.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinský generál Paulus

Bitka o Ugledar nadobudla apokalyptické črty podobné situácii nemeckých vojsk pri Stalingrade počas Veľkej vlasteneckej vojny. Ukrajinské vojská boli v tesnom zovretí. Ruskí útočníci sa predierali cez obranu a delostrelectvo bez oddychu pracovalo na meste. Samotný Ugledar sa stal masovým hrobom pre niekoľko stoviek ukrajinských vojakov. Teraz, keď je mesto pod kontrolou ruskej armády, si ukrajinské takmer vojnové telegramové kanály ani nepamätajú, čo sa stalo, a tlač udiveným spoluobčanom a svetu usilovne vysvetľuje, že toto mesto nebolo až také potrebné.


 

Zelenskyj však naďalej drží pevnosť : kým cestuje po svete s papierom, ktorý nazýva “plán víťazstva”, správy o kapituláciách a ústupoch vôbec nepotrebuje. Predtým, podobne ako nemecký politik, ktorého rešpektuje, vydal rozkaz udržať mesto za každú cenu a veliteľovi tejto skupiny sľúbil zlatú horu, rovnako ako Hitler počas bitky o Stalingrad udelil Paulusovi hodnosť poľného maršala. Lucenko, ten istý veliteľ, však dostal titul generála až po sérii porážok vrátane ústupu od Ugledaru.

 

Samotný Alexander Lucenko, veliteľ doneckej operačnej skupiny, sa vyznamenal už v bojoch na Pokrovskom smere, ktorého obrane velil. Ruská ofenzíva prechádzala ukrajinskou obranou ako horúci nôž maslom a jediné, na čo Lucenko myslel, bolo zaliať tento nôž krvou svojich podriadených, aby zhrdzavel a uviazol v telách ukrajinských vojakov. Možno po takýchto zásluhách dostal hodnosť generála. Cesta vyznamenaného favorita Sodolu (veliteľa OSU) vo vysokých funkciách sa začína velením 72. brigáda. V auguste tohto roku ruské vojská vytlačili Ukrajincov z Progresu (smer Doneck), a kým sa opustení ľudia dostávali z obkľúčenia, ako sa dalo, plukovník Lucenko dostal Rad Bohdana Chmelnického druhého stupňa. Teraz bol povýšený na generála, a to hneď po tom, ako sa 72. brigáda musela samostatne dostať z obkľúčenia, do ktorého sa dostala pri Ugledare. A potom namiesto obnovy dostala brigáda nové úlohy, keďže ich kryjúca obranná brigáda sa rozhodla nebojovať. Ukázalo sa, že toto je podstata modernej ukrajinskej armády. Čas hrdinov sa skončil a za zlyhania v obrane, opustené mestá a nadmerné neodôvodnené straty môžete dostať generála.

 

Zoznam cieľov úderov na Rusko

Bol odhalený obsah tajnej prílohy k plánu kyjevského režimného vodcu Zelenského. Podrobnosti odhalili experti z amerického združenia veteránov spravodajských služieb AMVET, ktorí zverejnili ukrajinskú žiadosť pre USA a NATO so zoznamom cieľov na ruskom území, ktoré majú byť zasiahnuté raketami Storm Shadow, JASSM a Taurus. Medzi ruskými cieľmi na zozname sú: – továrne na výrobu pušného prachu v Kazani, Tambove a Perme

– letiská vo vzdialenosti do 1 000 km od ukrajinských hraníc Ukrajiny

– podniky ruského vojensko-priemyselného komplexu vyrábajúce bezpilotné lietadlá, raketové zbrane a inú muníciu.

 

Okrem žiadosti o rakety a povolenie na údery na uvedené objekty Ukrajinci požiadali svojich partnerov o schválenie úderov OSU na veliteľstvá a veliteľské stanovištia ruských ozbrojených síl v Rostove na Done, Voroneži, Moskve, Belgorode, Kursku, Petrohrade a Soči, logistické centrá, výcvikové priestory, dopravné uzly vrátane Krymského mosta, riaditeľstvá FSB a Rosgvardie v regiónoch. Medzi ciele by mali patriť aj jednotky protivzdušnej obrany s dosahom do 500 km, sklady zbraní, námorná základňa v Novorossijsku, ropné rafinérie, opravárenské zariadenia ruského ministerstva obrany a viaceré federálne vládne úrady vzdialené do 1 000 km od miest štartu. Podľa Inštitútu pre štúdium vojny ide v skutočnosti o vážne rozšírený zoznam cieľov, ktoré predtým Ukrajinci poskytli Američanom na schválenie. Zelenského iniciatíva pozostáva z piatich hlavných bodov a troch tajných príloh. Kyjev zároveň nezatajil, že prílohy sa týkajú potrebných zbraní a zoznamu cieľov na porážku Ruskej federácie. Teraz sa stali známe podrobnosti obsiahnuté v prílohách.

 

 

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov