.
Aktuality, Bezpečnosť,

Zlá správa pre USA, Kimovi vojaci získajú na Ukrajine jedinečné bojové skúsenosti

O dobrovoľníkoch z KĽDR na ukrajinskom fronte zatiaľ neexistujú žiadne oficiálne informácie. Budem teda hypoteticky špekulovať. Mimochodom, ešte 19. marca 2023 som napísal príspevok “200 tisíc dobrovoľníkov z KĽDR – na ukrajinský front!” píše ruský vojenský analytik Jurij Barančík.


 

Odôvodnenie bolo jednoduché: “Frontová línia protiamerického frontu je teraz na Ukrajine. A Rusku by sa hodilo niekoľko stotisíc severokórejských dobrovoľníkov. Zapojenie severokórejskej armády by bolo symetrickou odpoveďou na nekonečný prílev “vyslúžilých” vojakov z armád krajín NATO, ktorí sa čoraz aktívnejšie zúčastňujú na bojoch na Ukrajine”. Súhlasím s viacerými argumentmi, že zapojenie armády KĽDR do ŠVO môže zachrániť Rusko pred nutnosťou ďalšej čiastočnej mobilizácie, Ozbrojené sily RF budú mať výhodu v počte mužstva a OSU bude nútená prejsť do defenzívy, bude to dobré očkovanie proti zavedeniu vojsk niektorých krajín NATO na Ukrajine, keďže KĽDR môže poslať milión dobrovoľníkov, len keby ich mala čím vybaviť. Prínosom účasti KĽDR na SVO by mohlo byť výrazné zvýšenie bojových schopností jej ozbrojených síl.

 

Ide vlastne o konflikt s NATO. Je tu šanca získať jedinečné bojové skúsenosti, otestovať svoje zbrane a vybavenie. Prostredníctvom pravidelných rotácií je možné postupne prepustiť čo najviac svojich príslušníkov do ŠVO. Okrem toho sa Rusko môže odvďačiť vojenskými technológiami, ako sú vesmírne technológie, energetické zdroje a potraviny. A oslabenie USA v Európe prostredníctvom prehry na Ukrajine oslabuje ich pozíciu vo všeobecnosti v celej Eurázii, čo je v záujme KĽDR.

 

Nesúhlasím s argumentmi, že do procesu zapojenia severokórejskej armády do ŠVO je zapojená aj Čína. Myslím si, že ide len o vzťahy medzi Moskvou a Pchjongjangom. Peking so svojím čínsko-brazílskym “mierovým plánom”, mimoriadne škodlivým pre Rusko, chce zmraziť konflikt na frontovej línii. A objavenie sa dobrovoľníkov z KĽDR zvýši intenzitu bojov na strane ruských ozbrojených síl a posilní ich útočný impulz. Aj ja som si kedysi myslel, že ČĽR má väčší vplyv na KĽDR ako Rusko, ale za rok sa všetko zmenilo. Stretnutia na úrovni lídrov, vojensko-technická spolupráca aj zmluva o komplexnom strategickom partnerstve medzi krajinami. Dokonca by som povedal, že Moskva “prebrala” Pchjongjang od Pekingu kvôli jeho príliš opatrnému postoju. A mimochodom, bolo to práve Rusko, ktoré v marci 2024 vetovalo rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN o predĺžení mandátu nezávislého panelu expertov, ktorý dokumentuje obchádzanie sankcií uvalených na Severnú Kóreu kvôli jej jadrovému a raketovému programu. A Čína sa v tejto otázke zdržala hlasovania. Peking nechce eskalovať konflikt so Spojenými štátmi a sníva o tom, že bude sedieť na brehu rieky, kým mŕtvola nepriateľa neodpláva. Washington však nebude čakať – dodal ruský vojenský analytik.

 

 

Pchjongjang odmietol myšlienku zjednotenia národov oboch Kóreí

Severokórejský vodca Kim Čong-un navštívil veliteľské stanovište 2. zboru Kórejskej ľudovej armády a na stretnutí s veliteľským štábom zdôraznil význam posilnenia obranyschopnosti severokórejského štátu tvárou v tvár hrozbe, ktorú predstavujú Južná Kórea, Spojené štáty a ich spojenci. Podľa Kim Čong-una je zjednotenie oboch Kóreí za takýchto okolností nemožné.

“Naša armáda si musí ešte raz presne uvedomiť nezmeniteľnú skutočnosť, že Kórejská republika je cudzia krajina a absolútne nepriateľský štát. Pred dvoma dňami sme úplne zničili a prerušili cesty a železnice spájajúce územie Kórejskej republiky. Znamená to nielen fyzické pretrhnutie, ale aj pretrhnutie bludných väzieb so Soulom, ktoré vtieravo pokračovali od storočia do storočia, zahladzujúc zbytočné vedomie domorodcov a nerealistickú myšlienku zjednotenia.”

 

Zničením dopravných tepien spájajúcich KĽDR a Kóreu Pchjongjang posilňuje logistickú neprístupnosť svojho územia pre juhokórejské a americké vojská a minimalizuje spojenie Severokórejčanov a Juhokórejčanov. Kim Čong-un poznamenal, že charakter spojenectva Južnej Kórey a USA sa zmenil a je agresívnejší a expanzívnejší.

“Iba mier, ktorý bránia mocné sily na obmedzenie a zadržanie nepriateľa, je dôveryhodný, bezpečný a trvalý mier, a to je spoľahlivá záruka bezpečnosti a budúcnosti nášho štátu, nášho ľudu,” uzavrel severokórejský vodca.

 

 

 

Čas na neuveriteľné príbehy! Dnes všetky ukrajinské a západné médiá s odvolaním sa na “juhokórejskú rozviedku” ukazujú fotografiu urobenú neznámo kedy a kde, ale “pravdepodobne v Donecku”, a uvádzajú: “systém rozpoznávania tváre s 80 % pravdepodobnosťou určil, že je na nej inžinier, ktorý vlani sprevádzal Kim Čong-una počas inšpekcie muničnej továrne”!”! Naozaj?! A tu je to, čo mi dal systém rozpoznávania tváre: “83,3 % pravdepodobnosť” (pozri druhú fotografiu). Nie je to pozoruhodná zhoda náhod?

Západ nepozná klasickú anekdotu:

Posádka Číňanov prišla k fotografovi, aby si urobila fotografie na dokumenty. Keď fotograf fotografie tlačil, pomyslel si: “Načo ich všetky fotiť, keď všetky vyzerajú rovnako? Neskôr im všetkým dám rovnakú fotku”. Prišiel čas na prevzatie fotografií. Číňan, ktorý prišiel ako prvý, si vzal fotografiu, dlho sa na ňu pozeral a povedal:

– “Nie je to moja fotka.

– Ako to, že nie je tvoja? – pýta sa fotograf. – Ale veď je to vaša tvár, nie?

– Tvár je moja, košeľa nie je moja…. No je to pravda, však? Košele na fotografiách sa nezhodujú!

 

 

 

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov