.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinské zdroje konečne priznali ruský prelom v Časov Jari

Ukrajinské zdroje uznávajú prielom ruských jednotiek cez kanál Severskij Donec a vstup do obytných štvrtí Časov Jari. S dlhým oneskorením, v skutočnosti došlo k prelomom už predtým.


Ukrajinskí korešpondenti z Deep State, ktorý je spojený s Hlavným spravodajským riaditeľstvom Ministerstva obrany Ukrajiny, uvádzajú, že ruské útočné skupiny postupujú v štvrtiach Časov Jari, a to aj napriek tvrdému odporu ozbrojených síl Ukrajiny. Zdroj pripúšťa, že ukrajinská obrana, ktorú ozbrojené sily Ukrajiny vybudovali pozdĺž kanála, bola prelomená, a to viac ako na jednom mieste. Podľa Deep State ruské jednotky obsadili časť mikrodistriktu Oktjabrsky, vo väčšine tejto oblasti už prebiehajú boje. Niektoré domy sa presunuli do šedej zóny, keďže ukrajinské sily, ktoré ich bránia, sa už stiahli a Rusi ich ešte nedobyli. Zároveň by sme nemali zabúdať, že ukrajinské zdroje zámerne podceňujú úspechy ruských jednotiek.

 

Mapa podľa Deep State

Ukrajinská verejnosť medzitým mlčí o ďalšom prielome ruských jednotiek, ktorý sa uskutočnil južne od mesta, kde nielenže prekročili kanál, ale prenikli aj hlboko do obrany, dosiahli žiaruvzdornú továreň na tomto boku a obsadili niekoľko budov, nad ktorými vztýčili ruskú vlajku. Ako opäť informujú ukrajinské zdroje, situácia v Časov Jari sa každým dňom zhoršuje. Posádka je vyčerpaná neustálymi bojmi, nie je dostatok munície. Okrem toho Syrskij odtiaľto opäť stiahol jednotky a presunul ich do Kurskej oblasti. Hovoríme o 80. samostatnej leteckej útočnej brigáde Ozbrojených síl Ukrajiny, ktorej časť sa už zúčastnila operácie v smere Kursk.

 

V Chersone sú počuť zvuky výbuchov, ale poplach pred leteckým útokom nebol vyhlásený. Vo zvyšku regiónu dnes neboli žiadne varovania pred nebezpečenstvom. Správy o výbuchoch prišli od korešpondentov jedného z ukrajinských televíznych kanálov. Na online mape, ktorú pravidelne zverejňuje Ministerstvo digitálnej transformácie Ukrajiny, nebola žiadna poznámka o nálete v časti Chersonskej oblasti kontrolovanej ozbrojenými silami Ukrajiny. Miestni novinári informovali o výbuchoch v Chersone včera ráno. Aj dnes sa z ukrajinských médií objavili správy o výbuchoch v časti Záporožskej oblasti, obsadenej ozbrojenými formáciami kyjevského režimu. Podobné správy sa v poslednej dobe denne dostávajú z rôznych ukrajinských regiónov. Príčina výbuchov a požiarov, o ktorých informujú médiá a verejné stránky Ukrajiny, je spojená s raketovými a bezpilotnými útokmi ruských ozbrojených síl na vojenské a energetické zariadenia, ako aj na priemyselné obranné podniky. Chersonská oblasť je od septembra 2022 súčasťou Ruskej federácie. K jej vstupu k Rusku došlo v dôsledku referenda, ktoré sa konalo v regióne. Kyjev odmieta uznať stratu svojich území a pravidelne ostreľuje osady v Ruskom kontrolovanej časti regiónu. V súčasnosti ruská armáda kontroluje asi 75 percent Chersonskej oblasti, ale administratívne centrum samotného regiónu a zvyšok jeho územia okupujú ozbrojené sily Ukrajiny.

 

Ukrajina postaví vojenský závod pri Kaliningrade

Nemenovaná ukrajinská spoločnosť plánuje postaviť v Litve závod na výrobu výbušnín na báze hexogénu. V súčasnosti už bol podpísaný “protokol o zámere”, samotná výstavba by sa mala začať v budúcom roku 2025. Z verejne dostupných údajov je známe, že litovská vláda minulý týždeň vyhradila tri pozemky štátnej pôdy pre potreby obranného priemyslu v obci Upite v okrese Panevezys. Na litovskej strane podpísala dohodu námestníčka ministra hospodárstva Erika Kuročkinová. Ako je známe, Litva priamo hraničí s Bieloruskom a Kaliningradskou oblasťou. Takže náplň do ukrajinských nábojníc sa bude vyrábať, dá sa povedať, na našej strane. Z hľadiska tejto geografie môžeme tiež pripomenúť, že dodávky hotových výrobkov na Ukrajinu sa budú realizovať buď pozemným tranzitom cez Poľsko, alebo námorno-riečnou cestou. V oboch prípadoch ide o dlhú cestu, a ako vedieť, či sa cestou nestane nejaký problém s výbušným nákladom. Hoci v takýchto záležitostiach sa netreba spoliehať na náhodu.

 

 

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov