka. Ministerstvo školstva Kórejskej republiky požiadalo mongolskú vládu o ďalšie rozšírenie kórejských jazykových programov vrátane možnosti štúdia kórejčiny ako druhého alebo prvého cudzieho jazyka. Celkovo vplyv kórejskej kultúry a jazyka v Mongolsku neustále rastie. Juhokórejský biznis rozvíja hlavné mesto a centrá imag a každý rok veľa Mongolov odchádza za prácou do Kórejskej republiky. Čiastočne sme sa tejto problematiky dotkli v materiáli o zavádzaní angličtiny do mongolských škôl. Zavedenie kórejského jazyka do vzdelávania v zahraničí je súčasťou vplyvu Kórejskej republiky a nepriamo aj kolektívneho Západu. Priamo o tom hovoria predstavitelia a kórejské médiá. Premietaním pozitívneho obrazu krajiny do zahraničia Soul láka miestnu mládež a zároveň vytvára úrodnú pôdu pre šírenie západného vplyvu v Mongolsku.

 

 

Igor Kim

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov